Buprenorfin II

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Hemfri
Posts: 206
Joined: Mon Feb 06, 2012 5:49 am

Re: Buprenorfin II

Post by Hemfri »

Jasno si napisao ziki ,da jasnije ne može.
Ni sam ne bih bolje i preciznije opisao situaciju i "ne mile"okolnosti koje su oko mene i uopšte celokupna "priča" -porodični sukobi,i apsolutni ne dostatak iole makar-kakve podrške u oporavku,tako da ....mislim da imam ja još da padam ihaaaaj...(da se razumemo-NEMA DNA,dokle god si ,sam živ,dno je "daleko"),ti si u svojim pisanijama ovde bolje ,preciznije,jasnije i tačnije sve napisao nego li bilo koji lekar sa kojima sam imao kontakta i razgovora-poražavajuće je da vidim da me TI ,koga ne poznajem,i ko mene ne poznaje.me NE OPISIVO BOLJE RAZUME nego svi pomenuti koji bi ,bar bi trebalo ,da me bolje razumeju i daju neku podršku,međutim toga kod mene NEMA.
Sve si lepo napisao,i APSOLUTNO SE SLAŽEM SA SVAKIM SLOVOM KOJE SI NAPISAO!
...e sad ,što ja nemam nikakve vajde od toga-sem što vidim da ipak nisam sam i da ima ko me razume,što će reći da si verovatno i sam u sličnoj situaciji ,nisam sam a to mi ...pa nije da mi ništa ne znači....
A šta dalje da radim,nisam pametan-a oni koji bi trebalo da jesu,samo "bacaju prazne fraze"koje svi mi dobro znamo i bez njih,a kad pitam konkretno šta"ne mogu ti ja reči ,moraš to sam da vidiš"-pa hvala puno(mislim se),da znam šta i kako,ne bih Vam se obraćao isprva...ali jbg...ali si me osvestio ,da se tako izrazim,da me TEK čekaju muke i problemi ,kroz koje ću morati da prolazim SAM....a već neko vreme sam na ivici da uradim ono naj gore i završim više sa "igranjem ove -dodeljene mi ,karmičke uloge"u životu koji mi je 99%maćeha a jedan posto je "neutralno" :( ...
Ima jedna,bar se predstavlja kao devojka,sa ovog foruma,sa kojom sam od nedavno počeo da komuniciram preko pp i e-mail a,samo da bih uvideo koliko MI mudruje a poooojma nema koliko greši i u proceni što se tiče mene i uopšte ,šta ja treba dalje....da nisam pročitao TVOJ post ziki,mislio bih da sam JA potpuno prolupao i poludeo,i da sam skroz skrenuo po svakom pitanju...mislim ,počinjao sam da stičem takav utisak ,čitajuči korespodenciju sa tom "devojkom"-koja mi otkriva toplu vodu,ili bolje reći mlaku...kaok god,tebi ziki HVALA,ipak si mi na određen način pomogao.
Čuvaj se druže i smatraj da u meni imaš priatelja,ali baš onako ,bez foliranja ili ikakvog interesa,mislim da bi bili dobri prijatelji koji se razumeju,sve naj bolje matori.
"Ne ljutim se ja Što TI Mene Lažeš-Već Što Misliš da ti ja Verujem!" - (PRA stara Kineska poslovica)
Don Dop
Posts: 171
Joined: Mon Jul 08, 2013 8:14 pm

Re: Buprenorfin II

Post by Don Dop »

Ovo sto se u ovoj nasoj napacenoj zemlji desava oko ovog leka je stvarno ravno bezobrazluku. Znaci u apotekama ga ima, ukoliko nema vec sutra stigne po narudzbini i to i nije neki problem, ali sa Doktorima je vec druga prica.

- S'obzirom da sam popizdeo vise sa placanjem privatnicima resio sam da se informisem u ministarstvu zdravlja i iz prve ruke cujem o cemu je rec sa globalnim ne znanjem nasih neuropsihijatara i psihijatara oko prepisivanja leka. Trenutno je bar u Beogradu situacija takva da ces pre dobiti heroin na recept, a bup neces.

