molim pomoc, poricanje ovisnosti

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

la noise star
Posts: 17
Joined: Sat Aug 09, 2014 3:07 pm

Re: molim pomoc, poricanje ovisnosti

Post by la noise star »

Već vidim sliku tvoje situacije, koja je donekle "već poznata", dakle, scenario je nekima manje-više poznat (nažalost).
Po mom mišljenju, rkoman je opasan režiser, manipulator lažima itd. i to mi ide na nerve, jer zbog njega bližnji mu ljudi, moraju da stradaju, dok je u njegovom lošem mozgu strogo, kako ja da zadovoljim svoje komanske prohteve, a za ostalo, videćemo..
Samo sam to hteo da kažem, znači mora se biti oprezan, i mora da se vidi kako će dalje ići kolotečina.....
asta
Posts: 34
Joined: Mon Apr 20, 2015 4:17 pm

Re: molim pomoc, poricanje ovisnosti

Post by asta »

Da..... najtuznije od svega je to sto kad citam tudje ispovjesti, ne razlikujem ih od svoje, a opet se nadam da ce bas moja imati drugaciji tijek.
Drugi dan je od kad sam se vratila kod svojih, nismo puno napredovali.
Prica o apsurdnim stvarima, brine ga da li da odjavi stan i koliko planiram ostati kod svojih.....
Nakon mojih doslovce ocajnickih poruka, rekao je da mu je zao zbog svega,ali cim sam spomenula ovisnost, njegov odgovor je bio "dovoljno si me izvrijedjala za danas"
Ja sam pred slomom zivaca i mislim da cu definitivno potraziti pomoc prije nego ovo eskalira jer jucer citav dan sam razmisljala sto da napravim da se ovo dijete nikad ne rodi......
strah me ko psa, stara mi je luda jer jedva rucak stavim u sebe, pusim jednu na drugu bez imalo griznje savjesti jer se nadam da ce se dogoditi nesto i da jednostavno necu roditi,najradje ne bi izlazila iz kreveta, a njega brine stan.........
la noise star
Posts: 17
Joined: Sat Aug 09, 2014 3:07 pm

Re: molim pomoc, poricanje ovisnosti

Post by la noise star »

Veruj mi da znam o čemu govoriš..
To njegovo "dovoljno si me uvredila za danas" može da okači mačku o rep. Kao što rekoh, meni je najviše krivo što nama draga okolina mora da prolazi kroz "sranje kroz gusto granje", u ovom slučaju si ti ta koja je u dubiozi, i stvarno ne bi bilo loše da potražiš stručnu pomoć!? Mislim, nemaš šta izgubiti.. Trenutno poradi na tvom i bebinom zdravlju, što kaže @dzankoza
,ako je potrebno uvedii mu neki "ultimatum", veruj mi, to jesu radikalni potezi, ali drugi ne prolaze, provereno..
Aj drži se i javi kako ide ... Pozz
asta
Posts: 34
Joined: Mon Apr 20, 2015 4:17 pm

Re: molim pomoc, poricanje ovisnosti

Post by asta »

porice i uporno je uvjeren da je samo pretjerao i da nece vise. Mene za razliku od njega nije sram priznati da mi treba pomoc jer cu inace popucat po savovima....
Sad znam da sam napravila dobro sto sam dosla doma i maknula se iz te psihodelije, pase mi mir i stari prijatelji i malo bistrije razmisljam...
bar dovoljno bistro da se sjetim sto je bilo i da shvatim da nitko,ali BAS NITKO normalan ne bi mogao zabrinuto grliti svoju mamu i ljubiti joj ruke dok mu trudna zena sjedi ko pseto kraj njega i grca u suzama nakon sto mi je izgovorio svega i svacega.
Za sada je ovo kraj izmedju nas dvoje.
Ostajem i dalje pri odluci da se ne vracam, osim po svoje stvari i stvari za dijete, jer po svemu sto je do sada rekao, on ima apsolutno iskrivljene vrijednosti i prioritete u zivotu,a ocito i iskrivljen odnos s majkom i nije svjesan sto je napravio ni kakve posljedice ce njegovi postupci izazvati.
Sada neka bude uz svoju mamu kad vec nije znao biti uz zenu.
Ma s radikalnim potezima sam pokusala, nema tu kruha, jer on cvrstim nastupom odgovara jednako cvrsto i to je borba s vjetrenjacama.
Sada ako ista misli spasiti, neka se sam izbori za sebe, neka dokaze da je musko i da je sposoban stajati uz svoju obitelj, jer ja sam pokusala nositi muda za oboje i ne ide....
la noise star
Posts: 17
Joined: Sat Aug 09, 2014 3:07 pm

Re: molim pomoc, poricanje ovisnosti

Post by la noise star »

