Buprenorfin II

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Voyager
Posts: 1078
Joined: Sun Nov 13, 2005 12:54 am

Re: Buprenorfin II

Post by Voyager »

Takvo skidanje kakvo smo nas dvoje odabrali je opasno po zivot - ali nakon takvog skidanja, osoba se NIKADA vise nece vratiti drogi - u zivotu.

To je bila moja teorija koju sam pokusavao da potvrdim citavih godinu dana pre no sto sam se upustio u takvo skidanje.
Dakle, izazvati jak hemijski sok organizmu i psihi kao posledicu uzimanja opioida, sto bi trebalo da potpuno resetuje rewarding centar koji tera osobu da uzima droge i da uziva u opijatima i da se oseca lepo kada ih uzme.

Nesto poput jake kazne...ali ne fizicke, ne cak toliko ni psiholoske, vec primarno auto-hemijske kazne.

Bilo bi zanimljivo da naucnici pocnu da istrazuju sta se u telu desava pri takvom agresivnom pristupu, pa da onda nekako pokusaju da smisle neki proces lecenja koji bi delovao isto tako, ali koji ne bi sa sobom nosio ovoliko puno rizika i patnje i posledica.

@Lujka, mislim da se slazes samnom...za ovu nasu pustolovinu osobi treba mnogo toga vise do samo "jaka volja" !
Ja cak mislim da trebas da si pomalo i lud pa da se upustis u tako nesto i da istrpis sve to...

Znaci defiitivno nije ni eticki da to primenjuju po bolnicama za lecenje bolesti zavisnosti, hehe. :)
Zato ako bi otkrili sta se tu desava, pa da pokusaju da to izvedu nekako na neki manje bolan nacin bez rizika, nekako sofisticirano.

Pozdrav !


V
Lujka
Posts: 200
Joined: Sun Feb 03, 2013 4:42 pm

Re: Buprenorfin II

Post by Lujka »

..za ovu nasu pustolovinu osobi treba mnogo toga vise do samo "jaka volja" !
Ja cak mislim da trebas da si pomalo i lud pa da se upustis u tako nesto i da istrpis sve to...


Da malo lud, poprilično lud....ali ima tu i onaj inat, ona tvrdoglavost, tko će koga...
Toliko sam otišla u qrc da sam se isplakala ko godina dok sam gledala film Lessie...ej, živci su mi otanjili do kraja, sigurnosni ventil svako malo popusti...a Lessie ima čak i sretan završetak...
Čini se da mi je mrvicu bolje, ipak ove vitaminske koje sam zadnja 3 dana dobivala iv. nisu samo slatka voda, ma neka je i mljeveni krumpir, samo nek popušta frka. Danas je 1.dan bez loperamiduma...izgleda da je ipak napravio svoje, trkavica je stala (kucam u drvo da ne ureknem)...uspjela sam malo i očistiti jednu prostoriju u stanu, skuhati ručak... ma pomalo, korak po korak, dan po dan...

Pozdrav, i hvala na podršci !
Postoje stvari koje su poznate i one koje to nisu, između njih nalaze se vrata.
guska
Posts: 12
Joined: Sun May 08, 2011 9:17 am

Re: Buprenorfin II

Post by guska »

kao obični čitač foruma, moram reći da mi je jako drago što opet vidim da je Voyager opet ovde, međ ljudima.
ogromna je šteta što je brisao svoje postove....shvatam da se ovde međusobno poznajete i da je verovatno postojao nekakav razlog za brisanjem - al ponavljam----velika šteta.
Lujko, svaka ti čast za volju i snagu-izdrži!! eto, upućujem podršku...
User avatar
wolomoloo
Posts: 30
Joined: Fri Mar 01, 2013 3:22 pm

Re: Buprenorfin II

Post by wolomoloo »

guska wrote:kao obični čitač foruma, moram reći da mi je jako drago što opet vidim da je Voyager opet ovde, međ ljudima.
ogromna je šteta što je brisao svoje postove....shvatam da se ovde međusobno poznajete i da je verovatno postojao nekakav razlog za brisanjem - al ponavljam----velika šteta.
Lujko, svaka ti čast za volju i snagu-izdrži!! eto, upućujem podršku...
Slazem se.
Hemfri
Posts: 206
Joined: Mon Feb 06, 2012 5:49 am

Re: Buprenorfin II

Post by Hemfri »

raskorak wrote:Vidim da se na ovoj temi dosta stvari izdešavalo od moje zadnje posete istoj. Sada sam tu zbog još jednog obaveštenja.

