Skidanje s buprenorfina - pravilan način
Moderator: sanela
Re: Skidanje s buprenorfina - pravilan način
Msm da se svima to dogadja, prorade emocije. Ja takodje, obozavam muziku, i drugacije je dozivljavam kad sam cista. Isto tako, meni se znalo desavati da placem zbog filma nekog, ili necije potresne zivotne sudbine. Ja msm da se tako receptori oporavljaju, i da se ajde da je nazovemo brana koju smo zadrzavali drogirajuci se, odjednom bude pustena. Sve to zavisi i kakav je covjek ustvari, ali kad si cist neko vrijeme, pocinjes dozivljavati stvari kao i svi drugi ljudi koji se nisu drogirali, imati emocije, to je po meni zivot. Nekom se to desava odmah kad se skine, a nekome treba duze vremena. Sto kazes, glavu gore, i ja navijam za sve nas. Na kraju krajeva, sto je jedan moj dobar drug znao reci, koji je tad bio cist 6god, evo sada vec 12-13, droge ce uvijek biti i uvijek joj se mozes vratiti, ajd' budi mudo pa se ne drogiraj. 

Kraj 19. dana. Ako nekoga interesuje (verovatno najviše nekoga ko će u budućnosti skočiti sa 2mg zloupotrebe bupa), da javim da je jučerašnje pešačenje i znojenje izgleda urodilo plodom i da sam danas bio mokar svega par sati, 2-3 sata na poslu i sat vremena popodne. Nije mi bilo neophodno potapanje u kadi zbog temperature tela, kao inače i sjajan je osećaj biti malo suv posle skoro 3 nedelje. Danas se npr osećam na 70% forme (leđa malo više bole, ali sa druge strane nisam ni popio diklofenak danas, gledaću i njega da uklonim).
Glava gore, pa se javim za dan dva, pa javljam kako je
Glava gore, pa se javim za dan dva, pa javljam kako je

Ja sam na 2mg od nedelje Genovezza, i mene interesuje kako si. Htjela sam sutra pisati, poslije inekcije, da vidim kako ce mi biti, pa se onda skontala da mogu pisati i sad i sutra, je'l.
Ne vidim kod sebe nikakav problem jos uvijek, sto sam ovako spustala, i ponavljam i ako ga ima, pripisem to Interferonskoj i Ribavirinskoj terapiji. Ne spavam, tu mi je Sub pomagao koliko-toliko, ali nije problem meni to vise. Zanimljivo je to, prije sam mrzila kako se noc priblizava, nebitno, na drogama ili ne, nisam mogla podnijeti to nespavanje, onaj osjecaj kad znas da svi zivi spavaju, samo ti ne znas sta ces od sebe, ili ono svitanje, a ja sam toliko izmrcvarena od nespavanja da bih pomislila popiti Laponex i tri dana spavati. Iskreno, ne znam zasto to nikad nisam uradila. Valjda zato sto sam prije pila taj Laponex, i jeste, zaspala bih ja, ali kad bih se probudila, nisam sebi mogla doci naredna tri dana, tako da sam ipak izabrala nespavanje. Sad mi vrijeme tokom noci i prodje, navikla sam, a kad vise stvarno nemam sta raditi, legnem i razmisljam. Nekad sanjarim
Genovezza, msm da ti moze biti samo bolje, sto se fizike tice, a psiha je vec druga stvar, i kao sto uvijek kazem, krize se ne treba bojati ako zelis da se skidas, teza je resocijalizacija, i mjenjanje covjekovih navika i ponekih osobina iz korijena. Sto kazes, digni glavu, idemo dalje
Meni ostaje kad sutra primim inekciju, jos 10, znaci 38 sam primila, sa sutrasnjom. Bilo je to i jos je, paklenih 38sedmica, ali to je prica za drugu temu, moras nesto dati da bi nesto dobio. Znaci, ja sam ok, i u nedelju opet planiram spustiti na 1.5mg, skontala sam tako kad lezim i ne mogu zaspati, da ako se bas ne mogu skinuti dok sam na ovoj terapiji, mogu ga smanjiti do 1mg i ostati na tom 1mg dok ne zavrsim ter, ne moram biti na 2mg. Nisam kupila nikakve tablete, ono za misice, vitamine, sta li vec, nisam nikad imala obicaj to raditi, Frajla, Noel, mislite da ce mi biti potrebni i sta predlazete za to? Pozdravljam vas sve, i glavu gore, sto kaze Genovezza 

