Treba mi savjet hitno

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

ivana26
Posts: 24
Joined: Sat Jul 06, 2013 4:40 am

Treba mi savjet hitno

Post by ivana26 »

Dobar dan, zeljela bih podijeliti svoju pricu sa vama. U biti radi se u vezi moga decka, i stvarno ne znam sto vise raditi. Koristi speed, i kako- kada ( kada naleti i ima uzima bobe ), a na vuvi je svakodnevno koristi ju kao i cigare. Sam mi govori kako ce "to" isfurati jos malo i da ce prestati, ali cisto sumnjam. Probao je u par navrata i koku. Najgore od svega svaki puta kad sam se okrenula od njega, i pokusala otici, svaki puta me trazi. Prvo kada smo se upoznali nisam znala da vuce speed, jednu noc je dosao kod mene s frendovima, i zaprepastila sam se kada sam sve gledala, mozda sam konzervativna ali meni to nije normala da si budan po 2-3 dana. Mislila sam da nije toliko na tome, i da je prolazno dok sljedeci puta nije dosao i kada je rekao da su progutali bobu. Ne znam vise sta raditi, cak mislim da je i poceo raditi s time. A to mi se nikako ne svidja. Jedna moja frendica je rekla kako ce mi prvo poceti lagati, pa tek onda da postaju komplikacije. I mozda se pitate zasto, ali ne znam ne mogu ga ostaviti a mozda moram . Jer kad je sa mnom nista ne uzima, tu i tamo zapali i to je to. Cim se okrene i ode od mene sve je po starom . Predlozio mi je cak i da zajedno zivimo, sto mi je jako jako bilo cudno . I najiskrenije plasim se . On kaze kako sve to uzima radi partyanerskog zivota, ali ja mislim da je daleko od toga. Odkako je krenuo i raditi s time, uopce i nema vise vremena, ali svakodnevno zove, samo da vidi gdje sam i sta radim. Bila sam prekinula sa njim prije 10 dana, i sve ok, ali opet mi se vraca, ili ja njemu. Molim vas za savjet.
User avatar
sanela
Posts: 4002
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: Treba mi savjet hitno

Post by sanela »

Draga ivana26,
Dobrodošla na forum. Ovdje možeš pročitati dosta priča sličnih svojoj. Ipak, odluka o tome šta ćeš upravo ti napraviti u vezi sa situacijom u kojoj se nalaziš je isključivo tvoja.
Istaknut ću samo nekoliko stvari koje si napisala.
Sam mi govori kako ce "to" isfurati jos malo i da ce prestati, ali cisto sumnjam.
"To" nije furka, nego je ovisnost - bolest, bolest neće proći sama od sebe. Da bi prestao koristiti to što koristi treba mu stručna pomoć. Sam "to" neće moći isfurati.
Jedna moja frendica je rekla kako ce mi prvo poceti lagati, pa tek onda da postaju komplikacije.
Iz ovog što pišeš, meni se čini da su laži i komplikacije već tu. Drogira se i dila. On ne laže samo tebe, nego, što je još gore, on laže sebe.
Cim se okrene i ode od mene sve je po starom .
Nemoj se zavaravati da ti možeš utjecati na njega da prestane koristiti drogu. On je koristi i kad je s tobom, samo ne pred tobom.
ali svakodnevno zove, samo da vidi gdje sam i sta radim. Bila sam prekinula sa njim prije 10 dana, i sve ok, ali opet mi se vraca, ili ja njemu.
Veze s ovisnicima su specifične, jer osoba postane ovisna o ovisniku. Isto kao što on ne može bez droge, ti ne možeš bez njega. Ovisnik apsolutno ne kontroliše svoj život, ali da bi koliko toliko imao kontrolu nad nečim "zakači" se za partnera i trudi se da zna gdje je, šta radi. To se dešava i u obrnutom smjeru. To nije ljubam, nego kontrola.