Dakle, juče sam bio u Drajzerovoj, dobio izveštaj, odradio proceduru u domu zdravlja i uputio se u najbližu apoteku u kojoj uvek podižem terapiju ("Prvi Maj" kod "Londona"), za koju mi je odavno rečeno da je jedna od 4 koje drže buprenorfin u Beogradu. Gospođa za pultom uze recepte (među njima je bio i jedan za ksalol) i ravnim glasom reče "Buprenorfina nema!" Upitah je kada će stići, a ona odgovori da ne zna. "Je l' neka nestašica???", već panično je pitam, a ona iznova - "Ne znam!"

Spustih se do apoteke "Sveti Sava" i tamo dobih isti odgovor. Navodno, nisu ga dobijali od petka. Uputiše me u apoteku "Mostar" (preko puta reumatološkog) uz reči "da oni 'možda' imaju". I tamo bandera. Dobih listić sa brojem kol centra ustanove "Apoteka Beograd". Majka, tj moj pratilac je pozvala doktrorku koja me vodi u Drajzerovoj. Njene reči su otprilike bile kako je ona "svoje odradila, napisavši mi izveštaj" i kako gore u Drajzerovoj "NEMA ŠANSE da dobijem terapiju, jer su već podelili svima!" Bez obzira na činjenicu da sam njihov pacijent i bez obzira na to što ih svakog meseca častim 3000 dinara za detekcije. Reče samo da probamo u Goce Delčeva na Novom Beogradu, koja uz "Sv. Savu"; "Prvi Maj" i neku u Krivoločkoj na Voždovcu drži bup. Šatro se i iznenadila, jer smo mi navodno prvi koji se javljamo u vezi nestašice leka.

U međuvremenu je moja devojka pozivala sve moguće i nemoguće apoteke, raspitujući se za buprenorfin. Srećom, na Novom Beogradu su imali buprenorfin. Upitah da li je neka nestašica ili nešto drugo po sredi, apotekarka je samo slegla ramenima uz reči "Ne znam. Mi još uvek imamo." Nekoliko minuta kasnije me je pozvala devojka i rekla mi da buprenorfina ima i u apoteci u Požeškoj ulici br. 87.

Dakle, za sve koji podižu buprenorfin u Beogradu, obaveštenje u kojim apotekama ga mogu kupiti. Još jednom:

1) APOTEKA U ULICI GOCE DELČEVA, KOJA SE NALAZI U SKLOPU DOMA ZDRAVLJA (u blizini starog Merkatora se nalazi);

2) APOTEKA NA BANOVOM BRDU, U POŽEŠKOJ ULICI BR. 87

Koliko će vremena proći dok i u drugim apotekama ne bude stigao lek - ne znam. Kolike su zalihe leka u navedenim apotekama, takođe ne znam. Iskreno se pribojavam da nas koji smo na bupu ne zadesi ono što je ljude na metadonu 2010. godine, kada ga nije bilo u apotekama nekoliko sedmica (ako se ne varam), pod izgovorom da fabrika nije imala potrebne sirovine. Pitam se šta će biti (ne daj Bože!) u tom slučaju. Očigledno je da ustanova kojoj smo do pre nekoliko meseci plaćali 20 000 dinara mesečno ne mari previše :vom: , iako oni imaju lek. Kao što su imali i metadon 2010.

Nadam se da grešim. Ja već strahujem za naredni četvrtak... Ne bih da zbog nečijih mutljavina pravim recidiv nakon više od godinu i po dana.

