Molim savjet za skidanje sa terapije

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

ziki

Re: Molim savjet za skidanje sa terapije

Post by ziki »

Nema nikakvog efekta povecavati dozu buprenorfina to je apsolutno tacno, do rada nemozes da dodjes nikako tako da je bolje da ostanes na 2 mg ako ti je toliko prepisano ili se osecas ok na toj dozi nego da naguras do 16 mg. U oba slucaja ces da se osecas isto, samo ces bacati pare na vise lekova bespotrebno i vise ces da postanes zavistan od tih 16 mg, kakva god kriza bila.
Cak ono sto smo pricali ovde jos odavno da kad uzmes bas malu kolicinu buprenorfina oko 1.mg osetis malo veci efekat, kao da te malo uradi nego na 8 ili 16.mg sto je cudno ali potvrdjeno istinito.
I sta god neko pricao razlika izmedju suboxona i buprenorfina alkaloid je ogromna.
Na suboxonu si super raspolozen i aktivan i nema depresije, kad uzmes kasno uvece vecu dozu nemozes da zaspis i ujutru se smrzavas kao lud a i uopste u toku dana kad izadjes napolje drhtis od neke hladnoce koja kao da ti je usla u kosti. Od buprenorfina uopste nema tog napada hladnoce, bolje se spava retko kad da imas nesanicu vec te nekad i blago uspava I nisi tako raspolozen kao na suboxonu vec te pici nekad i depresija kao da si strejt, jedino sto nemas fizicku krizu.
Verovatno da je lepse na suboxonu ali mislim da je za neki prelaz ili skidanje bolji buprenorfin.
...
Voyager

Post by Voyager »

Ja sam se skidao sa mega doze od 8mg Buprenorfina...jedno od najuzasnijih iskustava koje sam doziveo...i traje mesecima.

A ako hoces da ne bude toliko strasno, onda spustanje traje duze od godinu dana.
Steta sto si povecao sa 2mg na 16mg, nije ti to trebalo...ali sta je tu je.

V
ziki

Post by ziki »

Najbolje smanjivati buprenorfin koliko je god moguce pa tek onda bataliti potpuno.
Kod buprenorfina je to smanjivanje koliko sam ja iskusio prilicno bezbolno.
Ja sam sa 4 mg smaknuo na 2 mg a da skoro nisam ni primetio razliku.
Nema potrebe dizati buprenorfin na neke visoke doze jer on ne deluje jace ako ga vise uzmes.
Najvaznije je da na pocetku imas neku optimalnu dozu, a posle ga skracujes malo po malo i to ide bez problema.
E posle kada predjes na nula miligrama onda svakako mora da bude neprijatno i traje dugo itd...
Ipak je bolje prestati sa 0,5 mg nego sa celih 8.mg ili 16.mg jer to nije tako ni predvidjeno.
Mene je doktor skoro godinu dana drzao na 4 mg da bi tek onda poceo da mi smanjuje dozu.
A receno mi je i da sam smanjujem koliko mogu.
Buprenorfin je malo cudan lek i nekad mala doza reaguje jace nego velika.
...
Voyager

Post by Voyager »

Spusta se lagano i onda je relativno sve bezbolno - samo treba sporo da se spusta i sve je okay.
I naravno da nema bezbolnog skidanja, kada se ukine potpuno, mora da bude neprijatnosti i to je jednostavno tako.

Visoke doze Buprenorfina deluju jace, ali jednostavno nisu efikasne poput full narkotika ako osoba ocekuje da ima neki "rad" od tih visih doza.
Ako osoba vec hoce "rad", ako hoce da bude drogirana, onda je najbolja opcija Metadon ili Morfin ili sta je vec dostupno u drzavi u kojoj zivi...jer iskreno, bolje je 60mg Metadona, nego 16mg Buprenorfina.

Buprenorfin je zaista za ljude koji ili zele da se skinu, ili da zive normalno bez da su nesto puno drogirani.
Nije to da se uzima u tako visokim dozama, ne znam...nije dobro, to totalno po meni nije normalno, tako visoke doze Buprenorfina previse siluju receptore, po tom pitanju sam potpuno siguran.

Ako povecas sa 2mg na vise, oseca se dejstvo (narkoza i euforija) u pocetku, ali jako brzo ne bude vise nicega i opet bude isto kao pre podizanja doze.

