molim pomoc, poricanje ovisnosti

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

User avatar
sanela
Posts: 4002
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: molim pomoc, poricanje ovisnosti

Post by sanela »

@Asta, kako si?
Šta se dešava?
asta
Posts: 34
Joined: Mon Apr 20, 2015 4:17 pm

Re: molim pomoc, poricanje ovisnosti

Post by asta »

Upravo krenula da se nadovezem na svoj glupi entuzijazam iz nedavne proslosti,kad vidim da si me se sjetila :)hvala
Nije dobro.... na otoku smo sad za ljeto,dosao je sredjen 3dana nakon sto sam rodila,pa nedugo iza toga opet i sad je s otoka isao u grad toboze psu po hranu i vratio se-pogadjas? Zemlja-zrak.
Doduse nije se ponovilo da je onako razbijen da ga hranim na zlicicu,ali kapci padaju,usporen,ne pije terapiju svaki dan,evo jucer valja glavom,ne moze ju drzati dulje od 3min i uvjerava me da je popio frendovu terapiju Olandix.... nema tu lijeka cini mi se... ne pozna droga ni majku ni oca ni zenu ni dijete...
asta
Posts: 34
Joined: Mon Apr 20, 2015 4:17 pm

Re: molim pomoc, poricanje ovisnosti

Post by asta »

Nasla sam mu i neke poruke na mobu prije nego ih je pobrisao gdje prica s nekim tipom kako mu je trebala stici kuverta iz zagreba,a nije i kako ga je frend koji mu je trebao poslati zajebo i kako je glup sto to salje postom i da ce mu murija doc ako je kuverta zaglavila u transportu i netko ju otvori... nisam mu odmah rekla da sam procitala poruke,samo sam ga pitala zasto mi laze i mulja i opet se drogira,na sto se kune da se ne droxa i salje poruku frendu u gradu da kupi test za drogu i da posalje na otok. Dosao je iduci dan,od testa ni T. Kazem mu da zove frenda da kupi test,a ovaj se kao ne javlja i vise nije spominjao ni test ni frenda. Nakon toga sam mu rekla da sam vidila poruke pa me uvjerava kako su on i jedan treci frend s otoka uzeli bijelo pa podijelili...a poruke su se magicno izbrisale i ne postoje. Vec milijun puta mi je dosao razbijen,a test uvujek negativan. ..kako?!?!? Na koju shemu?! Moze li nesti staviti u urin pa da se pokaze negativno??
Meni ovo ne izgleda kao da se on zeli lijeciti,a ne znam sto da radim da ga uvjerim da se treba lijeciti.... pije bupove,uzima tudju terapiju (olandix neki...) pa se zdrobi kad moze,raspolozenje mu se mijenja svaki dan....jedan dan je cijeli oko bebe,masira mi stopala,stavi ves susiti itd a vec drugi dan samo sjedi ko trut na kaucu i nece ni da primi malog.....
dzankoza
Posts: 106
Joined: Thu Dec 09, 2010 1:16 am

Re: molim pomoc, poricanje ovisnosti

Post by dzankoza »

ima miliom nacina da se test izmanipulise. njegovo ponasanje je tipicno narkomansko jedino sto ti to nevidis ili nezelis da vidis. pozdrav i srecno
User avatar
sanela
Posts: 4002
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: molim pomoc, poricanje ovisnosti

Post by sanela »

Draga Asta, drago mi je da si se javila, iako mi je žao što vijesti nisu ljepše.
Čestitam na rođenju bebe! :D Nek je živ i zdrav!
Eh, nažalost ovisnost je bolest s kojom se neki bore čitav život. Tako je iz različitih razloga, a najčešće, jer osoba nema snage da se izvuče iz začaranog kruga i tako je "ušuškana" u svoj svijet gdje je ništa ne dotiče. Nama ostaje da budemo svjedoci tog "života", saučesnici u nestajanju osobe do koje nam je stalo ili da spakujemo stvari i odemo svojim putem. Da li nekog možemo motivisati za liječenje? Hm, to je teško pitanje i odgovor je individualan i zavisi od osobe do osobe. Nekoga treba ucijeniti, neko treba "dotaći dno", nekome se treba desiti nešto deseto da ga osvijesti i da ga trzne. Mislim da svako ko se odluči raskrstiti sa ovisničkim životom ima svoj lični, individualni razlog. A da je borba teška i neizvjesna za ovisnika, jeste. Ali, ja to uvijek naglasim, to je njegova borba. Ti mu možeš biti podrška kad odluči da se mijenja. Kad je pritisnut sa svih strana i liječenje mu je jedina opcija. Uglavnom je tako! Ili liječenje ili ulica. Sve drugo je, uglavnom, šuplja priča.
Pogledah šta je Olandix, lijek za tretiranje shizofrenije i maničnih epizoda. Ako to koristi, to se na testu neće pokazati. To je olanzapin, pa možda na diazepine pokaže pozitivno. Zavisi koji test koristiš, na koje supstance. Pogledaj na šta ga testiraš. A ako test nije iznenadan i ti ne gledaš kad piški, on ga može lažirati. Podvaliti tuđi, ubaciti nešto u njega... Možda da zatvoriš ventil na vodokotliću ujutro prije nego što on uđe, pa on ne može pustiti vodu. Onda uđeš poslije njega i umočiš tester. I vidi šta će pokazati.
Kad je fin i masira ti stopala, tad je drogiran i sve mu se mili.
Do tebe je da odlučiš šta ćeš sa svojim životom i djetetovim. Do njega je da odluči šta će sa svojim životom. Da bi se mijenjao, trebate ga stisnuti sa svih strana da ode u komunu ili na neki hospitalni detoks, pa onda u komunu.
Sretno i piši...
asta
Posts: 34
Joined: Mon Apr 20, 2015 4:17 pm

