i meni Vaša pomoć treba ...

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

User avatar
majka NS
Posts: 215
Joined: Tue Dec 13, 2011 1:58 pm

Re: i meni Vaša pomoć treba ...

Post by majka NS »

zeleni wrote:korisna info za blokatore.
jedan dečko sa foruma je nedavno rekao da su njemu u drajzerovoj napisali recept da kupi nalorex u državnoj apoteci i onda je 30 odsto jeftinije. znači, kutija dodje oko 3000, umesto 5000, što nije mala razlika.
navodno, potreban je recept od psihijatra. ne znam da li funkcioniše, ali raspitajte se.
"zeleni" hvala,
divan-a si kao i uvek!
Naša divna Dr. nam sve rekla, jedan napisala na recept, a na poledjini drugi, isto sve - samo se drukčije zove i jeftiniji je /da ne bacamo pare na razliku u nazivu/, rekla nam i cenu, nama trenutno treba samo 1 tabla da je kupimo (čak ne ni kutija), ako može tako u apoteci, pošto se digla frka oko takve prodaje lekova, ako treba kupićemo celu kutiju. 19.01. dobijamo državni recept za blokatore, ALI JE PROBLEM ŠTO TRENUTNO BLOKATORA U APOTEKAMA NEMA - TO NAM I DR. REKLA DA ZNA, I DA ĆE BITI PROBLEM NAĆI, tražimo i tražićemo dalje. U ovo sam se i sama uverila pre N.godine, jer sam, dok sam ga čekala, pitala po apotekama, i zaista nema.
Sve ih nismo još pozvali, ili obišli, ali ne stižemo, A SIN KAŽE DA MOŽE I OVAKO, da je kod nas, snajka dolazi, sve OK, a njemu ne smeta. Svestan je svega, sačekaće. Verovatno mu sad trenutno prija ovako a i sigurniji je... a i svakako vreme treba da odradi svoje...
Mi smo i sada dobili recept za taj blokator, sa pečatom (da ne bi imali problema u apoteci da nam ga prodaju), ali ne državni, kompjuterski sa kodom, zbog knjižice. Pravi recept dobijamo 19-og.
SRCE SI, HVALA TI!
Veliki pozdrav
Last edited by majka NS on Tue Jan 10, 2012 11:37 pm, edited 1 time in total.
User avatar
majka NS
Posts: 215
Joined: Tue Dec 13, 2011 1:58 pm

Re: i meni Vaša pomoć treba ...

Post by majka NS »

ivica wrote:
anfakabl wrote: Čista sam duže od godine, možda i dve, ali nemam želju da brojim. Brojanje dana u mom svetu daje još veću moć heroinu. Ovako - znam samo da prethodne godine nisam uzela.
E to je point! Potpisujem!
Tako treba brate!
Tako treba sestro!
Dobro došla u klub!
Dragi "ivice"
pametnice jedna muška, hvala ti što si na mojoj temi, i što ovako lepo primećuješ !
POTPISUJEM i ja sve što si ovoj devojci rekao!!!
Veliki pozdrav
User avatar
Dreamer
Posts: 387
Joined: Sun Jan 02, 2011 5:07 pm

Re: i meni Vaša pomoć treba ...

Post by Dreamer »

I ja retko zalazim ovde jer mi je tesko citati suovisnicke price, verovatno zato sto moji suovisnici nisu razgovarali sa mnom o svojim najtananijim osecajima kao Vi, hrabra majkoNs. Ja Vam se divim na Vasoj spremnosti da se u toj meri informisete i da gotovo sve znate o ovisnickom ponasanju, a i cinjenica da ste se registrovali i pratite ovaj Forum je za svaku hvalu : ) (Naravno tu su i klara60 i otac i ostali, i svima vama skidam kapu.)

Iskreno se nadam da ce Vas sin uspeti da istraje na svom putu oporavka. :) S`tim u vezi, preporucujem Vam da procitate par stranica na podforumu Anonimni narkomani, tema-Put oporavka, ako vec niste :wink:

Pozdrav i sve najbolje!
Standing On The Edge,Flirting With Disaster
User avatar
majka NS
Posts: 215
Joined: Tue Dec 13, 2011 1:58 pm

Re: i meni Vaša pomoć treba ...