V
ziki

Post by ziki »

Ja sam par puta uzeo vecu dozu bubrenorfina jer sam bio umoran, bolele me noge, radio sam ceo dan...i nije mi pomoglo da se osecam bolje.
Jedino sto sam osetio je da mi je sutradan kad sam se probudio glava teska i mutna.
Tek sam sutradan video da sam nepotrebno uzeo toliko puno.
Sad mi je optimalna doza negde oko 2 mg.
...
Voyager

Post by Voyager »

Pa bio si umoran pa nisi ni mogao ni da osetis neku euforiju.
Ali i da nisi bio umoran, ne bi bilo nista spektakularno.

Jedino si sledeci dan bio smucen, jer ti je ta veca doza bila prekaja i nisi navikao na to - nisi navikao da budes drogiran i smeta ti - kao i svakom normalnom coveku.

Ako si na 2mg Buprenorfina dnevno, onda to i nije neka visoka tolerancija kada poredis ljude koji su na preko 50mg Metadona dnevno.

Zapravo, osoba koja je na 2mg Buprenorfina dnevno i dalje ima dovoljno nisku toleranciju da moze da uzme 200mg Tramadola i da joj to bude super rekreativno iskustvo, verovao ili ne...dok je pacijentima na Metadonu tolerancija lansirana u kosmos.

V
sanela

Post by sanela »

Voyager wrote: Zapravo, osoba koja je na 2mg Buprenorfina dnevno i dalje ima dovoljno nisku toleranciju da moze da uzme 200mg Tramadola i da joj to bude super rekreativno iskustvo, verovao ili ne...dok je pacijentima na Metadonu tolerancija lansirana u kosmos.

V
A ovo ti je nepotrebna informacija @Voyager
ziki

Post by ziki »

Odvikao sam se vec, kad uzmem vecu dozu buprenorfina smeta mi ujutru.
Teze se budim a glava mi je kao da sam mamuran.
Jedno vreme sam savrseno uskladio dozu.
Spavao sam oko 6 sati, ujutru ustanem bez problema, popijem kafu i na posao.
Usput stavim tabletu pod jezik 2 mg.i dok stignem na posao ja sam vec spreman da zapnem da radim.
Posle vise i ne razmisljam, jer kad sam aktivan onda sve funkcionise kako treba.
...
ziki

Post by ziki »

Dobro on je to samo uporedio i naveo kao primer.
Niko ne treba da uzima opijate ni rekreativno niti iz nekih drugih razloga.
Uzima se samo ako je neophodno i ako je to lekar odredio.
Ja sam definitivno raskrstio sa svim drogama, nemam uopste zelju da se podsetim, i da se pocastim tim "zadovoljstvima".
I ovaj Buprenorfin mi je jedno veliko breme koje nosim, nisam nimalo srecan sto moram da ga pijem.
Bas naprotiv, tuzan sam zbog toga i nadam se da cu jednog dana da se otkacim i od njega.
Trenutno sam u procesu lecenja koji me vodi do nula miligrama Buprenorfina, tako je postavljeno moje lecenje sa mojim lekarom.
Sistemsko lecenje i odvikavanje.
Moje je da iskoristim ovo vreme i organizujem svoj zivot na svim poljima.
...
Voyager

Post by Voyager »

Ma ne @Sanela, nisam to napisao u tom smislu - Tramadol preko Buprenorfina (to je doduse i veoma suludo i nimalo pametno) ili tako neke gluposti, nikako...nego u smislu poredjenja tolerancije...

Ali evo da uokvirim to u jos precizniji kontekst:

Ako bi recimo naglo prekinuo da uzima 2mg Buprenorfina, recimo 200mg Tramadola bi ga savrseno pokrilo, to je poenta.
Pacijent koji je na 2mg Buprenorfina dnevno bi mogao pomocu te neke normalnije doze Tramadola potpuno uspesno kupirarti krizu i da onda lagano tokom 3 nedelje potpuno ukine sve - da ukine terapiju opijatima potpuno...ako bi recimo iz nekih razloga zazeleo da naglo prekine sa terapijom.

Dok na drugu stranu pacijentima na Metadonu ili na visim dozama Buprenorfina nimalo nije lako skidanje, moraju to da urade postepeno tokom duzeg vremenskog perioda, jer im je tolerancija jednostavno previsoka.

Znaci 2mg Buprenorfina nije nesto strasno u smislu tolerancije, to sam hteo da kazem - nisam imao nikakve druge insinuacije, ne...

Da Ziki, bitno je da covek nesto korisno radi dok je na terapiji i onda je samim time terapija daleko uspesnija.
Ako pacijent samo uzima Buprenorfin ili Metadon i nista drugo ne radi...pa onda i ne vidim neki prosperitet tu u smislu da se taj pacijent leci, da stremi ka zivotu bez terapije ili nesto slicno...to je onda opet samo obicno odrzavanje - po meni.

Pozdrav !

V
Post Reply