Da rezimiramo problem, za one koji se skidaju..

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

User avatar
ziki
Posts: 1029
Joined: Thu Nov 03, 2011 11:29 am
Location: Motherland-SRB

Re: Da rezimiramo problem, za one koji se skidaju..

Post by ziki »

Koliko sam ja pratio Lujka ti si se skidala sa metadona, i u nekim trenucima krize koji su ti nailazili ti si gledala taj metadon ili heptanon koji imas u fijoci i na taj nacin jacala svoju volju i borila se sa tim...
Ti kao da si se tako obracunavala sa tom tvojom prosloscu...
Imas tako radikalan stav da prekines sa tim,a ipak kazes da kada ne bi zapalila dzoint bilo bi ti tesko skroz...
Zar nisi onda mogla ipak da nadjes neko resenje gde bi uz pomoc nekih lekova mogla da ublazis te fizicke krize i posledice po organizam, a da ne budes uradjena...
Ja mislim da je to moguce, i da si mogla te probleme da pokrijes nekom terapijom...
Problemi sa stitnom zlezdom, naglo mrsavljenje, pa problemi sa bubrezima...
Ipak je to hemija...
Zasto sebe dovoditi u takvu situaciju...
A kazes da marihuana koju pusis je jaka kao da je prskana LSD-om...i da te razvali...
Znaci ti imas otpor prema metadonu a ne prema efektu koji droga pravi...
Koliko ja znam..a znam sigurno...marihuana ili skank zna da bude toliko jak da te pocepa cak mnogo vise od metadona ili slicnih opijata, da ti potpuno promeni percepciju i da te baca i gore i dole...
Tacno je da ne stvara fizicku zavisnost...bar ne tako brzo i u toj meri kao metadon ili heptanon, ali je to ipak droga...
Ima na primer alkoholicara koji prestanu da piju, lece se ali onda vise nista ne uzimaju...ni kap alkohola...
Nemoj da shvatis ovo pogresno, nije ni analiziranje ni provokacija, interesuje me sustina...
Znaci tvoj cilj je bio da se oslobodis zavisnosti...
Zar nije to moglo malo sa nekim lekovima, pa da taj sok bude malo manji i da eventualno izbegnes neke zdravstvene probleme ?
...
User avatar
ziki
Posts: 1029
Joined: Thu Nov 03, 2011 11:29 am
Location: Motherland-SRB

Re: Da rezimiramo problem, za one koji se skidaju..

Post by ziki »

Ipak, respekt za tvoju odluku...
Svako zna sta je za njega najbolje...
...
Lujka
Posts: 200
Joined: Sun Feb 03, 2013 4:42 pm

Re: Da rezimiramo problem, za one koji se skidaju..

Post by Lujka »

Ziki, moj je cilj bio da izbjegnem situaciju da mi sin odlazi po terapiju, a to bi se jednom dogodilo.
To ti je cijela istina , jednostavno ko pasulj, kako bi vi rekli.
Odlučila sam staviti točku na to u roku 30-tak sekundi...neću mu ostaviti u nasljeđe kako majci nosi metadon.
Rečeno, učinjeno!
Nije ni malo lako nakon 15 godina održavanja, da lako, tresnula sam ravno u 9.krug pakla.
Čuj, ne moram studirati medicinu da ne kužim da je ovo moje sadašnje stanje reakcija svake mrve moga tijela, pa heptanon je godinama bio tu, i odjednom ga više nema.
Metadona imam cijelu hrpu, ali ništa, gledam u njega kao u krumpir, ništa mi to ne znači više, ma ni na sekundu mi nije palo na pamet da ga čvaknem. Naša priča je završena.
E, sad, da li sam trebala pametnije pristupiti cijeloj priči, to je već drugi par rukava. Sad je gotovo, što je tu je.
A što se tiče duvke, varim svakodnevno. U početku kriziranja, nakon mjesec, dva, znala sam se ubiti travom, samo da odspavam par sati, nisam više mogla podnijeti buljenje u zid, nekontrolirano skakanje nogu, ma, što ti pričam, znaš što je kriziranje. Tada sam namjerno znala prećerati, i tada me vutra radila kao da sam na tripu. Ovo što sada radim nema nikakve veze sa tim. Zadnjih mjesec dana varim fakat u medicinske svrhe, joint od duže rizle mi traje cijeli dan, svakih par sati povučem par dimova, malo smiri probadanja i natjera me da stavim nešto u usta. Nema tu nikakvog rađenja, jer kako god okrenem radije biram to nego hrpu kreča, jedne tablete za glavu mijenjam drugima.
Možda jednom ostavim i duvku, tko će ga znati, ali treba još vremena i vremena da profunkcioniram kako tako...ne ide brže nikako, pa što bi ja, nije to daj Mare p...e :oops:

Ej, narode, još nešto, danas sam zaradila srebrnu značku, punih 6 mjeseci sam čista :?
Postoje stvari koje su poznate i one koje to nisu, između njih nalaze se vrata.
Dado manson
Posts: 31
Joined: Sun Jun 02, 2013 5:05 pm

Re: Da rezimiramo problem, za one koji se skidaju..

Post by Dado manson »

Svaka cast Lujka samo tako cim ti varis i ne baca te na paranoju ti si extra...A takav karakter je za zlatnu medalju cuj metadon ti pri ruci,a ti neces msm respekt veliki...i jos nesto posluso sam te za slimarin ok su tablete malo jake za zeludac al su ok!pozz i drzi se
dina_d
Posts: 265
Joined: Sun Mar 10, 2013 1:44 am

Re: Da rezimiramo problem, za one koji se skidaju..

Post by dina_d »

draga lujka cestitam ti na 6 mjeseci i nadam se da ces nastaviti biti tako jaka ..neznam koliko ti je godina meni je 43 i neznam na koji nacin i kako da napisem neki savjet a da to e zvuci neko solenje pameti ..ja sam sama sebi skontala da covjek dok je mlad moze svasta ...ja sam mogla da cugam cijelu noc i sutra odem na posao odradim 8 sati bez umora ..naravno sad vec osjecam da to neide ..neide vise nista kao prije ..prije kad su poceli problemi sa sinom dodjem kuci kad se nasikiram otvorim sebi flasu vina da se smirim ..al postoji neki momenat ili vec sta u nasim zivotima kad jednostavno dodje do preokreta ..vise to neradim ..neuzmem rakiju kad hocu da se opstim ..ili pivo ..nekazem da necu se zacugati sa rajom nekad kad bude neka festa ili ako cu bas na vopi do grada ..to ce se sigurno desiti nekada ,naime osjetila sam da mi sve tu uzima energiju ..i jedna casa vina poslije posla ...ujutro sam os vise slomljena ..sada sebi pravim domaci sok ..cvekla,mrkva ,jabuka,limun narandza ..plus med u to ..napravim veliki bokal i fino pijuckam ..jako puno energije dobijem od tog soka ..nisam vise tako umorna ..bolje spavam ..ja mislim da trebas sto vise vitamina da uzimas ..eto to sam ustavari trebala odmah napisati ali valjda mi se malo pisalo o sebi ..cuvaj se i guraj bice dobro ...
dina_d
Posts: 265
Joined: Sun Mar 10, 2013 1:44 am

Re: Da rezimiramo problem, za one koji se skidaju..

Post by dina_d »

lujka ..nema te odavno ..brzo se javi i pisi ..malo sam se zabrinula ..nadam se da je sve ok ..hajde drzi se
guska
Posts: 12
Joined: Sun May 08, 2011 9:17 am

Re: Da rezimiramo problem, za one koji se skidaju..