Post by majka NS »

Dreamer wrote:I ja retko zalazim ovde jer mi je tesko citati suovisnicke price, verovatno zato sto moji suovisnici nisu razgovarali sa mnom o svojim najtananijim osecajima kao Vi, hrabra majkoNs. Ja Vam se divim na Vasoj spremnosti da se u toj meri informisete i da gotovo sve znate o ovisnickom ponasanju, a i cinjenica da ste se registrovali i pratite ovaj Forum je za svaku hvalu : ) (Naravno tu su i klara60 i otac i ostali, i svima vama skidam kapu.)

Iskreno se nadam da ce Vas sin uspeti da istraje na svom putu oporavka. :) S`tim u vezi, preporucujem Vam da procitate par stranica na podforumu Anonimni narkomani, tema-Put oporavka, ako vec niste :wink:

Pozdrav i sve najbolje!
Draga "drimer" - hvala ti
i meni bi teško čitati neke priče ovisnika...uh... kroz šta tek oni prolaze, kad se prizovu pameti pa sagledaju sve iza sebe, gde biše, šta radiše, pa njihov strah šta i kako dalje .... nije ni vama, kao ni nama lako........
MORALA SAM da se više informišem, jer sam stalno /sad kad se recidiv desio i on ovako zveknuo o dno/ imala osećaj da nekad nešto nije bilo dobro uradjeno (da je možda trebalo bolje i više)... a opet život je to, pa nekad ni sam nisi pametan ... ja sam htela sebe da proverim, koliko to ja znam, i gde sam to omanula nekad - ako jesam...i šta to još možemo i treba da uradimo mi ...
Dreamer wrote:Iskreno se nadam da ce Vas sin uspeti da istraje na svom putu oporavka. S`tim u vezi, preporucujem Vam da procitate par stranica na podforumu Anonimni narkomani, tema-Put oporavka, ako vec niste
:smt045 dragi "drimer" - jesam :wink: , bila na prvom sastanku AN u NS, pokupila literaturu, SVESRDNO ĆU IM POMOĆI DA OSTANU I OPSTANU, samo da malo odmaknemo mi u ovom našem... Meni se njihov rad i način rada izuzetno dopao, TO DO SADA NISAM PISALA - Ja SAM NEKOLICINI NJIH, IZ NAŠEG KVARTA, OKOLINE, POMOGLA DA SE PRIZOVU PAMETI, JEDNA MLADA ŽENA NIJE NI STIGLA DA SHVATI ŠTA JE SNAŠLO, kad je došla kod mene da pita može li da prenoći, jer nema gde - sve sam odma shvatila, pozvala njenog muža da dodje, pozvala njenu sestru da doputuje... čekali na to par dana... ona nije mogla više drugu stranu ulaznih vrata da vidi, ja sam stavljala nogu dole, da ne može da izadje, kriza počela da je drma i ona milion i jedan razlog da izadje... Od mene su uradili testove, sestra stigla i išla s njom, nazvali Reto u Bgd. - žensku kuću --- ekspresno je smestiše, bila je neke 2 god., tamo....
IMA KO NEMA S KIM DA BUDE, S KIM DA RAZGOVARA, KAD MU JE TEŠKO, NI KAD MU JE LEPO, SKINUO SE, ILI ŽELI DA SE SKINE, A FRKA MU, I SVE ŠTO S TIM IDE... E ZATO TAJ AN I TREBA DA POSTOJI, DA POMOGNU JEDNI DRUGIMA SVI TI DIVNI LJUDI KOJI TAMO ODLAZE, A NE KOŠTA NIŠTA, JER KO IMA PARA - KAD IZADJE IZ TOG PROBLEMA, POSEBNO ONI KOJI SU SAMI U SVEMU OVOME, U TOJ NEMILOSRDNOJ BORBI SA NADMOĆNIJIM :twisted: - ALI DA SE ON UKROTITI, I TREBA GA :axe:
Meni je jedna divna osoba, sa ovog foruma preporučila knjigu "Igre koje igraju narkomani", i nju ću nabaviti, ali ne mogu sada, ovaj mesec,...videću sledeći, ovo će da traje, pa imam vremena. Za ovu knjigu sam čula pre par godina, kad smo odlazili u Raskršće, ali vreme učinilo svoje i ja zaboravila, a on kao bio dobro...
Veliki pozdrav - i hvala ti
milica78
Posts: 45
Joined: Sun Jul 31, 2011 7:45 pm