Samo ti možeš odlučiti šta ćeš uraditi. Imaš samo dvije opcije: ili ćeš biti s njim i gledati ga kako se drogira (jer iz ovog što pišeš, on ne misli da ima problem, niti se misli mijenjati) ili ćeš otići i zatvoriti vrata prema njemu. Ako izabereš ovo drugo, trebaš biti jasna, odlučna i hrabra. Nema vraćanja.

Imaš još jednu opciju, a to je da utječeš na njega da se liječi, ali to ne možeš sama. Trebaš uključiti njegovu porodicu, trebate svi sjesti i imati isti stav - liječenje uz stručnu pomoć (sami nećete moći - samo ćete izgubiti vrijeme i energiju, a on će vas super izmanipulisati i "uzeti" na emocije). Ukoliko nemaš podršku sa svih strana za ovu opciju, ne bih ti ovo preporučila, jer ćeš se jako iscrpiti, sebe staviti na zadnje mjesto, a rezultat je i više nego upitan.

Kako god odlučiš, želim ti puno sreće!!!
ivana26
Posts: 24
Joined: Sat Jul 06, 2013 4:40 am

Re: Treba mi savjet hitno

Post by ivana26 »

Jos kada mi je predlozio da zivimo zajedno jedan moj je prijatelj rekao da to zeli, samo zato da ima gdje "robu" ostavljati. Duze smo u vezi, cak ured nikako ni nemamo sexualne odnose. I kada imamo to je jednom mjesecno i tada mi kaze kao :" Devastiran sam ne mogu." I kada mu kazem da pretjeruje sa speedom, on kaze kao :" ma ne podnosim ja njega." Ali ga i dalje uzima.. uz svu muku, voli i piti, zao mi je jer je jako mlad ima 23 godine, ali ako on sam sebi ne moze pomoci, kako cu mu ja pomoci. Ljubav nije dovoljna. Ja sam zbog njega doselila u mjesto gdje nemam nikoga, ja sam ta koja se bori za posao , a on kaze da ima pare od svoga posla. Ja s tim parame ne zelim imati veze. Cak je nedavno trazio pare od mene pod izgovorom da plati internet. Znam da je lagao. Prijateljica mi je rekla da ce prvo poceti lagati, pa da ce se ako ostanem sa njim desiti da mi pretura po novcaniku, pa cak i da ce postati agresivan vremenom, pogotovo ako budem zivjela sa njim. Koliko je u tome istine ? On nikada nema mira i uvijek hoda, gore dole.. nikad ne sjedi. I kada kazem za travu, i speed nesto, on odmah odgovori to je samo za partyanje. Speed kao i ostaviti ali travu nikada. Ja vama ne mogu opisati kako je on zapravo propao, prije tri godine je bio kao lutka i lijep i sve. Jedan mi je prijatelj takodjer rekao ovo :" Dileri su ranjivi, ne valja petljati s njima." sta je s time mislio. Ja stvarno nista ne uzimam od droga i tako, ali pusim cigare, i kada zapalim cigaru on mi odmah kaze : " nemoj pusiti, unistava te."
User avatar
sanela
Posts: 4002
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: Treba mi savjet hitno

Post by sanela »

ivana26 wrote:. Prijateljica mi je rekla da ce prvo poceti lagati, pa da ce se ako ostanem sa njim desiti da mi pretura po novcaniku, pa cak i da ce postati agresivan vremenom, pogotovo ako budem zivjela sa njim. Koliko je u tome istine ?"
To se vrlo vjerovatno može desiti.
ivana26
Posts: 24
Joined: Sat Jul 06, 2013 4:40 am

Re: Treba mi savjet hitno

Post by ivana26 »