Ja koristim magnezijum sa B6 i ajkulino ulje i naravno melatonin. Kupio sam Tirozin za energiju, ali je imam još uvek dovoljno, pa ga ne koristim. Pijem čajeve po 1-2 dnevno i prestao sam da pijem kafu pre par nedelja jer mi je ionako pritisak otišao na gore.
Tamara, ja sam koristio 2mg na nos, a ti koristiš ispod jezika što je neuporedivo lakša varijanta. Pod jezik se iskoristi 10% do 30% tablete, a na nos 70% do 100% tako da nemaš brige, biće to ok, a kao što si čula, nije teško, nego je više dosadno
Ja sam plus radio celu 2. i 3. nedelju (sutra slavim 3 nedelje, jeeeeeej
) skidanja, puno radno vreme, tako da ćeš sigurno i ti moći da to izguraš. Baš verujem u tebe.
Uplašio sam se kad sam pročitao "ostati na tom 1mg dok ne zavrsim ter" WTF kakav ter i onda shvatim da je skraćeno od terapije
Tamara, ja sam koristio 2mg na nos, a ti koristiš ispod jezika što je neuporedivo lakša varijanta. Pod jezik se iskoristi 10% do 30% tablete, a na nos 70% do 100% tako da nemaš brige, biće to ok, a kao što si čula, nije teško, nego je više dosadno

Uplašio sam se kad sam pročitao "ostati na tom 1mg dok ne zavrsim ter" WTF kakav ter i onda shvatim da je skraćeno od terapije

Pa da, malo su mi konfuzni postovi, jer idem na dve terapije, i onda moram objasniti e sad ova terapija za ovo, pa terapija za Hepatitis, pa skratim
Znam da mi nece biti toliko tesko, od nedelje cu na 1.5mg, i tako nedelju dana, pa na 1mg, i odlucila sam ako bude lose, ostati tako dok ne zavrsim terapiju za Hepatitis, ako ne bude, rjesavam i jedno i drugo, zajedno. Ne mogu vise, nemam strpljenja, ni volje ni zelje da se patim, znajuci da se ionako vec patim, manje ili vise patnje mi je sad sasvim svejedno. Danas nisam imala sta raditi, procitala sam puno ispovjesti, npr. Mansonovu, od Saleta, od Sagija, jos nekih, zaboravila sam imena, posljedica nespavanja. Ja cajeve uvijek pijem, i zimi i ljeti, ljeti ohladim u frizideru, jer vodu npr ne mogu piti, znam da je to lose jako, ali jednostavno ja je popijem i od nje zednim jos vise. Prije sam 'morala' popiti bar litru kole dnevno, sto je, s obzirom na moj hepatitis bilo vrlo pametno, ali evo, nisam je popila jedno 3-4godine. A stvarno volim kolu. Kafu takodje ne pijem, prestala ima 2-3godine, nisam imala nikakvih problema, jedino pusim, mada ne pusim puno, smanjila sam maksimalno zbog terapije za Hepatitis, da pojasnim
Hvala ti na savjetima ovo za ajkulino ulje, magnezijum imam, ali nisam pila, mogla bih poceti. Meni je pritisak stalno nizak, mjere oni meni gore kad idem na terapiju, opet da pojasnim, ovu za Hepatitis, uvijek bude 90/70, ali meni je uvijek manji pritisak bio, msm nemam nekih problema zbog toga. Ima ljudi kojima je taakv pritisak, a meni je takav od kad znam sta je pritisak
Nervira me sad sto necu spavati, pa sutra onako izmrcvarena na inekciju, ali to je sve kako se kraj blizi, sve sam vise i vise nestrpljivija da prodje. Uglavnom, glava nam je gore, je'l da? 