Re: molim pomoc, poricanje ovisnosti

Post by asta »

Ima li smisla da ga silimo na lijecenje ako on sam nije odlucio da se skine....? Strah me da se nakon izlaska iz komune ponovo ne vrati drogi. ..
Ne kuzim ako je ovisan o horsu,zasto guta te olandixe? Procitala sam da te tablete mogu izazvati epilepsiju,dijabetes,grusanje krvi cak i sizofrene epizode....pa udavila bi ga golim rukama! Jucer sam pokusala pricati s njim,pitala sam ga zasto to guta,da li mu nedostaje hors i koliko,bez predrasuda,ali ne zeli razgovarati,shvaca to kao napad na sebe i razgovr nije dugo trajao. Stalno svoju ovisnost usporedjuje s mojim cigaretama i kao ako se ti ne mozes skinut s cigareta zamisli kako je meni. Kaze da to sto on "poklekne" 2x mjesecno nije velika stvar. Ja mu kazem; jbmu misa nije da si se nasao pred par lajni u ekipi pa si eto pokleknuo,ovo sto ti radis je namjera koja zahtjeva ideju,plan i provedbu dakle pocastis se pa se vratis na terapiju da dokazes sebi da mozes bit cist pa nakon 10dana opet smrces da se malo ispravis i tako u krug. Ne znam gdje je srz problema... da li je to posljedica toga sto je radio s dopom godinama i imao ga u svako doba dana i noci ili je problem u tome sto ne privredjuje za nas i sto ima gotovo nedostizan uzor u ocu koji je zapovjednik broda u stranoj firmi. Puno puta mi je rekao kako mu je zelja da nama priskrbi bar pola od onog sto je njegov otac njemu i mami i kako je htio upisati pomorski ali su ga odgovorili roditelji.... mozda su to sve isprike ali zulja me to sto imam osjecaj da je nezadovoljan sobom....
User avatar
sanela
Posts: 4002
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: molim pomoc, poricanje ovisnosti

Post by sanela »

Draga asta, šta se dešava? Kakva je situacije?
Hm, tvoje pitanje, da li da ga silite na liječenje ili da čekate? Ja ti ne mogu reći šta da učinite. Ono što ja znam jeste da se ovisnici rijetko odlučuju na liječenje sami od sebe. Potrebno je da ih se pritisne sa svih strana, da posljedice drogiranja nadmaše "dobiti" drogiranja. Da se desi nešto što će ih izbaciti iz kolosjeka i što će ih potaknuti na promjenu.
Pa evo, kreni od sebe. Kad mijenjaš nešto? Kad ti voda dođe do vrata. Kad bi prestala pušiti cigarete? Šta bi se moralo prethodno desiti? Bi li sama od sebe prestala?
E sad, način kako se on drogira, on stvarno misli da nema problem. Njemu je to OK. I on ne vidi, vjerovatno, razlog što ti dižeš toliku frku.
Srž problema? To nije tvoje da tražiš. On treba to da nađe. Aktivno tražeći. I sa željom da to iskoristi kao svoju prednost i ulog u promjenu, a ne kao još jedno u nizu opravdanja kako bi se drogirao....
asta
Posts: 34
Joined: Mon Apr 20, 2015 4:17 pm

Re: molim pomoc, poricanje ovisnosti

Post by asta »

Ulovio me jucer da citam ovaj forum,prisuljao mi se ko lopov iza ledja dok sam citala o komunama i onako cinicno me pita "sto bi ti mene u komunu poslala?! Pa tamo idu oni narkomani sto se svaki dan drogiraju"
mislim se jbt pa ti tamo nikako ne pripadas...doop,tablete ,bupovi... ma jok ne bi!
Dakle ne preostaje ništa drugo nego prisila...
Gledam ga zadnja 2 dana...bistar je i normalan...
Mislim da ce biti velikih problema kad mu se postavi ultimatum,a jos nisam ni sigurna da li se njegovi roditelji s tim slazu da ga se posalje. Moram cekat da se vratimo doma pa da razgovaram s njegovom mamom o tome...koliko god blesavo zvucalo,nema sanse da sama ista uspijem.
Ovaj normalni dio prijatelja koje ima, nemaju blage veze da se ovaj drogira,pa od njih nemam podršku,a ovaj nenormalni dio se drogira s njim...
User avatar
sanela
Posts: 4002
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: molim pomoc, poricanje ovisnosti

Post by sanela »

asta wrote:.koliko god blesavo zvucalo,nema sanse da sama ista uspijem. .
Naravno da ne zvuči blesavo.
To je potpuna istina. Da bi išta uspjela trebaš podršku ljudi koji su njemu bitni. Ne smije imati nikoga ko mu je blizak da ga podržava u ovisnosti. Ako niste svi skupa, on neće otići na liječenje. Samo ćeš potrošiti energiju, a nećeš ništa postići.
Obavezno razgovaraj s njegovima, i dobij njihovu podršku. Pripremi se da će biti teško, jer oni ne žive s njim i ne znaju kroz šta ti prolaziš. I vide ga možda samo kad je on "normalan".
Sretno!
asta
Posts: 34
Joined: Mon Apr 20, 2015 4:17 pm

Re: molim pomoc, poricanje ovisnosti

Post by asta »

vidjet cemo uskoro dragi moji..... Ne polazem previse nade da ce otici iz prve,ali ako ga imalo protrese ideja o komuni, puno sam napravila.
Pisat cu i dalje sve buduce promjene.
Hvala jos jednom svima na podrsci! :P
Post Reply