POZIVAM VAS NA ORGANIZACIJU

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

Voyager

POZIVAM VAS NA ORGANIZACIJU

Post by Voyager »

Ovo je otvoreno pismo koje pisem svima koji posecuju ovaj forum i svima onima koji bi mogli da posete ovaj forum !

Dakle evo da prvo obelodanim ovo sto sam saznao pre nekoliko dana od nacelnice svoje klinike u svome gradu.

Znate svi da sam ja bio na Metadonu od 26. Oktobra 2006. do 26. Oktobra 2011. godine, dakle 5 godina okruglo - znate svi da sam presao na Buprenorfin, 8mg dnevno, nista specijalno, okay sam, mnogo mi je bolje i sve mi je bolje, dakle ta terapija me je preporodila - to svi vide oko mene, lekari, sestre i tehnicari, evidentan je napredak i po prvi put za ovih 12 godina svoje zavisnosti i narkomanije ja pravim projekcije da tokom ove godine potpuno ukinem terapiju i pocnem da zivim bez lekova.

Kada sam prosle nedelje bio po sledecu kutiju Buprenorfina, glavna sestra mi kaze da dodjem na razgovor sa svojim saradnikom sutra kod nacelnice...doobro, okay, docicu.

Pitam li se sta je sada...

Nacelnici ovi retardi iz Ministarstva skrenuli paznju...korili su je zasto mi daje Buprenorfin za odrzavanje.
Kazu:
"Ilegalno je davati Buprenorfin za odrzavanje, on se ne koristi u te svrhe, odrzavanje Buprenorfinom nije odobreno u Srbiji, itd.".

Ignorisace ih...kao sto ih ignorise i direktorka Drajzerove...jer SAMO ja ovde u Vrscu i jos dvoje pacijenata u Drajzerovj dobijamo Buprenorfin Alkaloid® za odrzavanje u CELOJ SRBIJI !!!

Reci nacelnice moje klinike su da je izuzetno evidentno koliko sam bolje na Buprenorfinu, koliko je to dragocen lek koji se koristi svugde u svetu jako uspesno i koji je najmodernija tableta za lecenje bolesti zavisnsosti od opioida.

Znaci, da li ste svesni sta se upravo desilo ?

Desilo se da ni ja ni vi ovde nisamo imali ni predstavu koliko je u stvari situacija u Srbiji za zavisnike nepovoljna i koliko osobe obolele od narkomanije nemaju svoja prava da se lece svim modernim metodama kao i ostatak sveta !
Desilo se to da sam saznao da Buprenorfin u drzavnim klinikama ne da ne mozes dobiti jednim razgovorom, vec NEMA SANSI DA GA DOBIJES !!!

Znaci ne pominjem osobe koje placaju privatnim klinikama odrzavanje Suboxonom, to i nije cist Buprenorfin i nije uopste ista prica.

Dakle govorim o Buprenorfin Alkaloid® tabletama cistog Buprenorfina koje su registrovane 2010. godine u Srbiji, ali koje se ladno ne nalaze ni na jednoj listi lekova i za koje drzava trazi 18.000 RSD mesecno za jednomesecni detoks njime !!!

Znaci odrzavanje Buprenorfinom u Srbiji nije legalno, Buprenorfin se znaci uopste ne nalazi na listi lekova, samo je registrovana dozvola za stavljanje u promet i radi se kontrola kvaliteta pri uvozu za POJEDINACNE pacijente.
NEMA ga u apotekama da ga podignem na recept kutiju sa 4x7 tableta za mesec dana kako se radi i svugde u svetu, NEMAAAA !!!

Ja sam sada potpuno shvatio do kraja zbog cega je moj doktor napustio mnoge stvari i poceo da daje sve od sebe da bi se Buprenorfin omogucio...on se ljudi ne bori da Buprenorfin bude besplatan i da se omoguci vecem broju pacijenata...on se ljudi bori da se Buprenorfin odobri za odrzavanje u Srbiji, alooo ljudi, to je to !

Znaci tu smo !

I po recima nacelnice moje klinike, malo je verovatnoce da ce ova vlada do kraja svog mandata i ikada uopste i odobriti i staviti na listu lekova Buprenorfin Alkaloid®, za odrzavanje, a kamoli da bude besplatan...zapravo, ova vlada je retardirana i nema razumevanja za narkomane, vlada totalna ignoracija kada su u pitanju prava narkomana, lecenje narkomana i sve vezano za narkomaniju, a da ne pricamo o patnjama porodica obolelog od narkomanije !

Znaci ljudi...Morfin, moderne lekove, bolje uslove, itd...to mozemo samo da sanjamo dokle god vlada ovakva atmosfera, kao sto mozemo samo da sanjamo i Buprenorfin za odrzavanje za siru masu.

Oni vrse GENOCID nad narkomanima i njihovim porodicama !

Narkomani su najnezasticenija populacija u Srbiji, niko se za narkomane ne zauzima jace.
Recimo homoseksualci su se toliko zauzeli za sebe, skupovi, parade, povezali se sa sudom za ljudska prava, sa inostranim silama, citav nacionalni incident ispada kad god treba da bude ta Parada Ponosa, imaju jake advokate, pomazu im razne NVO, puno je osoba sa visokim skolama medju njima, ovo ono.

I evo ih !
Zasticeni kao bubreg u loju !

A narkomani siroti su kao glupi, oni su svi sjebani i nisu vredni nicega i nista se ne radi po tom pitanju.
Po recima mnogih lekara koje znam, njima bi jako, ali jako pomoglo da se nekako pacijenti organizuju i da se ide na medjunarodni sud za ljudska prava, da se pacijenti i saradnici nekako organizuju da se napravi neka prica i da se otpocne borba za prava na adekvatno lecenje.