Nikako drugačijeTamara86 wrote: Uglavnom, glava nam je gore, je'l da?

Skoro sam se smejao jer sam pročitao negde na netu ispovest nekog lika koji je napisao, otprilike - Što bar nisam ugrožavajuće debeo, pa da smršam i da budem srećan što sam nešto postigao u životu.
Naša situacija je otprilike ta. Samo možemo da postignemo nešto. Čim smo ovde, znači da bijemo svoju bitku, a nagrada je... život ili sloboda. Ko je gore zaglibio taj ima veću nagradu na kraju.
Biće sve ok
Nego, ja napisah post, ili je obrisan, ili ga ja nisam poslala...Pojma nemam, zna mi se desiti, od nespavanja. Elem, znam da ce biti lako, msm lakse nego sto je tebi ili onima koji su ga zloupotreblljavali, a i da ti pravo kazem, ne bojim se krize. Kad sam izdrzala ovu terapiju za hepatitis, izdrzacu i krizu, jer ne skidam se sto me natjerao neko, moram, ili tako nesto, vec zato sto zelim. Hah, tako je mene u ponedeljak, tamo u metadnoskom, posto smo sad po grupama podijeljeni da dolazimo po terapiju, i nas 10unutra, naravno, doktorica kasni je'l, svi cute, kad ce ovaj lik jedan, isao sa mnom u srednju, ali nisam znala da se drogirao, samo izvali mrzim sto sam narkoman, i sta ces, pola nas se nasmijalo iako nije smjesno, bas zbog toga sto znamo na sta misli. Kad ce na to neki drugi, ne znam ga ja, mrzim sto sam narkoman iz Prijedora, jer mora dolaziti iz Prijedora, tamo nemaju metadonski, a to ti je 50 i nesto km u jednom pravcu. Hvala ti za ovo ajkulino ulje, magnezijum imam, stoji, ali ga imam, pa cu poceti piti, a ovo cu uzeti sebi. I idemo dalje, glava uspravna
Javicu se sutra poslije inekcije, da malo kazem kako se osjecam 