- Verovali ili ne, apsolutno svi psihijatri i neuropsihijatri bez obzira gde rade smeju da prepisuju Bup. Uskoro ce biti uvedeno da ce moci i lekar opste prakse da ga prepise, ali za sada potrebno je aminovanje od strane psihijatara. Ovo je zvanican odgovor ministarstva zdravlja koji je meni dostavljen, a mocicete i na mnogim sajtovima i u novinskim clancima procitati isto ovo. Znaci sve sto nam pricaju lazu zarad Drajzerove i privatnih klinika gde je lek brutalno skup. Po privatnim klinikama je 1mg=2 evra pa vi vidite.

Sutra sa ovim papirom idem u dom zdravlja i ukoliko odbiju da mi daju recept, prvo cu se obratiti zastitniku pacijenata u domu zdravlja, pa zavisno od njegovog odgovora postupacu dalje.

- Sit sam davanja para
Ja sam Bog
Don Dop
Posts: 171
Joined: Mon Jul 08, 2013 8:14 pm

Re: Buprenorfin II

Post by Don Dop »

Evo sta kaze zakon o buprenorfinu u Srbiji:

http://prntscr.com/34jhe3

Za supstituciju, lek se uvodi u terapiju u zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom, sekundarnom ili tercijarnom nivou na osnovu mišljenja psihijatra/neuropsihijatra, a u skladu sa Smernicama za primenu supstitucione terapije. Za detoksikaciju, lek se uvodi i detoksikacija sprovodi isključivo u sledećim zdravstvenim ustanovama:
- KC Kragujevac - Klinika za psihijatriju
- KC Vojvodine - Klinika za psihijatriju
- KC Niš - Klinika za psihijatriju
- Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti u Beogradu.

Znaci supstituciju mozete dobijati i ostvarivati i u ambulantama ukoliko imaju psihijatra. Toliko o lopovluku koji se vec 4 godine sprovodi u Srbiji i nasem zdravstvu na ocigled svih novinara, televizija i relevantnih cinitelja ove zemlje. Svi precutno dozvoljavaju pljacku roditelja i samih zavisnika koju vrse privatne klinike i Drajzerova.
Ja sam Bog
Voyager
Posts: 1078
Joined: Sun Nov 13, 2005 12:54 am

Re: Buprenorfin II

Post by Voyager »

Glavni problem tu je, po meni, nedovoljno poznavanje Buprenorfina od strane lekara.
Znaci njemu su na kutiju lupili paragrafik, svrstali ga u istu grupu sa Morfijumom i Metadonom i cao.
I sad tu dolazi do konflikta, znaci jedna frakcija strucnjaka u Srbiji radi na tome da Buprenorfin bude sto lakse dostupan, dok ga mnogi doktori po centrima, a i mnogi iz ministarstva posmatraju kao tezak narkotik ravan Metadonu.
I sada kako, ovi jedni hoce da se prepisuje na izvestaj i na opstoj praksi, da ga zavisnici podizu u apoteci u kolicinama i do 2 nedelje, da ga poseduju i uzimaju bez nadzora, a to droga kao Metadon, joj bre, pa to moze da se onda i prodaje na ulici neduznoj deci, ode cela nacija, katastrofa, jao jao, itd, itd.

E tu stvari nisu jasne, znaci mi imamo jedan zastareli sistem klasifikacije psuhoaktivnih lekova koji MORA da se promeni.

Znaci imamo prazne trigonike (potencijalni uticas na CNS), pun trigonik (snazan uticaj na CNS) i paragrafik koji oznacava opojnu drogu - i to je sve !?
Moderna klasifikacija lekova MORA biti ne samo na osnovu parametra psihoaktivnosti, na osnovu jednog parametra...vec na osnovu mnogih drugih parametara.

To mora da se menja, jer u danasnjoj medicini postoje lekovi koji tehnicki jesu droge, ali su daleko od recimo Morfijuma, ili su droge, izaziaju snaznu zavisnost, ali im je potencijal za zloupotrebu zaista nizak jer recimo uopste nije lepo iskustvo kad se uzmu...kao recimo opijat Butorfanol ili Atropin kapi za oci !
Ko jos zeli da uzme Butoprfanol i da padne u depresiju ili da pije Atropin i da uleti u delirijum !