Para za to treba takodje, toga sam svestan...ali ne previse da je nemoguce stvoriti.
I ja smatram da pare nisu problem i da ukoliko bi se za pocetak udruzila neka ekipa sa ovog foruma, ima ovde i roditelja i jos mnogo ljudi koji ne pisu nista vec samo citaju...kada bi se za pocetak tako udruzila neka ekipa, pa svi zajedno lepo i zavisnici i roditelji napisemo pismo medjunarodnom sudu za ljudska prava, ja bih to organizovao sa jednim od svojih advokata i profesorom kako da se napise i sve lepo i da se stave potpisi.

Ja bih otisao kod mog doktora profesora i sa njime bih sastavio to pismo, advokat bi odradili pravni deo i to bi islo lepo tamo.
Ja sma jako dobro upoznat...jako dobro upoznat...sa nasim zakonima kada je upitanju pravo gradjana Srbije da se lece po svim svetskim standardima, da se postuju njihova prava, itd.
To znanje sam stekao pokusavajuci da sebi omogucim odrzavanje Morfinom prosle godine...strebao sam stranice i stranice pravnih tekstova i zakonskih akata i podakata i Sluzbenih Glasnika i trista stvari...i ovo sto se radi u Srbiji je direktno krsenje ustava ove drzave i zapravo neizvrsavanje svih tih novodonesenih zakona, koji su inace bili uslov da nasa drzava udje u EU.

Oni postoje samo na papiru i ne sprovode se...isto kao i sa mnogim drugim zakonima iz drugih sfera administrativne korporativne korupcije, ekonomije, itd.

Na drugu stranu, spreman sam u potpunosti da isfinansiram kupovinu domen imena tipa http://www.nekimoto.rs i hosting usluge od Telekoma i da podignem jedan jako lep i elegantan website sa naprednim izgledom, fino AJAX i licencirani jQuery kod i fina grafika i fino sklopljen i jasno napisan tekst bez puno razglabanja.

Znaci pravi website, ozbiljan website i naravno uz to bih sa Google-om izorganizovao i napredan MAIL hosting, tako da bi kljucni ljudi u ekipi i lekari koji bi bili deo asocijacije imali svoje e-mail adrese koje bi mogli da proveravaju i sa svog kompa iz Outlook Express-a ili vec kog e-mail klijenta i koje bi mogli da proveravaju od bilo gde preko WEB mail interfejsa koji bi bio identican kao GMail - dakle AJAX vrhunski i brzi interfejs.

I adrese bi bile nadleznostosobe@nekimoto.rs, predsednik@nekimoto.rs, itd.
To bi bile sluzbene adrese preko kojih bismo komunicirali sa svima kao asocijacija...sa svima i iz inostranstva i iznutra.

Napravio bih taj deo po udzbeniku, dakle postavio bih i INFO adresu info@nekimoto.rs koja bi bila virtuelni forwarder, virtuelna adresa koja ne moze da se proverava, vec bi sluzila da samo prosledjuje mailove na odredjene adrese kljucnih ljudi unutar asocijacije, a koja bi u isto vreme sluzila i za laksu komunikaciju izmedju nas koji bismo bili clanovi te asocijacije.

Da uprostim, koji god mail stigne na info@nekimoto.rs, odmah se prosledjuje na te i te adrese nas, svi ga dobijamo.

Ako neko od nas ima nameru da sve ostale obavesti o bilo cemu, samo uzme i posalje mail na INFO adresu i svi ga dobijemo...i svi ostali odgovaraju opet na INFO adresu, tako da su svi povezani veoma efikasno.

Elem !

Da, zelim da pokrenem nezavisnu asocijaciju roditelja i obolelih od narkomanije i bivsih narkomana i zavisnika i lekara - da je pokrenem na najvisem drzavnom nivou, da se pojavimo na TV-u, da se pokrene debata, da pomognemo nasim lekarima, da se napise pismo sudu za ljudska prava sto bih sredio sa svojim advokatom.

Da se razderemo na sav glas i da se napokon oboleli od narkomanije u ovoj drzavi pocnu tretirati kako treba, da se omoguci bolja farmakoterapija i uslovi i efikasnije sirenje svesti kroz raznorazne aktivnosti po mnogobrojnim vec postojecim svetskim modelima, da se omoguce svi lekovi koji su potrebni za lecenje, ali i za odrzavanje, a koji su standard u svim razvijenim drzavama, itd.

NE !

Nemam ideju da organizujem asocijaciju koja ce se boriti za Morfijume i legalne Heroine i Jurniste i ta sranja !
Ovde je ljudi mnogo sjebana prica, ovde su osnovna ljudska prava uskracena narkomanima, kapirate ?
I ovo nije jedini problem, postoji jos brdo problema koji onemogucavaju efikasno lecenje narkomana i borbu protiv narkomanije i efikasnu prevenciju - da nema pravog pristupa vidimo i na TV-u, gde se pojavljuju "krstashi" koji propagiraju neko izlecenje putem molitvi, kopanja kanala, ili daleko bilo, batinanjem. Tu se zaboravlja da je svaki covek jedinka za sebe i da razliciti ljudi zahtevaju razlicite pristupe - nekome pomaze i to njihovo, ali vecini ne.

Dajemo zato pravo da svako odabere model lecenja prema sebi !

----------------------------------------------------------------------

...fale zaista kvalitetna predavanja po osnovnim i srednjim skolama - predavanja koja treba organizovati, treba platiti pravog strucnjaka da prica o tome, a ne tamo nekog ficfirica koji ce plasiti decu da ce im se od Cannabisa osusiti mozak i tako te nebuloze !

...ne postoji program razmene igala i spriceva u cilju smanjenja sirenja HIV-a i HCV-a koji se inace medju nasim srpskim decacima i devojcicama sire sve brzom i ludjom brzinom - klinci 15 do 16 godina koji su narkomani u mom Vrscu masivno su zarazeni HCV-om, hey covece, pa kada sam ja isao u gimnaziju pocetkom 21. veka mozda 10-ak ljudi u celom gradu je bilo koji su uzimali Heroin i to je bilo to...pitas za Heroin, mozes da dobijes samo samar...gutali smo Trodone i pili Valorone iz Hemofarma...kakve igle bre, kakvi full narkotici Morfijum, Heroin, Metadon, Jurnista, Durogesic...