Pa da, kao da pričaš sa zidovima, obzirom da ima tebe i dete na putu, to bi trebao da mu bude prioritet svih prioriteta, ali avaj.. Tužno, šta reći... Tebi je najbolje da budeš s pozitivnim ljudima u okruženju, samo pozitiva, on nije mali, njegovo ponašanje je klasičan "komanski sindrom", koji nije lako pobediti, ali kada imaš jake argumente, u ovom slučaju ti i bebac, onda ja ne znam šta još treba da se desi da mu dodje iz dupeta u glavu!? I sama vidiš da njegovo ponašanje ne vodi nikuda. Znam par sličnih primera kao što je tvoj i mogu da ti kažem da je jako loše gledati kako se suprug (koman) ponaša prema svojoj ženi, deci... Pa to je da čovek flipne, zato ti želim da istraješ, da bude sve kako treba, a on, neka vidi šta će, nema nešto mnogo opcija, za početak, pravac doktor.!
asta
Posts: 34
Joined: Mon Apr 20, 2015 4:17 pm

Re: molim pomoc, poricanje ovisnosti

Post by asta »

Ma ne samo da ga nije lako pobijediti, vec je zdravoj osobi jako tesko uopce se i boriti s tim!
Sad sam se cula s njegovom mamom, kaze da je tuzan i da mu je tesko i da se potpuno resetirao i da je ponovo onaj stari, bistar i svoj i da mu ne pada vise na pamet da to ponovi.
Ona u to vjeruje,ali ja ne. I meni je uzasno tesko, jako ga volim i vjerujem da ce sad neko vrijeme biti cist,jer puno je tu faktora koji ga j**bu osim mene i djeteta,a to je njegov otac koji uskoro stize iz inozemstva,a koji nema blage veze sto se dogadja,a jako su povezani, pa rodbina i prijatelji i ajmo reci vanjski svijet kojemu se do sada prodavala slika idilicne obitelji. Odmah je pristao na lijecenje, odnosno odlazak kod psihologa i supstitucijsku terapiju,ali ako misli vratiti mene i dijete, ima jako puno posla pred sobom.
Ja s druge strane ne mogu riskirati da se vratim,pa u slucaju da se ponovi,a taj scenarij je vrlo vjerojatan, nemam gdje niti mogu putovati tjedan dana pred porod, a i kada bi se vratila i popusila ovu pricu u koju on iskreno vjeruje..... pojeo bi vuk magare i kad tad bi se sve vratilo na staro.
Ono sto mi je zao, je to sto necu moci biti prisutna s njim kod lijecnika,a sto mi je bila zelja jer me zivo zanima sto mi ta zena ima za reci, zanima me misljenje strucne osobe koja je s njim vec radila i poznaje ga.
dzankoza
Posts: 106
Joined: Thu Dec 09, 2010 1:16 am

Re: molim pomoc, poricanje ovisnosti

Post by dzankoza »

Asta!!.Netreba ni da verujes u to da moze za kratko vreme da se promeni. Dobro je to sto se kaje i sto zeli da se leci.Ali ti budi pametna pa nemoj da odmah potrcis njemu u zagrljaj. pusti ga da semalo ohladi i da stvarno vidis ozbiljnost njegove namere. Neide to tako preko noci. neostavlja se heroin za par sati, nedozvoli da nasednes na njegovu laz. dobro bi bilo ako imas neki kontakt sa njegovim lekarom da ti licno razgovaras sa njim i da mu kazes sve sto si ovde rekla. to sto ce opet da pocne da uzima buprenorfin neznaci da je sve ok. na kraju krajeva i buprenorfin je opijat koji on verovatno uzima u kolicinama koje mu lekar nije prepisao, tako da to i nije neki uspeh u lecenju.
asta
Posts: 34
Joined: Mon Apr 20, 2015 4:17 pm

Re: molim pomoc, poricanje ovisnosti

Post by asta »

Dzankoza- kaje se, naravno da se kaje kad zna da je uhebo sefa i stanicu i to skolski.
Moram priznati da me smeta cinjenica da s majkom ima puno otvoreniju i emocionalniju komunikaciju nego samnom.
Ono sto mi je ona prenijela danas telefonom, njegove rijeci,osjecaje i stavove, apsolutno se kosi s rijecima koje je meni napisao u porukama.
Ne mogu dokuciti zasto prema meni ima toliki obrambeni stav i toliku zelju za kontradikcijom kad sam mu od pocetka dala do znanja da sam tu za njega i da ga ni u jednom segmentu ne osudjujem,ali da jednostavno ne pristajem na kompromis jer oboje znamo gdje to vodi.
Mozda zato jer sam tvrdji karakter i kad me jednom iznevjeri, ne vjerujem ni kad prica istinu, taj dio ga mozda zulja....ne znam.....
Da li je to zbog mog temperamenta i sto jbg covjek sam i dozvolim si da puknem kad dodjem do ruba, ne znam, ali on reagira uzasno lose na bilo kakvu vrstu stresa.
A ja ne mogu glumiti psihologa i diplomatski birati rijeci u takvoj situaciji da bi njega postedila ili mu neke stvari dokazala na njemu prihvatljiv nacin, ali dobro to je vec dijagnoza za sebe.
Cijeli zivot je rastao ko princeza, imao svega u izobilju,uvijek kad bi zahebo, starci bi ga izvlacili i nikad nije posteno dobio po p*** i naucio se
suocavati s problemima, uvijek su to drugi odradjivali umjesto njega i mislim daje tu srz problema.
Ovo njegovo kockanje s heroinom traje od njegove 15.-e, dakle punih 21 godinu....
User avatar
sanela
Posts: 4002
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: molim pomoc, poricanje ovisnosti