U svetu postoji taj scheduling system, gde se lekovi dele po skalama od recimo I do V.
Brufen i Aspirin su recimo neregulisane supstance.

Schedule V su neki lekovi koji moraju biti do neke mere regulisani ne zato sto imaju potencijal da budu zloupotrebljeni, vec zato sto se zahteva odredjena mera opreza pri njihovoj primeni.

Schedule IV su lekovi poput benzodiazepina...uticaj na psihofizicke sposobnosti, ali potencijal za zloupotrebu sustinski daleko nizi u odnosu na Morfin - i to je dokazano mnogim klinickim studijama i istrazivanja drustva od 70-ih od kako su se benzosi pojavili pa do danas. Benzosi jednostavno nemaju potencijal da nanesu toliko profundnu stetu drustvu ukoliko se zloupotrebe od recimo euforicnih opijata. Vecina ih je schedule IV, sem nekih kao sto su Temazepam i Flunitrazepam koje su skoro smestili u Schedule III.

Schedule III su lekovi koji imaju potencijal za zloupotrebu, ali ne samo u cilju drogiranja.
Flunitrazepam je prebacen u CIII jer ga manijaci koriste za silovanje (date rape drug).
Hidromorfon ili Oksikodon kada ga naprave u onim formulacijama sa puno paracetamola ili ibuprofena, oni postaju CIII.
Zasto ?
Pa zato sto su to formulacije koje sadrze daleko manje kolicine Oksikodona ili Hidromorfona (znaci slabije su), a ukoliko ih zloupotrebite, pre ce otici jetra i otrovacete se NSAID-om i svasta jos, nego sto cete upropastiti svoj zivot ziveci ga kao zavisnik, itd, itb.

Buprenorfin je CIII !

Schedule II su, jasno je, jake droge koje se upotrebljavaju u medicini, strogo kontrolisane supstance sa jasnim potencijalom za zloupotrebu - i to su Morfijum, Metadon, Hidromorfon, Fentanil, pa Ritalin, Concerta, Adderall, Sativex (9-delta-tetrahidrokanabinol), itd.

Schedule I su potpuno i apsolutno zabranjene supstance za koje trenutno ne postoji upotreba u medicini, recimo Kokain (u USA je doduse CII), pa Heroin (ajde u UK, Svajcarskoj i jos nekim drzavama koje su uvele heroin na recept ili koje ga upotrebljavaju u End of Life tretmanu je CII), neki ultra-potentni derivati Fentanila kao sto su 3-metil-fentanil, ili ultra-potentni derivati Tramadola kao sto su Bromadol, zatim LSD, MDMA i jos mnogi.

Ne mozes ti da Buprenorfin svrstas u CII kada on to nije !
Pa covece, kako ???
E, to je problem.
Kada bi se jasno u Srbiji znalo kakav je to lek, sta je zapravo to, e onda bi se ceo sistemm drugacije postavio, svi bi se razumeli i to je to.
A ne ovako, kada izadju vesti "Buprenorfin ce biti dostupan onako i ovako" citate ispod komentare naroda u fazonu "pa da, bravo drzavo Srbijo, samo im smisljajte nove droge, bilo bi super da im omogucite uskoro i da ih kupuju na trafici" i tako svasta jos slicno.

Glavni problem u celoj toj prici je neznanje i manjak informacije.
To je to.

Pozz !