Sada znam decake i devojcice kojima je prva droga koju su probali intravenski Heroin - buse se bre kao jastucici za igle, a kupiti cist spric i iglu ocigledno da predstavlja problem vecini narkomana, jer tu je i taj simptom zanemarivanja sopstvene telesne higijene, pa se jedna igla koristi vise od jednog puta, mnogo vise od jednog puta, sto je sve jako strasno i stetno po vensko tkivo i totalno je nehigijenski...a isti spric uvek, to je kao amajlija svakom narkomanu koliko sam skontao, cak mnogi crtaju svasta po svom spricu...ovo je moj gan, vidi kako sam ga sredio, de da vidim tvoj, vau, bas je dobar, aj se menjamo....

...nedostaju prostorije za rad sa ljudima koji su na supstituciji i zbog toga se Metadonske klinike pretvaraju u javnu legalnu dnevnu diskoteku za drogiranje i dilovanje i ilegalnu razmenu narkotika koju skolska deca ociglednao trebaju izbegavati u sirokom luku...a moraju da postoje te klinike...moraju...i treba ih biti vise po gradu, a za to treba paaaaraaa...ali jebiga, mnogo je bitnije da imamo pare za gorivo za jahte i za kerozine za Citation-e i LearJet-e i za njihovo odrzavanjeeeeeee !

...nedostaje para za zaposlenje mladih psihologa, sociologa i psihijatara stoga imamo jako puno narkomana na jako mali broj strucnih lica i time je automatski smanjena mogucnost da se strucno lice detaljnije pozabavi svakim pacijentom, vec se svi pacijenti prelecu na brzaka, sve se radi s' brda s' dola...a mladi ljudi koji su gulili NASE SRPSKE UJEBANE I ULTRA-TESKE FAKULTETE 4 ili 6 godina ne mogu da se zaposle i muce se u zivotu radeci poslove koje MRZE za neku bednu platicu i krpe kraj s' krajem.

...bolnice za lecenje bolesti zavisnosti su u ocajnom stanju, mnoge su u losem stanju, stara odelenja koja su za ko zna sta sluzila malo modifikovana i prilagodjena, inace kreveti stari oni koje je Tile kupio, raspadaju se - toaleti uopste nisu privlacni i u fazi raspada su u mnogim bolnicama ZBZ.

...nedostaje oprema, a vec postojeca je jako stara, pocevsi od bolnickih pidzama koje su pocepane i izgledaju maximalno klosarski, a koje su neophodne za pacijente koje dovede hitna u komatoznom stanju i koji nemaju nikakve licne stvari sa sobom, koji nisu dosli sa fino upakovanim koferom i sa svim zeljama koje ispunjavaju saradnici mama i/ili tata ili neko treci.

...oprema za imobilizaciju uznemirenih pacijenata je ko zna koliko stara i uopste ne zadovoljava danasnje moderne standarde komfora i bezbednosti pacijenta, te sam svojim ocima recimo nekoliko puta video kako pacijent u stanju delirijuma, dok prima infuziju uspeva da se odveze i napravi incident...a da ne govorim o neugodnostima kroz koje prolazi pacijent koji provede 24h ili vise imobilisan, oprema uopste nije od modernih materijala koji dozvoljavaju ventilaciju i ispravno disanje tela, te se nakon stabilizacije i odvezivanja, pacijent nalazi u lokvi sopstvenog znoja.

...moderni lekovi i droge koji se koriste svugde u svetu za detoksikaciju, lecenje i za odrzavanje zavisnika su tesko dostupni, koristi se staromodna farmakoterapija, prvenstveno jer su mnogi izuzetno neophodni lekovi ili potpuno nedostupni i neregistrovani, ili se ne nalaze na A pozitivnoj listi lekova i skupi su, te ako ih pacijent saam ne plati, lekari ce se morati muciti da krpe neke kombiancije kako bi doveli pacijenta u red.

Da cisto dam primer, sedativ za spavanje, ali koji ne samo uvodi u san, vec i odrzi san tokom sledecih 8 sati - mi u Srbiji imamo dostupan samo jedan takav lek i to je staromodni Nipam (Nitrazepam) koji se placa i koga u ambulantama u bolnicama nema.
Za vreme mog boravka na odelenju KC-a Novi Sad sada Oktobra, svedocio sam pokusajima lekara da stabilizuju san jednom pacijentu koji je imao tezi oblik insomnije.
Flormidal deluje sat do dva i samo uvodi u san, ne odrzava ga - tako da mu taj lek ne pomaze.
Dodas mu Lorazepam i dobijas kvalitetan san i odrzavanje sna tokom barem sledecih 6 sati - no to u ovako tezim situacijama nije dovoljnio jako.
Pokusavali su sa raznim kombinacijama, ali nije islo.
Ja sam u jednom trenutku otisao kod glavne sestre i pitao zasto coveku ne daju Nitrazepam - sa velikim sazaljenjem na licu mi je odgovorila da nazalost bas Nipam nemaju, da ga pacijenti sami moraju kupiti jer nije na pozitivnoj A listi, da bi to bila prava stvar i da bi to pomoglo mnogim drugim pacijentima jer je dragocen lek za insomnije - nemaju Nitrazepam na odelenju.

Taj pacijent bi morao da na viziti ujutru zakaze razgovor sa svojim lekarom, pa da se dogovore oko terapije Nitrazepamom, da ovaj ispise recept, da saradnik ode u apoteku u gradu i da kupi i da ga donese i da u ambulantu i da mu ga daju, kao sto su meni davali Concertu (Ritalin) koju sam pomocu duplog recepta debelo platio novcem i doneo.