I kada smo imali svadja, i kada kazem da cu otici, kaze mi da uradim SVE samo da ne idem.. ako odem da se vratim.. jer vec sam spomenula gore nismo iz istoga mjesta, ali ja zbog njega zivim gdje i on, moja majka i otac ne znaju da je na drogama, i spremni su nam dati sve za zivot, ali to izbjegavam jer koliko god ga voljela mozemo potonuti oboje i to je to. I znate sta je jos cudno, kada npr. sjedimo i kada mi netko ponudi crtu bilo na tanjuru, cd ometu ili travu on ( moj decko ) ne da, odmah pocne nemoj joj nuditi i te "spike".. mada ne bih nikad to uradila prvo radi sebe a drugo iz ljubavi prema majki i ocu jer zivim kao princeza.
ivana26
Posts: 24
Joined: Sat Jul 06, 2013 4:40 am

Svaki savjet mi je dobro dosao .. molim vas

Post by ivana26 »

Dobro vece ljudi, ne znam sta da radim, pa reko da podijelim sa vama sto mi je na dusi, kao sto bi rekao narod kod nas. Pisala sam vec jedan post, ali ne znam koliko je vas zapravo vidjelo , i procitalo. Radi se o mome decku s kojim sam vec "zaglibila" ajmo tako reci .

Evo kako je sve pocelo. Upoznali smo se igrom slucaja. Bezveze znaci, kada smo se upoznali mislili smo da nece biti nista od nas, ali mi se od prvoga puta vracao. Bas kao i danas dan . Kada smo se samo druzili, znala sam da pusi vuvu. Ajd' reko svi je ovdje puse, nisam imala nista protiv toga. Do jedne noci kada smo dogovorili sjediti. Dosao je sa svojim frendovima, i do tada nisam imala nikada kontakt niti sam vidjela speed. Ostala sam zgrozena. I tako iz noci u noc, ne mogu vam opisati kada vidim njega da uzme novcanicu ili papir da povuce, dusa me moja boli. I znate kako pretezno jedni drugima drze tanjur ili biljeznicu bilo sta da drugi povuce, jednom je prilikom njegov frend rekao da mu predrzim cd omot na kojem je bio speed ja sam rekla :" ne" .. Imali smo jednu vecu svadju kada sam mu rekla da mi je dosta svega i da zelim da sve prestane . Sjedila sam tada na krevetu, i sageo se do mene i rekao mi : "ako ce te itko uciniti sretnom to cu biti ja." .. Tu noc prije je uzeo vuvu, speed, i bobu ili dvije..Tada jos nista nisam znala o drogi, i povjerovala sam mu . Posto smo podugo u vezi, normalno imala sam sexualne odnose sa njim, sto vise bio mi je prvi . Ne znam kako to inace ide u vezi, ali jel' normalno da decko sa curom ne spava po mjesec ? I ono vidjas se sa njim i sve, ali nista. Jednostavno kaze da ne moze. A mene je jako neugodno pitati. I plasim se njegove reakcije da ga pitam. Jer uvijek trebam paziti kada je on raspolozen. Jel' to tek uvod u sve sto me ceka ili? Djeluje kao osoba koja nikada ne bi "digla" ruku na zensko i uvijek kaze da je protiv toga. Da li je moguce kada ga uhvati kriza, da bi to uradio ? On ne moze pola minute stajati u jednom mjestu ali ama bas nikada nikad. Da li je moguce da koristi jos nesto. Znam da je u par navrata uzeo i koku . Vuvu pusi kao cigare, smota po 5-6 na dan. Za to mi je rekao da nece nikada prestati. Ljudi moji predlozio mi je vec par mjeseci unazad da zivimo zajedno i danas dan to nisam odlucila. I kada dodje meni sav je devastiran, stoniran. I legne spavati. Pa sam skontala ne vidimo se po dan dva tri sto posto vuce speed i kada dodje kod mene " odmori " se. Ne znam sta vise raditi sa njim. Zadnji puta smo se posvadjali i rekla sam mu ako su njegov izbor trava speed alkohol nek izvoli i nek mene pusti na miru . Koliko god ga voljela. I prosla su tri dana, ili cetiri i opet mi je dosao. Milijun i jedan puta mi je obecao da ce doci, i nije dosao, dok nisam shvatila da zapravo i dila. Posto on i ja nismo iz istoga mjesta ja sam se doselila ovdje u njegovo mjesto zbog njega, i svaki puta kada sam mu rekla da cu otici, promjeni se par dana, i opet po starom .Zanima me zapravo koliko je zaglavio ? I nece strucnu pomoc odbija. Zato sto mi svaki puta kaze : " sta ti je to je vuva, i malo speeda.." Moje prijateljice su mi rekle da idem u propast sa njim, i da cu samo potonuti sa njim. Da li vrijedi ostati uz tu osobu ? Rekao mi je da sve radim samo da ga ne ostavljam, i ne idem. I ako odem kuci da se vratim. Hvala svakome tko je procitao i svaki savjet mi je dobro dosao. jer sam stvarno ljudi u depresiji, plasim se da mu se nece sta desiti.
User avatar
sanela
Posts: 4002
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: Treba mi savjet hitno