V
Hemfri
Posts: 206
Joined: Mon Feb 06, 2012 5:49 am

Re: Buprenorfin II

Post by Hemfri »

Samo ću dodati još jednu napomenu ovde - a to je da ,pošto sam u čestom kontaktu preko skypa-video call
sa jednim čovekom iz Zagreba i on mi kaže da je kod njih (generalno u celoj Hrvatskoj)-Buprenorfin BESPLATAN - kao što se ovde uzima (o) METADON na knjižicu-potpuno BESPLATNO,e ISTO TAKO se kod njih u Lijepoj Njihovoj,ovisnicima generalno priznaju NEUPOREDIVO VEĆA PRAVA negoLi u majci srbiji u kojoj Ova sadašnja (koja je na vlasti sad ne samo DRUGI MANDAT-VEĆ SU sad U VEĆINI - tako da im nije potrebna nikakva koalicija sa iole nekom "demokratskom pričom")-a njihov stav po pitanju problema zavisnosti je JASAN - POHAPSITI SVE I One koji prodaju opijate (to da kažemo da je u redu i da je ispravno),međutim ,oni imaju NADOGRADNJU na takav stav i uopšte politiku usmerenu ka pomenutom problemu a to je DA I ZAVISNIKE TREBA ISTO TRETIRATI KAO I DILERE-DAKLE SVE (njih)-NAS ,takođe treba SVE POHAPSITI ,UKINUTI SVAKI OBLIK PRAVA ,UKINUTI SUPSTITUCIJU-JEDINO što još nisam čuo ,a ne bi me čudilo da I TO USKORO OBJAVE kao zvaničan stav njihove politike ,a to je da zavisnike u srbiji treba možda i pobiti !?! ...Jeeeeb...te...GDE MIii to živimo :( , ne kažem da treba da se daje besplatno medicinski heroin na recept-besplatno ,kao na primer u švajcarskoj ,ali DO TE MERE UKINUTI POMOĆ LJUDIMA koji su u problemu i kojima je potrebna pomoć u vidu i detoksikacije+održavanje apstiniranja sa blokatorima,kao i SUPSTITUCIJSKA TERAPIJA ,koja će,koliko vidim,vrelo realno nama u srbiji uskoro biti UKINUTA! (pa neka pocrkavamo mamu nam narko,,, :( ... eto šta nas čeka sa ovom vlašću i sad postaje besmisleno pričati o problemu nabavke i cene supstitucijskih lekova i terapija kad NAS SVE TREBA STRELJATI ! P.S. Pratite li Vi tu tendenciju? - Vi ,koji kao i ja živite u Srbiji danas :(
"Ne ljutim se ja Što TI Mene Lažeš-Već Što Misliš da ti ja Verujem!" - (PRA stara Kineska poslovica)
Voyager
Posts: 1078
Joined: Sun Nov 13, 2005 12:54 am

Re: Buprenorfin II

Post by Voyager »

Nece biti tako, hahaha.
Mozda neki pojedinci, ali Boze moj, pa to je tako svugde - ali kao celina oni imaju stav uglavnom kao i EU.
Znaci ako bi im EU sutra rekla "legalizujte marihuanu i ulazite odmah", to bi ucinili istog momenta.

Nema takve restriktivne politike, ne brini se. :-)

V
Don Dop
Posts: 171
Joined: Mon Jul 08, 2013 8:14 pm

Re: Buprenorfin II

Post by Don Dop »

:D :D :D

Naravno da nece niko iskljuciti supstituciju kao tretman jer kad bi to uradili u drajzerovu bi mogli odmah katanac na vrata da stave.

Medjutim prica je i dalje tragicna kao sto kaze voyager nasi lekari nemaju pojma.

Juce sam bio u domu zdravlja kod moje doktorke koja se vratila sa porodiljskog i dam joj izvestaj neuro-psihijatra gde mi je prepisao zoloft i buprenorfin. Verujete li Vi meni da ona nije umela da procita o kom se leku radi, a inace sto je retkost ova moja doktorka ima lep rukopis i jasno pise. Zatim je krenula da kuca po kompu i procita da se za supstituciju uvodi na osnovu misljenja neuro-psihijatra i sve ono sto u zakonu pise i na kraju uzme zena dva recpta i da mi neku knjigu i kaze daj tamo sestrama one ce znati sta treba. JEBOTE..nije znala kako da upise lek. Da vidite kad su krenule sestre da prevrcu po domu zdravlja i da zivkaju telefone. Na kraju ja ostadoh bez lekova jer su joj koleginice rekle da one NIKADA nisu prepisale taj lek i da odem u Drajzerovu. Ja joj kazem doktorka Ja od 2006-te godine placam privatne bolnice i lekare upravo da bih izbegao Drajzerovu. Ostvarujem svoje pravo da se lecim gde ja zelim, a Vi nemate pravo da negirate izvestaj neuro-psihijatra i odbijete da mi date recept.