Mali ispravak, oralno 10%, pod jezik 30%, na nos 50% i naravno, IV 100%. Ipak, nije sve niti u biodostupnosti - ovisno o načinu primjene bup stvara drugačiji efekt na koji se mozak navikne, pa je daleko teže prestati s navikom uzimanja na nos a posebice IV.Genovezza wrote:Tamara, ja sam koristio 2mg na nos, a ti koristiš ispod jezika što je neuporedivo lakša varijanta. Pod jezik se iskoristi 10% do 30% tablete, a na nos 70% do 100%
Tamara kupi si multivitamin (gledaj da sadrži čitav b-kompleks, magnezij i vitamin C) i Omega3 masne kiseline - ja sam uzimao sve to, nisam prmjetio da je pomoglo nešto ali teško je to i očekivati od običnih vitamina... uglavnom svi stručni tektstovi govore da je navedeno jako dobro za rad mozga pa zašto ne, posebno pri kasnijem oporavku kad se neurotransmiteri krenu preslagivat. Ja tirozin nisam kupovao, ali navodno ekstra pomaže za energiju (uzimati na prazan stomak uz vitamin B6, jer jedino se tako apsorbira u organizam).
MasacreEnElDiscoBar wrote:sad vishe neznam di sam...samo mjenjam droge...uff...koje sranje ochu se rjeshit te ovisnosti a, molim Boga da mi ostavi neshto....
B kompleks uzimam u zadnjih mjesec dana, zbog terapije za Hepatitis, rekla mi doktorica, kao apetit da poveca malo, tako mi ona rece, mada meni nije trebalo nista za apetit, nisam mogla jesti jer sam imala afte po ustima, i jeziku, i to je boljelo toliko da sam mogla samo supe neke i kasice, kao beba. Ali sto kazes, ako ne odmaze, sto da ne. Nego sam sad sa inekcije, zadrzala se, jer je moja doktorica bila, tj. doktorica koja me vodi, pa sam je morala cekati iz vizite, pa me poslala na ekg jer joj se ne svidja moj pritisak, pa je ekg pokazao neke nepravilnosti, pa sutra moram ici da mi stave holter, to nosis 48h, i on biljezi srcane aktivnosti, i ti kao zapisujes u dnevnik ako osjetis neke promjene za tih 48h. I da, ultrazvuk isto sutra srca i pluca. Ajd barem pa cu se zanimati necim
Ja sam ok, imam groznicu, kao i svaki put odmah nakon inekcije, i najradije bih ubila nekog, ali to je sve od inekcije, do subote ce proci
Dosla sam do dvice lakse nego sto sam mislila, i sad uopste necu da se tripam kao joj lako je to bilo, znaci da ce morati biti teze, ne moze kod tebe nista lako, nego idem dalje i bole me brige. Nisam spavala, pa ako sam malo konfuzna, nemojte zamjeriti. Sad vec mislim prileci, jer se od groznice treskam, pa jedva nabadam tipke, zamotati se fino i sanjariti
Pokupovala sam i dnevnu stampu, samo kad bi nekako moglo da neko lezi pored mene i okrece mi stranice, puno bi mi znacilo
Jos 10 sedmica, i gotovo, danas sam gore upoznala curu, ima 20godina, majka joj prenijela Hepatitis, majka joj se drogira, i zao mi je, mora iz Sarajeva dolaziti svakog mjeseca po inekcije i tablete, a ja se zalim sto moram svake sedmice 10km i nazad. Svakakvih prica ima. Ljudi, pozdravljam vas za sada, a vi pisite kako ste, sta ima, cime se zanimate, i jeste dobro. Moj buraz pokojni kad god bi mu se pozalila na nesto, govorio bi "uzmi dobro", i kad sam ga pitala sta bi to trebalo znaciti, rekao bi da iz svega sto se desava izvucem nesto poucno, korisno ili dobro, a ako nema sta, da se sjetim svega ostalog sto jeste dobro u mom zivotu, te to zelim i svima vama
Javim se kasnije.

Joj Tamara, tebe svašta snašlo...ide ona "ko preživi - pričaće"Tamara86 wrote:B kompleks uzimam u zadnjih mjesec dana, zbog terapije za Hepatitis, rekla mi doktorica, kao apetit da poveca malo, tako mi ona rece, mada meni nije trebalo nista za apetit, nisam mogla jesti jer sam imala afte po ustima, i jeziku, i to je boljelo toliko da sam mogla samo supe neke i kasice, kao beba. Ali sto kazes, ako ne odmaze, sto da ne. Nego sam sad sa inekcije, zadrzala se, jer je moja doktorica bila, tj. doktorica koja me vodi, pa sam je morala cekati iz vizite, pa me poslala na ekg jer joj se ne svidja moj pritisak, pa je ekg pokazao neke nepravilnosti, pa sutra moram ici da mi stave holter, to nosis 48h, i on biljezi srcane aktivnosti, i ti kao zapisujes u dnevnik ako osjetis neke promjene za tih 48h. I da, ultrazvuk isto sutra srca i pluca. Ajd barem pa cu se zanimati necimJa sam ok, imam groznicu, kao i svaki put odmah nakon inekcije, i najradije bih ubila nekog, ali to je sve od inekcije, do subote ce proci
Dosla sam do dvice lakse nego sto sam mislila, i sad uopste necu da se tripam kao joj lako je to bilo, znaci da ce morati biti teze, ne moze kod tebe nista lako, nego idem dalje i bole me brige. Nisam spavala, pa ako sam malo konfuzna, nemojte zamjeriti. Sad vec mislim prileci, jer se od groznice treskam, pa jedva nabadam tipke, zamotati se fino i sanjariti
Pokupovala sam i dnevnu stampu, samo kad bi nekako moglo da neko lezi pored mene i okrece mi stranice, puno bi mi znacilo
Jos 10 sedmica, i gotovo, danas sam gore upoznala curu, ima 20godina, majka joj prenijela Hepatitis, majka joj se drogira, i zao mi je, mora iz Sarajeva dolaziti svakog mjeseca po inekcije i tablete, a ja se zalim sto moram svake sedmice 10km i nazad. Svakakvih prica ima. Ljudi, pozdravljam vas za sada, a vi pisite kako ste, sta ima, cime se zanimate, i jeste dobro. Moj buraz pokojni kad god bi mu se pozalila na nesto, govorio bi "uzmi dobro", i kad sam ga pitala sta bi to trebalo znaciti, rekao bi da iz svega sto se desava izvucem nesto poucno, korisno ili dobro, a ako nema sta, da se sjetim svega ostalog sto jeste dobro u mom zivotu, te to zelim i svima vama
Javim se kasnije.