Post by guska »

samo ljudi koji su bili u problemu - ili i dalje --jesu---znaju koliko ponekad, i nekima - thc može pomoći.

ovo što ziki kaže - kako pocepa čoveka jače od bilo kakvog metadona-želim verovati da si hteo uporediti intenzitet samo. jer bilo koje drugo poređenje - ne stoji.
takođe mi je jako tužno čuti (od nekog ko je iskusan i ko je prošao sav pakao skidanja/navlačenja/lečenja) - savet da se uzmu neki lekovi...davati lekovima primat je, po mom mišljenju - bedasto.

koliko samo puta - kad čovek započne apstinenciju taj dim il dva pomognu da se misli otrgnu od razmišljanja o her. ili koliko taj dim-dva ošajdare rovca tako da ovaj padne mrtav na 12 sati...a to nije malo u takvim trenucima...

danas - u jednoj kaliforniji ženama koje boluju od kancera dojke njihovi doktori prepisuju tzv. medical marijuana. između ostalog: da bi im smanjili grčeve , ublažili tegobe hemoterapije...povratili apetit. ublažili nagon za povraćanjem...zvuči poznato ?

nema Lujke, mislim da se izgubila u bespućima sajber prostora....je l se meni čini, il je ona u svojoj ispovesti navela kako je nedavno ostala bez bračnog druga ? izvinjavam se ako grešim - al ako jeste, a po mom varljivom sećanju reče - da jeste --- e pa onda mislim da znam de ju je moguće sresti... ;)

u vezi s ovim gore: kad se na kontrolama rade detekcije - neki od doktora uopšte ne zaokružuju thc. ne traže ga kod pacijenata koji se leče od zavisnosti od heroina.
imam nesreću da ga moja dr. zaokruži.

dvaput do sada - je nađen --- tu doktorkinu ljutnju i reakciju - nikad neću shvatiti !!

dakle, spadam u onu vrstu pajdomana koji su - preživeli (nekim čudom). haotičan život na jedvite jade stavili pod supstituciju bupr. (kad su uvedeni metadonski centri - odmah stavljena na metadon i to konjsku dozu od 95 mil)
tad nisam znala kako je to konjska doza. igrom raznih slučaja - rešavam ostaviti metadon, na svoju ruku (lekari mi tamo de sam tad živela i lečila se - nisu ni verovali)...
smanjivala dva-tri meseca tu dozu, smanjivala i paff - stala. jesam sišla s male doze, al nije bilo jednostavno, to na kraju...da mi nije bilo trave - ne znam da li bi uspela...

i zato- danas (sadašnje vreme) kad mi dr. na kontroli nađe thc i krene prebacivati - stvarno popizdim. i žalim jako što smo vezani za neke ustanove, što sami na neki način ne možemo doći do lekova - jer bi je najrađe poslala u pičku materinu - znajući je toliko dugo koliko je znam, i znajući koliko joj svaki put treba da se seti ko sam i šta sam.

dr. koja je krajnje neupućena u svoje pacijente, pogotovo nesklona ženam - mi prebacuje za tu travu - al važno da mi je s druge strane prepisala masu lekova -- od kojih sam bila robot - dok sam je slepo slušala...šaka, šaka lekova (uz supstitut da stvar bude gora)

odjebala sam sve te lekove dok ne bude kasno. i 1 u 3 dana - uveče popušila spravu. bilo bi mi lakše tada.

kad sam joj se jednom na kontroi požalila na glavobolje - lakonski mi je uzvratila "ali Gusko, pa odavno si ti navučena (tim rečima) na puno lekova, i to jakih - ne znam šta oečkuješ..."

kao, ko te jebe - normalno je da imaš glavobolje.

nikako joj ne uspevam objasniti da spadam u red onih koji su samo čudom - dospeli do ove decenije. nekim čudom živa sa dosta posledica života koji sam vodila. da mi se kao preživeloj-90te-prebacuje malo thc - a---to nema ni gram smisla.
znam kako je protiv pravila (u slučaju da ziki krene o zakonodavnoj začkoljici)
i pritom, ne mogu je ubediti (nisam ni pokušavala kad videh reakciju) -- kako ne pušim plast trave dnevno već par dimova (bukvalno) uzmem tokom dana, a nekad i par dimova 1 u 3 dana.