To je zajebavanje i nema se vremena za to, jer pacijentu nije dobro, mora se reagovati sto pre jer je opasnost od akutne psihoze veoma realna kod jakih insomnija, a recimo opet mnogi pacijenti nemaju saradnika, tako da im je opcija kupovine leka potpuno onemogucena.

Na kraju, nakon nekoliko dana ne spavanja, uspeli su da ga stabilizuju pomocu Leponexa...

...Morfijum...iako nemamo formulaciju sa produzenim delovanjem koja bi se mogla koristiti i za odrzavanje kao zaista najsavrseniji vid supstitucije, imamo ga u formi oralnih kapi i solucije koja se primenjuje 2 do 3 puta dnevno, a koja je idealno resenje za detoksikaciju umesto 12 do 14 kapsula Tramadola dnevno - doza Tramadola koja je daleko iznad maksimalne preporucene dnevne doze koju je postavila WHO...pa je onda neophodno i puno Bensedina i Flormidal i cesto i jos nesto.
Sve to moze zameniti Morfin kapi/solucija koju imamo na A pozitivnoj listi lekova kao brend Oramorph®, a koju toliko restriktivno kontrolisu i toliko su lekari u frci od RZZO-a da prepisu to, da je prosto nemoguce objasniti idiotima da je Morfijum jedan od esencijalnih lekova koje svaka bolnica ZBZ mora imati !

Tu nisu potrebne ogromne doze po 500mg ili 1000mg, ne...to nije odrzavanje.

Oramorph® kapi postoje u pakovanju sa malim jednokratnim ampulicama, u pakovanju ih ima 20 komada i dolazi u 3 jacine - 10mg, 30mg i 100mg po ampulici koja se dakle uzme, jednim lakim potezom otvori i sipa se pacijentu tokom delenja terapije u casu vode koju je spremio i to lepo popije sa eventualno jos nekim vec spremljenim lekovima ako postoji neki komorbiditet...dakle to nije kao standardna ampula za koju ti treba nozic i malo vestine, ovo je da pacijent sam uzima.

Jednu solidnu heroinsku krizu moze savrseno pokriti 2 do 3 puta po 30mg Morfijuma dnevno, bez rizika od toksicnosti, epi-napada i bez potrebe za dodatnim sedativima i anksioliticima, jer je Morfin sam po sebi i jako dobar anksiolitik i fino se spava od njega ako nije previsoka doza, itd.

To je dakle iz kutije sa 20 takvih, samo 2 do 3 takva jednodozna kontejnera dnevno prva 3 dana, nakon cega se polako doza spusti do nule bez ikakvih poteskoca i bez dodatnih kriza, jer se Morfin ne nagomilava u telu i nije dugodelujuci opioid kao Metadon i Buprenorfin.

Takodje, prebacivanje pacijenata sa Metadona na Buprenorfin...kao sto je kod mene bio slucaj...pa gde to ima u svetu da ti spustas pacijenta tokom mesec dana sa visoke doze Metadona pa ga onda osudis na 56 sati sporog mucenja dok ne pocne kriza, pa cak i tada kada pocnes sa 2mg, pacijenta lupi krizetina koja potraje sledeca 3 do 4 sata dok Buprenorfin sve ne iscisti i ne pocne on da deluje !

Prvo sto spustanje sa Metadona vecina pacijenata jako tesko podnosi, to je tezak opioid, to su visoke doze, sporo spustanje sa Metadona uz samo Bensedine i tako neke gluposti koje nemaju efekat je mene nateralo da prekinem sve i da naglo zasecem i da skratim sebi muke, jer je ono bilo strasno !

Zatim trebas da bez Metadona budes 2 do 3 dana za vreme kojih nema spavanja, znaci osudjen si nakon toga na 3 dana bez sna i da trpis agoniju, osudjen si na stravu i uzas dok ne krene ta spora krizetina u full-u da vristis i da se treses i da haluciniras, pa tek onda da ti daju Buprenorfin.

ALOOO !!!

To se radi za 7 dana, pacijent biva primljen na odel, momemntalno se prebacuje sa Metadona na neku nizu dozu Morfijuma koja je dovoljna samo da pokrije krizu i da se pacijent oseca normalno, tipa ako je osoba bila na 120mg Metadona dnevno, onda bi 3x100mg Morfina dnevno bilo sasvim dovoljno, dakle tri bocice od 100mg dnevno - i tako 4 dana dok Metadon ne napusti vecinu OP receptora.
Peti dan se Morfin potpuno ukida, daju se sedativi i covek prespava noc opusteno i sutradan ujutru 6. dan se budi oko 7 u krizi, daje se odmah Buprenorfin i sledeci dan ili onaj tamo dan pacijent ide kuci i savrseno je srecan i prelazak je odradjen sa minimalno neugodnosti i potpuno efikasno !

...malo je bolnica ZBZ u Srbiji, nema dovoljno kreveta da se zbrinu svi pacijenti, evo nama ovde u Vrsac salju brdo pacijenata iz Novog Sada i ostatka Vojvodine

Ovo su samo neki od nedostataka u nasem zdravstvu kada je u pitanju zbrinjavanje narkomana, detoksikacija narkomana, lecenje narkomana i odrzavanje zavisniska supstitutima, ali i prevencija i sirenje svesti o narkomaniji, sirenje Istine.

Kapirate, mi smo u jednoj utopiji bolesnoj i nista se ne moze promeniti u tom smislu dok se i roditelji i saami pacijenti ne pokrenu i ne ucine nesto.
Lekari daju sve od sebe, ali oni mogu samo jedan deo...drugi deo je neophodno da odradi drustvo.

To su reci nasih lekara i ja Vam sada upravo prenosim te reci i vapaj za pomoc,

1. Organizacija ljudi odavde, neka bude 10-ak, ali sto vise to bolje - daju svi pare, skupi se tih 150 EURA, damo potpise i registrujemo asocijaciju za prava zavisnika o drogama, dogovorimo se oko imena, sredimo papire i pecat, to sve ulazi u tih 150 EURA.