- Medjutim u ovoj zemlji sve smeju pa tako i da zbog svog neznanja covek ostane bez terapije. Jedino sam uspeo da dobijem napismeno da nemogu da mi izdaju recept. E sad sta da radim? Ne znam da li vredi da zovem zastitnika pacijenata ili advokata pa da lupim tuzbu, stvarno nisam pametan vise.
Ja sam Bog
Voyager
Posts: 1078
Joined: Sun Nov 13, 2005 12:54 am

Re: Buprenorfin II

Post by Voyager »

Joj, sta bi im ja radio da sam i dalje na supstituciji i da tako nesto dozivim, JOJ ! :rock:
Ma advokat, zastita pacijenata, sta god mozes !
Nego mi nije jasno, pacijent im dodje, treba mu sledeci recept za buprenorfin i oni mu tako ne napisu i taj pacijent ce uci u krizu.
To bi se trebalo kaznjavati, ugorzavanje zivota pacijenta an shit.
Svasta....
Don Dop
Posts: 171
Joined: Mon Jul 08, 2013 8:14 pm

Re: Buprenorfin II

Post by Don Dop »

eh, kamo lepe srece da zivimo u zemlji gde su zivoti pacijenata na prvom mestu onima kojima ih poveravamo. Mnoge bolesti verujem da ne bi ni postojale ili bi bile i te kako izlecive. Elem, razgovarao sam sa jednom doktorkom kod koje sam ranije isao (slucajno se sreli) i objasnim joj situaciju oko doma zdravlja itd... Ladno mi zena kaze da su nam lekari opste prakse pod nekom zescom lupom od strane ministarstva zdravlja i da imaju nezvanicnu zabranu da prepisuju skupe lekove. I kaze da je najverovatnije ta doktorka pod tim pritiskom morala da mi ne prepise lek. Jebote kad se nisam slogirao. Pomenula mi je da u skupe lekove ulaze svi koji su preko 300 dinara i jos mi je pomenula slucaj gde su preko 20 lekara utuzeni od strane direktora doma zdravlja Zvezdara, a zbog prepisivanja terapije. Pa stvarno neverovatno. Poenta price je da je oko 600 lekara u Beogradu na sudu trenutno i moraju da dokazuju zasto su lecili ljude skupljim lekovima, a za koje je postojala jeftinija zamena. Masa njih se pozvala na praksu u kojoj su se pacijenti lecili tim jeftinijim lekovima i nije bilo rezultata, pa su zbog neadekvatne terapije stanja znala toliko da se pogorsaju da od obicnog gripa zaglave na bolnicko lecenje. Sad mi je sve jasno. Zivimo u ubedljivo najbednijem i najlosijem zdravstvenom sistemu. Lekar nemoze da bude lekar i da hoce jer potpuni izostanak brige drzave za svoje gradjane njima ne daje otvorena vrata da barem pokusaju da saniraju i izlece koga mogu. Opet pod pritiskom drzave mediji o tim slucajevima ne izvestavaju i sve dok se covek ne nadje u slicnoj situaciji ne shvata koliko nam je ogranicen pristup zdravstvenim ustanovama i lekovima.Fakticki i da se zalim zastitnik pacijenata koji je cisto marionetska pozicija nece mi pomoci konkretno i da resimo slucaj za neke naredne slucajeve. Izgleda da mi ostaje opcija da placam rekete privatnicima i da u sto kracem roku rascistim sa lekovima. Ovako je sve ravno finansijskom samoubistvu.
Ja sam Bog
User avatar
nepopravljiv
Posts: 402
Joined: Fri Apr 08, 2011 4:48 pm
Location: CRNA GORA

Re: Buprenorfin II

Post by nepopravljiv »

doktori su cudo niko ka oni a opet nemoze covjek bez njih,
Post Reply