Toliko od mene. Ako neko dobije neku informaciju, bio bih zahvalan da je ovde podeli.

Pozdrav
Evo i ja da skrenem pažnju na problem koji je sad POSTAO JOŠ OZBILJNIJI
Ja Ponedeljkom uzimam izveštaj i recept i krenuo sam u potragu u prvo na banovom brdu pa posle na Novom Beogradu -NEMA VIŠE BUPRENORFINA NI U OVE DVE APOTEKE!?! -NITI IMAJU POJMA KAD ĆE PONOVO DOBITI,PREMA REČIMA JEDNE APOTEKARKE SA Banovog brda,ono malo zaliha je otišlo a nove ne stižu zbog nekakvog tobož"zastoja u dobavljanju lekova"(jedan deda je došao po nitroglicerin i nije ga bilo iako su ga uvek imali,deda se srušio i dolazila hitna da mu pomogne,onda sam ja pitao da ne čekam bezveze ako nema Buprenorfina i rečeno mi je ovo što napisah),a na Novom Beogradu je druga priča,da su privatni lekari počeli da ga prepisuju koji rade po raznim privatnim klinikama za odvikavanje i da postoji čak cena da ti isti prepišu recept-BEZ ikakve kontrole i BEZ detekcije,pa su mnogi,navodno,dolazili i uyimali po 5-6 kutija,što 2,6 posebno onih od 8mg,a zna se da je NAJ VEĆA prepisana doza dnevno 16mg-koliko JA uzimam i koliko mi je prepisao moj Lekar koji je i NAčelnik u Drajzerovoj,znači DVE KUTIJE 8 ca NEDELJNO. Nikako 5 ili 6+ kutija istih od jednom,eto,navodno prema rečima jedne mlade plavokose lepuškaste apotekarke sa NBG-ona Apoteka u okviru Doma Zdravlja,kod starog Merkatorja! Alo Bre Beograđani,pa ŠTA ĆEMO MI SAD DA RADIMO!?! ,Pročitao sam da u unutrašnjosti ga IMA po državnim apotekama ali ,evo u Beogradu-kulovgradu kako kaže RTS u spotu koji vrti svaki dan,BUPRENORFINA VIŠE N E M A! I ŠTA ĆEMO SAD,ja sam počeo da smanjujem svoju dozu na svoju ruku još od prošle nedelje kad sam JEEDVA nabavio Bup jureći po apotekama po Čitavom Beogradu i tamo gde sam našao sad NE mogu! A taman sam prestao čak i da razmišljam o H,već mesecima ,da počnem da vežbam u teretani u mom kraju i da se spremam za seriju koju treba da radim ya koji mesec,bojim se da ću morati kao voyadžer i Lujka da pređem na suvo BEZ IČEGA ako ne budem našao nigde bup,meni je ostalo do srede još,jer sam počeo da smanjujem kao što rekoh,ali ŠTA ONDA,ako ne nađem ni sutra,NAJ KASNIJE PREKOSUTRA!!??!!
"Ne ljutim se ja Što TI Mene Lažeš-Već Što Misliš da ti ja Verujem!" - (PRA stara Kineska poslovica)
Hemfri
Posts: 206
Joined: Mon Feb 06, 2012 5:49 am

Buprenorfin II

Post by Hemfri »

A da,nisam napisao da One dve "čuvene" Teke kod londona-"Prvi Maj" i u Nemanjinoj kod železničke,ooodavno NEMAJU NITI IMAJU IDEJU NE KADA NEGO DA LI ĆE IMATI U SKORIJE VREME I TO JE TO.

Ponoviću post,jer NIJE ZEZANJE,A one u Drajzerovor POTVRĐENO ZABOLE ZA NAS KOJI SMO NA TOBOŽ NJIHOVOM ODRŽAVANJU A IAKO ZNAJU DA JE NESTAŠICA ,NE POKAZUJU IMALO VOLJE DA NAM POMOGNU :(

problem je sad POSTAO JOŠ OZBILJNIJI !!!