2. Ja izradjujem extra lep ali jednostavan website sa kvalitetnim tekstom koji ce izneti sustinu - isfinansiram kupovinu domen imena, hosting-a i sve to podignem online i podignem MAIL servis za autenticne e-mail adrese sa tim domen imenom lepo i komforno i na nivou kako sam i opisao - ja ovaj ceo drugi korak uradim za najvise 15, dana, dakle toliko mi treba da sve sredim sa Telekomom i da napravim, izdizajniram i isprogramiram sajt i da sa jos nekim, sto da ne, sacinim neki kvalitetan tekst...ja sam opsiran u svojim izlaganjima i bas nisam vest da neupucenom narodu prenesem neke stvari, ali poznajem sustinu, stoga bih i ja dao neke sugestije kada je tekst u pitanju.

3. Aktivirao bih odmah zatim svog advokata i pomocu njega i jos nekih ljudi iz medicinske struke napisali bismo svi jedno lepo pismo, svi mi clanovi i svi profesori neuropsihijatri koji se u Srbiji bave lecenjem bolesti zavisnosti koji zele da nas podrze bi stavili svoj potpis i to ide u Strazbur lepo...lepo se navedu svi problemi, lepo se objasni situacija i za pocetak te neke osnovne stvari koje su neophodne da se nesto poboljsa ovde u bilo kom smislu, lepo da se navedu zakoni koji su doneseni odavno, a koji ne da se ne sprovode, nego se i krse.

Stoga, ovim svojim javnim pismom bih sve koji su za ovo da ovde daju svoje misljenje.
Pozivam sve roditelje i zavisnike i saradnike zavisnika ko god da su, koji citaju ovaj forum, da se ovde ili meni putem privatne poruke jave i iskazu svoje misljenje - da li zelite da pomognemo nasim lekarima i strucnim timovima da se nesto promeni u ovoj drzavi i da se prava obolelih od narkomanije postuju, te da se lecenje i uslovi za lecenje zavisnika u bilo kom pogledu podigne na neki visi i civilizovaniji nivo - da time doprinesemo u borbi protiv narkomanije u Srbiji sireci svest o tome kroz ovaj forum i kroz website koji cu napraviti, kroz medije, ali i kroz neke suptilnije metode koje ja poznajem - da jednostavno omogucimo bolji zivotni standard svima nama.

Potrebni su skolovani ljudi koji znaju put i procedure kako da ovo ostvarimo !

Nikada ne znate da li ce biti Vase dete - nikada ne znate da li cete to biti Vi.

RASTURIMO UVREZENU SLIKU DA SU NARKOMANI IZGUBLJENE DUSE ZA KOJE NEMA NADE NI BUDUCNOSTI !

PRIDRUZITE SE - UDRUZIMO SE !

Ta-da...

V

-----------------------------------------------------------------------------------------

ПРАВИЛНИК
О САДРЖАЈУ И ОБИМУ ПРАВА
НА ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ ИЗ ОБАВЕЗНОГ
ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА И О ПАРТИЦИПАЦИЈИ
ЗА 2011. ГОДИНУ

„Службени гласник РС”, бр. 07/11
6. Лекови и медицинска средства

Члан 14.

Право на лекове и медицинска средства обухвата:
1) право на лекове са Листе лекова који се прописују на лекарски рецепт или издају
на налог на терет средстава обавезног здравственог осигурања;
2) право на медицинска средства која се обезбеђују из средстава обавезног
здравственог осигурања, односно која се прописују на налог или се уграђују у организам
осигураног лица у складу са општим актом Републичког завода којим се уређују врсте и
стандард медицинских средстава која се уграђују у људски организам.
Лек из става 1. тачка 1) овог члана прописује се осигураном лицу у количини која је
неопходна до наредне контроле, али за период који није дужи од пет дана код акутних
обољења и стања.

Лек из става 1. тачка 1) овог члана прописује се осигураном лицу, у количини која је
неопходна за период који није дужи од 30 дана код хроничних обољења.

Изузетно од става 3. овог члана, осигураном лицу са хроничним обољењем и
терапијом леком истог интернационалног незаштићеног назива, која у периоду од годину
дана пре прописивања лека није мењана, лек из става 1. тачка 1) овог члана прописује се
у количини која је неопходна за период који није дужи од 60 дана.

Лекови који садрже опојне дроге или психотропне супстанце, лекови који се користе
у лечењу ХИВ-а, лекови из групе антинеопластика и имуномодулатора, као и лекови под
посебним режимом издавања (Листа Ц) могу се прописивати за период који није дужи од
30 дана.

Изузетно од става 1. тачка 1) овог члана, осигураном лицу обезбеђује се и лек који
није на Листи лекова и то:
- лек који није на Листи лекова, а за који је издата дозвола за стављање у промет у
Републици Србији само за медицинске индикације утврђене дозволом за стављање лека
у промет,
- лек који није на Листи лекова, а за њега није издата дозвола за стављање у промет
у Републици Србији, само за медицинске индикације утврђене у дозволи за стављање у
промет у земљама Европске уније, односно у држави порекла.

Осигураном лицу, лек из става 6. овог члана, обезбеђује здравствена установа
терцијарног или секундарног нивоа здравствене заштите, на основу мишљења три лекара
одговарајуће специјалности здравствене установе терцијарног или секундарног нивоа
здравствене заштите да је лек неопходан и да не постоји одговарајући лек на Листи
лекова по генеричком, односно заштићеном имену лека, а да су исцрпљене све друге
терапијске могућности лечења.

Мишљење три лекара специјалисте из става 7. овог члана обавезно потписује и
директор здравствене установе секундарног или терцијарног нивоа здравствене заштите
која обезбеђује лек, односно лице које он овласти.