Post by sanela »

Draga moja, čitajući od početka šta si pisala, mogu ti reći da je ovo što si napravila za sebe i svoje dijete, a i za muža, najbolje što si mogla - spakovala se i otišla. Znam da ti je užasno teško. Neizvjesnost, daljina, nadanje, sve je to što ti dodatno otežava. Vjerujem da si u mislima s njim. I sve dok tako bude, biće ti teško. Zapravo, teže.
Način na koji se odnosiš prema njemu je takav kakav jeste. Nisi ti dužna da budeš diplomata, psiholog ili socijalni radnik njemu. On je odrasla osoba i treba da se trzne i sagleda svoj život iz druge perspektive. Kada i da li će to da se desi zavisi samo od njega. Tvoje je da sačuvaš sebe i dijete. Pitala sam koliko imate godina upravo zato da vidim koliko je sazrio da se mijenja. On je navikao da svi drugi snose odgovornost za njegov život i stvari koje ne uradi. To se treba mijenjati. To ON treba mijenjati. On ima bliskiji odnos s mamom nego s tobom zato što ga mama mazi i pazi i što brine o njemu kao o princezi. Ti ga "tjeraš" uslovno rečeno, da odraste i preuzme odgovornost. I to mu ne paše. Zato ima odbrambeni stav prema tebi. Koprca se da ostane u ulozi koju je do sada imao i da sve obaveze prođu mimo njega.
Ti si jaka mlada žena, koja zna šta želi, a šta ne želi. Za razliku od njega. Nemoj padati na to da je on evo upravo sad riješio da okrene novi list. Neka potraži stručnu pomoć i pokaže da se mijenja, prije nego što se spakuješ i kreneš nazad.
Ovo sada se sve dešavalo vrtoglavom brzinom, i kažem, napravila si pravu stvar. Vjerujem da ga je to protreslo, ali treba sad dati vremena da se sve slegne i da vidiš šta ti je dalje raditi, a i šta je on odlučio raditi. Svako od vas dvoje ima svoju borbu.
Sretno i piši kako se stvari odvijaju. Nemaš pojma koliko je žena u sličnoj situaciji, kao ti. Voljela bih da ti se jave i pruže ti podršku. Nisi sama, draga moja.
asta
Posts: 34
Joined: Mon Apr 20, 2015 4:17 pm

Re: molim pomoc, poricanje ovisnosti

Post by asta »

" On ima bliskiji odnos s mamom nego s tobom zato što ga mama mazi i pazi i što brine o njemu kao o princezi. Ti ga "tjeraš" uslovno rečeno, da odraste i preuzme odgovornost. I to mu ne paše. Zato ima odbrambeni stav prema tebi. Koprca se da ostane u ulozi koju je do sada imao i da sve obaveze prođu mimo njega. "

Ova recenica mi je razjasnila mnoge stvari koje sama sebi nisam znala objasniti.
Odgovornost, moja ocekivanja, dijete.... vjerojatno se iz njegove perspektive gledajuci, nasao u vatri i nije se znao prilagoditi.
Cujemo se svakodnevno preko sms, zna da se necu vratiti i da ostajem doma do daljnjega, ne iz ljutnje i prkosa vec zbog toga sto smatram da ce
mu razdvojenost pomoci da ustraje u promjenama i kad mu dodje kriza ili ako u jednom segmentu krene po ko zna koji put,podcjenjivati situaciju u kojoj se nasao, da se sjeti da sam upravo zbog toga 350 kilometara daleko od njega.
Sada je pokunjen, vratio se svakodnevici bez droge, ne cuje se s onim nazovi "frendovima" bla bla, to je ona, kako je ja volim zvati
"faza krivnje" koja obicno traje mjesec-dva-tri kako kad, dok prodje oluja,a onda dobije amneziju i nastavi di je stao.
Tesko mi je u vrazju mater, emocionalno i prakticno jer sam citavih 5 godina zivota ostavila u drugom gradu, moram ponovo prolaziti kroz prste birokracije, prebacivati lijecnike, ginekologe,stomatologe, zamrznuti fax, seliti stvari,lagati ljudima i objasnjavati i u tom trenu bi ga za jaja objesila koliko mi je muka od svega......

U ponedjeljak ima dogovoren sastanak s doktoricom kod koje je vec bio i krece s terapijom,sav je entuzijastican oko cijele situacije
i vidim da jako banalizira sr*** u kojem se nasao, sto samo znaci da nije prihvatio cinjenicu da je ovisan, vec samo onu da je uhvacen,a to me plasi.
Post Reply