B-kompleks je jako dobar, osim što povoljno dijeluje na kožu, kosu, nokte, apetit i dr. posjpješuje i rad neurotransmitera u mozgu; psihijatri često znaju recimo uz antidepresiv propisati upravo b-kompleks. Omega 3 također povoljno djeluje na rad serotonina, dopamina i dr. neurotransmitera (što me podsjeti da si moram kupiti). Magnezij je bitan za opuštanje mišića i živaca po tijelu.
Spavanje moraš nekako srediti, to je najbitnija stvar; dok spavamo mozak radi svojevrsnu defragmetaciju, preslažuje stvari, neuroni ispaljuju, vežu se jedan na drugog a neki se gase... tu je najveći oporavak. Nespavanje osim što te može izuzetno izmoriti, će odužiti i otežati čitav oporavak. Nabavi se florimidal (Dormicum u RH) ili nešto sl. da imaš kad bude najpotrebnije.
*btw, prije sam ti savjetovao Catapresan ali nakon što sam pročitao kakav tlak ti imaš, bolje da ga ne diraš onda.
--
Ja imam kontrolu uskoro, pa ću viditi s doktorom kako i šta. Antidepresiv je ok, ali me uspavljuje preko dana, zapravo više stvara neki umor točno u vrijeme kad mu je koncentracija u tijelu najveća (oko 16-17h), a to mi jako smeta. Prebacio bi se na nešto drugo, ali stvarno mi se ne da opet mjesec dana prolazit kroz nuspojave i čekat da proradi tako da ostajem na ovome - možda nek mi dozu digne ako smatra da bi pomoglo (na 10mg sam, standardna terapeutska za Escitalopram). I moramo vidjeti što ćemo za anksioznost... godinama i godinama sam koristio benzodiazepine, ono pravo doziranje tri put na dan... a sada toga nema i teško se nosim s tim. Mislim da se još uvijek oporavljam od prestanka s njima (oporavak se može odužiti i do dvije godine, dok se GABA receptori potpuno desenzitiraju).
Kod mene je na vidiku svašta, posebno u sljedećih mjesec dana, možda čak i posao...ali neću puno pisat o tome za sada, kucam u drvo da sve bude ok. Bitno je da mi se vratila želja za određene stvari, nešto što je godinama bilo potisnuto... bup nakon višegodišnjeg doziranja gasi svaku motivaciju, strast, želju...prestaneš uživati u velikim, a kamo li u malim stvarima. Srećom, nakon prestanka sve se to vraća polagano, evo mogu svjedočit iz osobnog iskustva. Pišite i dalje, poy.
MasacreEnElDiscoBar wrote:sad vishe neznam di sam...samo mjenjam droge...uff...koje sranje ochu se rjeshit te ovisnosti a, molim Boga da mi ostavi neshto....