Здравствена установа терцијарног или секундарног нивоа која је увела лек у
терапију, у обавези је да осигураном лицу обезбеди лек из става 6. овог члана за све
време примене терапије и прати терапијски ефекат његове примене у току:
- стационарног лечења;
- лечења у дневној болници;
- амбулантно-поликлиничког лечења.
Last edited by Voyager on Mon Jan 16, 2012 10:20 pm, edited 27 times in total.
majka NS

Re: POZIVAM VAS NA ORGANIZACIJU

Post by majka NS »

Dragi "Voyager"
sve pročitala, sve razumela...
Odlično znam situaciju u zdravstvu u Hrvatskoj - oni su pre 4 godine usvoji Zakon o pravima pacijena, kod nas ovi naši lelemudi, koji se samo vidno goje i "pametnuju" - nemaju vremena za takav Zakon. Vreme provode u restoranu i bircuzu - ČAST ČASNIM IZUZETCIMA,... ali su manjina...
Kod nas je Predlog takvog zakona dat, ali oni što pametnuju - nemaju vremena da ga stavu u skupštinsku proceduru... Zakon i kad se usvoji, treba vremena da zaživi, da se menja, prilagodjava... pa da to bude to što treba da bude... Tako i u Hrvatskoj nije dao još uvek prave efekte, ali ga oni bar imaju, i imaju na šta da se pozovu, kad nečim nisu zadovoljni...
Zato me politika nikad u životu nije zanimala, jer nedam nikom da me posedujem, i ne volim da talasam, kako se to nekom svidja...i kako to neko hoće, ja sam ja, pa ko voli nek izvoli...
Neke stvari iz tvog pisma, neće moći odma, kriza svetska... ali kad se prvi korak napravi, sve se da pokrenuti...
Za Dr. Vučkovića znam, jedan naš dugogodišnji prijatelj, je prijatelj i s njim.... ....
Ako su u pitanju neki doktori i stručnjaci, koji su mene lično oduševili - kao roditelja, i sina... RAČUNAJ NA MENE, ali mi isto tako dozvoli, da ovo što sam pročitala - prenoći, da sutra kad dodjem do slobodne sobe i kompa još jednom pročitam, pa ti se javljam
Radila sam VRLO odgovorne poslove, pa zato ovo, naučila da je bolje tako, ne na prvu loptu...
Da mogu puno da učinim - mogu, i meni je pun... biću fina pa reći "kufer" svega ...
Suprug i ja smo već pre par dana razgovarali, i on je taj - jer me zna, predložio i pitao da li sam razmišljala da POMOGNEM SVIM TIM LJUDIMA U PROBLEMU, KOJE VOZAJU KAKO KO STIGE, JER NJIMA TRENUTNO NIJE DOBRO I NE MOGU ONI TU PUNO NEŠTO TADA...(to su sve prepametni mladi ljudi, deca i odrasli) TU SU POTREBNI TI I TAKVI STRUČNJACI, KOJE JA ZNAM, I VIDIM I TI, DA POMOGNU I PRIMENE SVOJE ZNANJE
Ja samo znam za sebe, da ću se sigurno angažovati, gde - videću... za sada znam za jednu grupu, ali ja mogu mnogo više, pa mogu i ovo i ono...
Molim te navedimi na "pp" ime načelnice, i dr. koja te u NS vodi ambulantno.
Ako ti nešto smatraš da bi mi rekao, pitao... slobodno "pp"
Veliki pozdrav,
Voyager

Post by Voyager »

Moj lekar koji me ambulantno vodi je doktor forenzicke psihijatrije profesor Nikola Vuckovic - moj lekar jos od 2006. godine i jedini lekar koji je uspeo nesto da ucini samnom i koji me je "popravio".
Odlazim svakih mesec dva kod njega na razgovor - da, treba mi 3 sata da stignem iz Vrsca u Novi Sad, ali to je moj lekar najbolji kojeg sam ikada imao - Shawn Connery sam ga pre zvao, hehe... :-)

Pre 2 i po godine pre no sto se otvorilo odelenje i Metadonski centar ovde u Vrscu, dakle 2006. godine kada sam postao prvi pacijent u Vrscu koji je dobio supstituciju, morao sam kod profe svaki mesec po novi izvestaj, pa sam onda ovde u gradskoj bolnici odlazio sa tim izvestajem na onkologiju gde je par doktora sa posebnom dozvolom da prepisuju narkotike i tamo na onkologiji sam morao da otvorim karton i podizao sam Metadon na recept u drzavnoj apoteci koja se nalazi u sklopu bolnice, jer samo ta drzavna apoteka u okviru bolnice je imala toliko Metadona u zalihama.

Nakon godinu dana, malo se olabavila prica, pa vise nisam morao na onkologiju po recepte, lekarima opste prakse je omoguceno da na osnovu izvestaja pisu Metadon za odrzavanje.

A onda se pre 2 i po godine otvorilo odelenje u okviru vrsacke neuropsihijatrije, potpuno glanc novo odelenje i tada sam morao da odlazim tamo po svoj supstitut.

Nacelnica odelenja ZBZ vrsacke psihijatrije u okviru koje funkcionise i Metadonski centar i gde podizem Buprenorfin, a gde sam pre podizao i Metadon od kako se otvorilo odelenje je specijalista psihijatar sudske medicine doktorka Dusica Marjanovic.

Moje ime je Milan Putnik.