Post by sanela »

@ivana26, nemoj otvarati nove teme, nego piši postove u ovoj temi. Klikni na dugme "ODGOVORI"
Ja sam ti napisala koje opcije imaš. Ti trebaš odabrati jednu.
User avatar
Šmizla
Posts: 180
Joined: Thu Sep 29, 2011 12:57 am
Location: Nepoznata

Re: Treba mi savjet hitno

Post by Šmizla »

Ivana, tvoj dečko ima ozbiljan problem, to što on radi nije ''rekreativno'' ili ''vikendaški''...to ne postoji...problem je i što on ne misli da ima problem a sve dok on tako razmišlja ne može mu niko pomoći. Ljubav tu ništa ne može da liječi, na žalost.
Ja sam djevojka ovisnika o svemu i svačemu...sa speedom sam se ''upoznala'' baš dobro kad smo počeli da živimo zajedno, prije 2 godine...on je konzumirao speed i dilao ga, a drogu je držao kod nas u stanu, u frižideru. Ne želim ni da ti pričam kroz kakav sam pakao prošla zbog tog istog speeda...dilanja...nespavanja...partijanja...agresije...svega lošega...zato bih te zamolila da dobro razmisliš pri odluci hoćeš li sa njim da živiš.
Ivana, čuvaj se i želim ti puno sreće, strpljenja, hrabrosti, živaca i svega onoga što treba jednom suovisniku da bi to preživio...ako planiraš da se boriš sa tim zlom...ako ne, onda ... i bolje za tebe. :wink:
BUDI NA ŽIVOTU!!!
ivana26
Posts: 24
Joined: Sat Jul 06, 2013 4:40 am

Re: Treba mi savjet hitno

Post by ivana26 »

Hvala na odgovoru, ali on bas ne zeli priznati. Ne znam je li normalno i da se trava pusi kao cigara, svaki dan po 5-6 puta i vise. On ceka mene da odlucim da li zelim zivjeti sa njim'. Bojim se da nije jos na necemu, jer tek sam sada pocela shvacati da mi je mnogo sta lagao. Speed kada je u pitanju , ma i njega vuce previse. A znate sta mi je jednom bilo jako cudno. Noc prije je vukao speed bio na nekom partyu sa ekipom, sutradan opet isto vuva, speed, alkohol, i dosao je kod mene u stan povukao crtu speeda i zaspao u roku minute.
ivana26
Posts: 24
Joined: Sat Jul 06, 2013 4:40 am

Re: Treba mi savjet hitno

Post by ivana26 »

i da zaboravih reci, sav je neki nezainteresovan, nikakav.. odkako je poceo i dilati, nema nikako vremena za mene, ali nikako.. nije bio takav nikada.. ili je to tek sada pokazivanje svega toga.. laze mi, a mene nikada nije lagao.. ni zasta nije zainteresovan, ima prijenose, cas gleda film cas mu se spava, cas se smije, cas je nikakav, kada se nadjemo ovako negdje vani samo hoda oko mene , u krug gore dole.. nemamo vise ni sexualan zivot, mislila sam da me vara, ali on fakat ne moze, doslovno ne moze.
Post Reply