Ja Ponedeljkom uzimam izveštaj i recept i krenuo sam u potragu u prvo na banovom brdu pa posle na Novom Beogradu -NEMA VIŠE BUPRENORFINA NI U OVE DVE APOTEKE!?! -NITI IMAJU POJMA KAD ĆE PONOVO DOBITI,PREMA REČIMA JEDNE APOTEKARKE SA Banovog brda,ono malo zaliha je otišlo a nove ne stižu zbog nekakvog tobož"zastoja u dobavljanju lekova"(jedan deda je došao po nitroglicerin i nije ga bilo iako su ga uvek imali,deda se srušio i dolazila hitna da mu pomogne,onda sam ja pitao da ne čekam bezveze ako nema Buprenorfina i rečeno mi je ovo što napisah),a na Novom Beogradu je druga priča,da su privatni lekari počeli da ga prepisuju koji rade po raznim privatnim klinikama za odvikavanje i da postoji čak cena da ti isti prepišu recept-BEZ ikakve kontrole i BEZ detekcije,pa su mnogi,navodno,dolazili i uyimali po 5-6 kutija,što 2,6 posebno onih od 8mg,a zna se da je NAJ VEĆA prepisana doza dnevno 16mg-koliko JA uzimam i koliko mi je prepisao moj Lekar koji je i NAčelnik u Drajzerovoj,znači DVE KUTIJE 8 ca NEDELJNO. Nikako 5 ili 6+ kutija istih od jednom,eto,navodno prema rečima jedne mlade plavokose lepuškaste apotekarke sa NBG-ona Apoteka u okviru Doma Zdravlja,kod starog Merkatorja! Alo Bre Beograđani,pa ŠTA ĆEMO MI SAD DA RADIMO!?! ,Pročitao sam da u unutrašnjosti ga IMA po državnim apotekama ali ,evo u Beogradu-kulovgradu kako kaže RTS u spotu koji vrti svaki dan,BUPRENORFINA VIŠE N E M A! I ŠTA ĆEMO SAD,ja sam počeo da smanjujem svoju dozu na svoju ruku još od prošle nedelje kad sam JEEDVA nabavio Bup jureći po apotekama po Čitavom Beogradu i tamo gde sam našao sad NE mogu! A taman sam prestao čak i da razmišljam o H,već mesecima ,da počnem da vežbam u teretani u mom kraju i da se spremam za seriju koju treba da radim ya koji mesec,bojim se da ću morati kao voyadžer i Lujka da pređem na suvo BEZ IČEGA ako ne budem našao nigde bup,meni je ostalo do srede još,jer sam počeo da smanjujem kao što rekoh,ali ŠTA ONDA,ako ne nađem ni sutra,NAJ KASNIJE PREKOSUTRA!!??!!

P.S.
Kolege Buprenorfinci ,naj...nadrljali smo :(
"Ne ljutim se ja Što TI Mene Lažeš-Već Što Misliš da ti ja Verujem!" - (PRA stara Kineska poslovica)
Voyager
Posts: 1078
Joined: Sun Nov 13, 2005 12:54 am

Re: Buprenorfin II

Post by Voyager »

Pa nista...
Kako kaze Sojic kada ga Panjkovic pita "sta sada da radim sefe ???"
"Pa nista...uzmes...se zakoljes....i eto...".

Salim se ljudi !

Stvarno neozbiljno i strasno, evo sada citam i bas nisam ocekivao da ce nestasica da se desi i sa Buprenorfinom.
Zezaju se puno ovde sa time, hajde da je u pitanju neki full narkotik, pa ako ga nema lako pacijentu privremeno prepisu Morfin ili nesto tako, ali Buprenorfin...svako privremeno prebacivanje na neki full narkotik bi vas zesce poremetio i smetalo bi vam i to nije bas tek tako, cup na Metadon ili Morfin i eto.
A posle kada se treba vratiti na Buprenorfin, jos veci problemi.