MOLIM SVE ZAINTERESOVANE DA PROCITAJU MOJE OTVORENO PISMO !
Last edited by Voyager on Wed Jan 18, 2012 3:34 am, edited 2 times in total.
sanela

Post by sanela »

Pa pročitaću do prekosutra...
Kad pročitam, napisaću komentar.
winston85

Post by winston85 »

Ja nisam sve procitao ali shvatio sam poentu.
Imas moj potpis ako ti to ista znaci, mada bezuspesna ti je to borba.
Odavno je ova banda sa vrha vlasti trebala da se pozatvara po raznim CZ i Mitrovicama i zabelama i ostalim kazneno popravnim zavodima.
ALI ako malo samo suzim svest i spustim se na nivo prosecnog gradjanina koji nije bio zavisnik, mogao bih iz tvog pisma da zakljucim da to nije samo "zastita prava narkomana", tacnije zastita prava (modernog) lecenja zavisnika, nego i "otimanje" od penzionera, radnog naroda i ultra desnicarskih organizacija. Znas na sta mislim.
Ako kazes da je jedan detox koji traje 10.ak dana, 18.000. RSD sta dalje reci.
Ja znam da u Srbiji postoji 1001. agencija za zastitu prava raznih mesojeda i tabletomana i kojekakvih manijaka koje su otvorene samo zbog povecanja broja zaposlenih u administraciji jer iz predhodne vlasti i vlasti u poziciji tj. koaliciji ima toliko sestrica, stricevica, bratica, pastoraka bez posla ciji bi roditelji, komsije, staratelji i ostali takozvani "roditelji" ispricali mnogo sta kako bi ako nista drugo iskompromitovali i na taj nacin urusili ugled vladajuce koalicije tj. vlasti.
Prema tome jasno je kome se daju povlsatice u ovoj zemlji.
Pricaj ti koliko hoces, na sav glas, idi go ulicom, i dalje ces u ocima vecine stanovnistva biti samo jos jedan izgubljen slucaj i "jadni" narkoman...
Pozdravljam tvoju akciju i energiju kojom se zalazes za ostvarenje svoje ideje koja je sasvim ok. i na mestu. Ali ipak ovo je Srbija jebena, a ne Svica, Svedska ili Nemacka koji za razliku od ovih jebenih vladara brinu o svojim gradjanima.
Na kraju, i Kina ima bolji program za resavanje problema bolesti zavisnosti. Gledao sam nesto o tome na tv. Salju ih na prinudni rad, a kao sto je opste poznato RAD OSLOBADJA :)
Covek koji ne nosi sat, dobro zna da postuje vreme...
majka NS

Post by majka NS »

sanela wrote:Pa pročitaću do prekosutra...
Kad pročitam, napisaću komentar.
winston85 wrote:Ja nisam sve procitao ali shvatio sam poentu.
Ovo je ono što sam pokušala na temi našeg forumaša iz Hrvatske, da ti objasnim...
Vidim da mi odgovaraš podužim postom a ja te zamolila samo za 2 imena (meni je to sasvim dovoljno), i ako smatraš da treba još nešto na pp...
odgovaraš kao meni - a ne obraćaš mi se nickom na početku posta,... OK, ovo je forum i treba svi mnogo toga da saznaju...
Voyager wrote:Zelim da okupim ekipu ozbiljnih ljudi koji su sposobni da funkcionisu... ..., koji su zapravo sposobni za ovako ozbiljne stvari - jer ovo je ozbiljna stvar - ... ... ...
Šta misliš koliko si ljudi ovom svojom rečenicom sada odbio, a itekako bi ti dobro došli da ostvariš ovu svoju ideju... Niko dobrostojeći, a MNOGO MOĆAN, se ne....i time. Te ljude ne možeš ni prepoznati kad se pojave negde, a veruj mi moćni su i van naših granica... razmisli o tome... ... ali ... ....
Voyager wrote:Ja oko sebe imam nekoliko mocnijih prijatelja iz biznis sveta i iz tako nekih uticajnijih krugova i ti ljudi dosezu mnoge sfere naseg drustva i oni bi takodje stali uz mene.
Potrebni su mi ljudi koji ce zajedno samnom moci da stanu rame uz rame sa nasim lekarima strucnjacima i profesorima univerziteta koji se bave lecenjem bolesti zavisnosti i da se to odradi planski i profesionalno po svim zakonima i procedurama EU.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
U svom postu sam ti navela "Zakon o pravima pacijenata", da kod nas čeka na usvojanje, tu informaciju sam dobila pre 2 - 3 dana, ako su lagali mene, i ja lažem vas. Trenutno nemam ni vremena ni volje da to proveravam.
Ti meni odgovaraš na to sa "Pravilnikom o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i o participaciji za 2O11.g." ... /ovo sinoć nisam videla, videla ono tvoje To-da V, pa pomislila to je to, ili si kasnije dodao taj Pravilnik, al ne vidim da je bilo izmene posta.. no ne bitno,
Vojager wrote:Sto se tice zakona, veruj mi da su ih vec usvojili !
Nisam sigurna, svi zakoni kao uslov za EU, nisu još usvojeni. Ako se nešto dogadjalo u minut do 12, 31.12... ili tih dana, to ne znam, nisam ni mogla biti u toku, frka u sopstvenom domu nastala ...
Veliki pozdrav,
pratiću šta se ovde dešava, na ovoj temi, biću tu
Last edited by majka NS on Fri Jan 20, 2012 8:24 pm, edited 1 time in total.
winston85

Post by winston85 »

Cemu ti zakoni sluze? Da bi se krsili??? :shock:
Pa vec krse sam USTAV republike, zar to ne govori dovoljno. Osim toga, eu nista ne radi po tom pitanju medju clanicama, osim nemacke, engleske, svajcarske i jos mozda po koje zemlje.
Srbija je kolonija, jeftina radna snaga. Nista vise osim toga.
USKLADILI ZAKONE DA SE BOLJE ZAKLONE
USKLADILI USTAVE DA MOZAK ZAUSTAVE
Covek koji ne nosi sat, dobro zna da postuje vreme...
Voyager

Post by Voyager »

Draga majka NS,

Da, tom recenicom i tim izrazom jesam bio nepristojan.
Oprosti !

Obratio sam paznju na saamo pismo i usavrsio ga i da, dodao sam pravilnik cisto eto simbolicno da stoji, to je jedan od pravilnika koji se bas i ne postuje...to je bila dodatna ideja da eto ide uz to otvoreno pismo...improvizacija, to nije bilo upuceno tebi.