i otvori mi apetit - a nemam ga. opusti me - a u grču sam. oslobodi me - a u tenziji sam non-stop.

i onda nnek mi kaže neko kako je to loše??? razumem da nekome ne prija, nismo isti, sve je individualno. i ako su nekog potkačile psihotične epizode il žešće neuroze - neće leći.

al mene ona čini zdravijom....pomaže, jaaako pomaže.

naravnoo, zbog kontrola je trenutno ne konzumiram, i osećam štetnost ne konzumiranja.
svoj organizam i sebe bolje poznajem nego dotična dr.-al džaba mi sve to. ne daju nam čak ni da pomažemo sebi samima-kako znamo i umemo---kad već njihova zaintresovanost za naša stanja/boljitak su ravna nuli...
prostite za opširnost i konfuziju, a dr. jebem majku pokvarenu neupućenu
(čak ne zna ni koliko thxc ostaje u mokraći)
Lujka
Posts: 200
Joined: Sun Feb 03, 2013 4:42 pm

Re: Da rezimiramo problem, za one koji se skidaju..

Post by Lujka »

E, ovo ja zovem hodanje u istim cipelama...
Nemam što dodati, Guska je bila i više nego jasna.
Drži se, nažvrljati ću nešto noćas, sada nisam od neke snage i volje, blokiran mi je mozak totalno :shock:
Postoje stvari koje su poznate i one koje to nisu, između njih nalaze se vrata.
Voyager
Posts: 1078
Joined: Sun Nov 13, 2005 12:54 am

Re: Da rezimiramo problem, za one koji se skidaju..

Post by Voyager »

Cannabis je izuzetno svestran lek, ali u odredjenim situacijama ima svoje nezeljene efekte.
Tokom jakih kriza mnogima pomaze, ali je totalno kontraproduktivan kada nastupi onaj period kada osoba treba da se razbistri i da se pokrene.

Sto se lekova tice, nisam davao savet da se pocne kljukati sakom lekova, vec da od doktora potrazi neku laganiju terapiju koja bi ublazila simptome koji su opasni.

Znaci mislio sam na nesto tipa Bensedin, ili neki psihostabilizator, nesto da malo umiri hiperaktivan i poludeli organizam koji cesto dovodi do hipertioridizma.

Lujka je dozivela da sada ima problem sa stitnom zlezdom.
Mozda i ne bi bilo tako da je ublazila svoje simptome nekim lekom, sedativom, cime vec.

Ne mozes Cannabisom leciti sve, ne ide to tako, to je uzimanje necega na svoju ruku.

Slazem se da ovo sto mnogi doktori rade je totalno kretenski, kako si recimo navela kako su te kljukali lekovima, a zezali te zbog malo trave.
To su gluposti institucionalizovanih mozgova.
Brdo raznih lekova i hamikalija je okay, a malo trave je straaaasno - da, to su gluposti.

Ali trava uz lekove, a pogotovo uz opojne droge - e to je jos strasnije !

Znaci ko zeli da postane potpuno cist i bistrog uma, mora da se u jednom trenutku oprosti i od svakodnevnog konzumiranja Cannabisa i to je tako i nema tu sta.

Pozdrav !

V
guska
Posts: 12
Joined: Sun May 08, 2011 9:17 am

Re: Da rezimiramo problem, za one koji se skidaju..

Post by guska »

sasvim se slažemo oko bistrine, te suvišnosti thc u drugom stupnju apstiniranja. nisam htela ništa isključivo nit da branim nit da zastupam (lekovi vs thc) -- to bi bilo besmisleno.
borbe su duge i gadne, šta god čoveku da pomaže da se oseti bolje - odlično
Post Reply