Nadam se da ce ovo biti reseno sto pre.
Saljite mailove RFZO-u, pocnite da dizete frku, tako mora u ovoj drzavi.
Da se Buprenorfin ne prepisuje tako bez regularnosti od strane privatne prakse, sada bi ga sigurno bilo dovoljno.

Sto se ne angazujete pa da malo izvidite ko su ti pacijenti koji podizu toliko puno Buprenorfina i ko su ti lekari koji to tako prepisuju ?
Lepo istrazite, pa prijavite.
Ili jednostavno, bez ikakvih istrazivanja, uzmite i prijavite to.

V
Lujka
Posts: 200
Joined: Sun Feb 03, 2013 4:42 pm

Re: Buprenorfin II

Post by Lujka »

:shock: Ja živim u totalno usranoj državi, ali nikada, koliko se ja sjećam, a to ne bih sigurno zaboravila, nije bilo frke sa nestašicom supstitucije, da li je to metadon, sub, bup... :shock:
Zadnjih 10-15 godina koliko sam bila na metadonu, nikada nisam otišla u teku po isti. Uvijek me čekao u ambulanti, sestra ode, digne i čeka da dođeš jednom tjedno da ga digneš...i ako imaš zdravstveno ni centa ga nismo plaćali, sve ide na teret zdravstvenog..
Kakvi privatni recepti, kakvi privatni doktori, nema toga.
Jedino je jedno vrijeme dilao, ali doslovce dilao ex voditelj Centra, kad god si bio u frci samo svratiš do njega, on ti naplati neki olfo pregled, i uz to vadi iz ladice supstituciju, ali previše se bio razbahatio pa su ga zamardeljali.
Jedini način je da ti iz Centra, šifra F 11,2 prepišu terapiju, a u Centar sam odlazila svaka 4 mjeseca (toliko mi je vrijedio njihov nalaz). Dobro, možda su ovi novi klinci morali dolaziti jednom mjesečno, ali mi "stari" nismo imali nikada tih problema,
Naročito sada kada su e-cepti, ma nema šansi da netko dobije više od propisanog, u teci samo ukuca tvoj broj, otvori joj se stranica i sve se vidi...
Ne kužim što ovi vaši misle, koji im je qrc, kako mogu dozvoliti da ljudi sada ulete u krizu, ili još bolje, da se opet privale na konja...pa kao da imate izbora...dobro kaže Šojić, da se zakolješ i the ende....
Držite se ljudi, valjda ima netko normalan u Ministarstvu pa da pogura, inače...najebali ste....
Postoje stvari koje su poznate i one koje to nisu, između njih nalaze se vrata.
zeleni
Posts: 1000
Joined: Wed Mar 16, 2011 2:19 pm
Location: Beograd

Re: Buprenorfin II

Post by zeleni »

Last edited by zeleni on Tue Apr 23, 2013 3:24 pm, edited 1 time in total.
Ako nam neko dodje glave, to ce biti mangupi u nasim redovima
User avatar
ziki
Posts: 1029
Joined: Thu Nov 03, 2011 11:29 am
Location: Motherland-SRB

Re: Buprenorfin II

Post by ziki »

Hemfri ako si citao ove teme o buprenorfinu od pocetka jos pre par meseci sam napisao da su ljudi podizali po 5.6 kutija na recept od privatnog lekara. I to i bez izvestaja i potrebne dijagnoze.
Kakve crne kontrole kad mnogima nije ni odredjen Buprenorfin kao terapija.
Ja sam imao situaciju da mi je devojka ispred nosa podigla nekoliko kutija Buprenorfina sa receptom od Hirurga-privatnika, pa sam cekao posle par dana da stigne za mene koji podizem sa drzavnim receptom.
Mozda je i van Beograda nestasica ja jednom mesecno podizem lekove tako da neznam trenutno , idem za 5 dana po recept pa cemo da vidimo.

A sto se tice Drajzerove ja pretpostavljam da njima ovaj nacin izdavanja leka ne odgovara, pa zato nisu ni voljni da pomognu jer su taj isti lek prodavali po 20 puta vecoj ceni i imali monopol na buprenorfin.
...
Post Reply