Ako mislis da nije potrebno, skinucu to.
Posavetuj me, svakako.
Pomozi mi da usavrsim ovo, ti si prva koja si se javila i to izuzetno cenim.

Radio sam nekoliko sati na usavrsavanju pisma sinoc, izmene su suptilne prirode, ali izuzetno bitne.
Napisao sam ga iz prve, te je bilo neophodno usavrsiti ga i preduzeti mere opreznosti i pristojnosti.

No, kako god, ja ti verujem da je zakon o kojem pricas pripremljen i na cekanju...bolje si informisana od mene o tome, to sam shvatio.

Dobrostojeci...i ja sam razmisljao o tom izrazu...mislio sam dobrostojeci u duhovno-telesno-psihickom smislu.
Potrebni su mi ljudi raznih struka, raznih znanja, ja ovo ne mogu sam.
Ja ovo ne umem sam potpuno da izvedem.
Potrebni su mi ljudi sa raznim znanjima.
Ne nekakvi mocnici u nekom tom egomanskom smislu i novcanom, potrebni su mi stabilni ljudi koji bi mogli da preuzmu na sebe odgovornosti koje nosi ovakva organizacija, ljudi kao sto si ti, ljudi sa energijom i optimizmom da promene nesto.

Cekacu da se jos neko javi...valda u ovoj drzavi postoji optimizam i volja da se stvari dovedu u red, a ne samo misli kao sto su "ovo ti je Srbija, a ne Nemacka".

Pa sta kada je Srbija ?

Nemci su pametniji od nas ?
Jesmo li svi ljudi ?
Ja verujem u Svetlost covecanstva i za mene je casa uvek polu-puna.

Hvala ti majka NS sto ces ostati ovde i sto me podrzavas i korigujes !

Ta-da...

V
majka NS

Post by majka NS »

Dragi "Voyager"
Voyager wrote:majka NS
hahaha, nemoj sad i ti ovo molim te sa podvlačenjem, to bi moja uža specijalnost u par dana unazad... pa me "Dreamer" slatko "potkači", nasmejala i mene i sebe tim, pa sad pazim da kad ne mora, to neradim. Mada, opet ću ja, kad mi dodje :)
Sve OK, sve u redu
Post nemoj menjati, ja sam ga juče oko 18h čitala, verujem i mnogi drugi. Šta je tu je, dug jeste, ali ako nekog interesuje - pročitaće. Ja jesam, kao što sam pročitala sve tvoje postove na drugim temama - posle ovog Otvorenog pisma, kada si se osvrnuo i na ovu temu... interesuje me i nije mi teško...
Da si uložio trud, vidi se, za ispravke koje si pravio tek sad sam videla da je to bilo oko 22h. Ma i ja neki post kao izmenim 2 - 3x, a u stvari vidim da sam "progutala" po dva - tri slova, ili permutovala... može nam se - forum to dozvoljava, i bolje što je tako... :)
Zakone baš i nešto ne pratim, nisam luda za njima, ali ova tema (zdravstvo) me interesuje, ogorčena sam i ja na što-šta... /i interesujem se za još poneki - koji mene zanima/..
Sve ovo što si sad napisao, pomoći će i drugima da te bolje razumeju - da shvate "šta je pisac hteo da kaže" :) , pa je dobro što si dao neka pojašnjenja.
Voyager wrote:Ja verujem u Svetlost covecanstva i za mene je casa uvek polu-puna.
Trenutno sam i sama u problemu, pomažući sinu u koječemu, a nije do nas... biću tu, pratiću temu, kako god ovo prošlo što si započeo, ti i ja se možemo uvek čuti...
Pomaži i dalje drugima na drugim temama, kad nisam bila učlanjena, primetila sam tvoje postove na raznim temama...
Veliki pozdrav,
pisaćemo oboje, dug put nas čeka
ziki

Post by ziki »

Ako je u pitanju to stavljanje tih lekova u promet, odnosno u apotekama stici ce sigurno.
Srbija kasni u svim oblastima pa tako i u zdravstvu.
Ja ne mislim da je to namerno ugrozavanje prava narkomanskih zavisnika.
Buprenorfin se vec koristi zvanicno u lecenju u drajzerovoj sto znaci da je odobren.
Naravno da privatne klinike koriste priliku da zarade.
A to sto ga nema po lokalu i sto ga jos uvek nema na recept je najverovatnije ta specijalizacija i kursevi koje lekari prolaze kada se primenjuje neki novi nacin lecenja.
A kod nas i to kasni i mnogi lekari,psihijatri u srbiji nikad nisu bili u dodiru sa recimo buprenorfinom jer se on jednostavno nikad nije ni koristio u lecenju, da bi jedan psihijatar mogao samostalno da ga odredi pacijentu.
Zato sve ide preko Beograda i specijalizovanih klinika i odmah se tamo i dobija jer nije toliko veliki broj pacijenata koji se lece sa njime.
Kako se bude povecavao broj pacijenata na buprenorfinu verovatno ce i to biti prebaceno na lokalni nivo, odnosno sa lekarskim izvestajem iz Beograda, opsti lekar u nekom drugom gradu ce moci da prepise lek i pacijent moze da ga podigne u svom mestu u apoteci.
Kao i svaka druga nova stvar, postepeno se uvodi zavisno od potrebe.
Ali kako kod nas sve ide sporo jer ima bezbroj drugih problema i nelogicnosti tako i ovo.
Resenje bi bilo da se psihijatri u celoj zemlji jednostavno specijalizuju za oblast narkomanije a ne samo za proizvoljno odredjivanje nekih sedativa, antidepresiva i drugih kombinacija u cilju ublazavanja krize.
Lekari bi trebali da se usavrsavaju kao i svuda u svetu kad se pojavi neki novi lek i novi metod lecenja.
Za nase lekare buprenorfin jeste novi lek.
...
Locked