Re: i meni Vaša pomoć treba ...

Post by milica78 »

Pročitala ja se izvinjavam da je bio godinu dana u komuni i nema neki staž koliko sam shvatila tako da ste na dobrom putu :)
Moj je imao popriličan staž ali imao je i prekide od godinu, od godinu ipo , 6 meseci i svaki put između recidiv par meseci pa onda čist i tako u krug ......od naših deset godina on se ukupno drogirao 4 godine u prekidima. Između su uglavnom bili blokatori, inekcije, implanti, čak i Moskva i čuveni dr. Zobin i na kraju metadonsko održavanje ni godinu dana.....jako mi je teško dok ovo pišem jer nada kad umre to je najgore....svaki put sam se toliko nadala da je kraj, da nikad više ,da ćemo sad lepo da živimo...kad se setim poludim...koliko sam samo pričala, molila, plakala ,drala se, ne znam šta nisam i sve uzalud . Napravi sranje sagne glavu i izvini nisam hteo , ne znam šta mi se desilo ....čak sam ga i ucenjivala da ću ga ostaviti i on bi se malo primirio ,jer kao ako mene i decu izgubi nema razloga da živi i na kraju nisam ga ostavila ostavio je on nas.....umro je :cry: :( nedostaje mi jako i neverujem još uvek da se to desilo!!!!
Anfakabl je upravu samo ON mora da odluči a vi ste tu da ga podržite jer sve zavisi od njega!!!!!
A što se tiče tima u N.S. ja nemam reči hvale i uopšte tretmanu prema narkomanima ko da su niža vrsta....čast izuzecima ali ja ih ne znam....
User avatar
majka NS
Posts: 215
Joined: Tue Dec 13, 2011 1:58 pm

Re: i meni Vaša pomoć treba ...

Post by majka NS »

milica78 wrote:Pročitala ja se izvinjavam da je bio godinu dana u komuni i nema neki staž koliko sam shvatila tako da ste na dobrom putu :)
Moj je imao popriličan staž ali imao je i prekide od godinu, od godinu ipo , 6 meseci i svaki put između recidiv par meseci pa onda čist i tako u krug ......od naših deset godina on se ukupno drogirao 4 godine u prekidima.....jako mi je teško dok ovo pišem jer nada kad umre to je najgore....svaki put sam se toliko nadala da je kraj, da nikad više ,da ćemo sad lepo da živimo...kad se setim poludim.. Napravi sranje sagne glavu i izvini nisam hteo , ne znam šta mi se desilo ....čak sam ga i ucenjivala da ću ga ostaviti i on bi se malo primirio ,jer kao ako mene i decu izgubi nema razloga da živi i na kraju nisam ga ostavila ostavio je on nas.....umro je :cry: :( nedostaje mi jako i neverujem još uvek da se to desilo!!!!

A što se tiče tima u N.S. ja nemam reči hvale i uopšte tretmanu prema narkomanima ko da su niža vrsta....čast izuzecima ali ja ih ne znam....
Draga "milica78"
ma ništa, nema potrebe za izvinjenjem, nego ja ponekad malo umorna, sednem za komp kao - beg od svega, pa me oči peku, i ne da mi se nekad puno pisati, /sad mi "nije dobro" kad videh šta sve juče napisah :) , a sve kao neću da pišem, samo u kratkim crtama, šta bi bilo da sam se raspisala... :) / IZVINJAVAM SE I JA TEBI - ja sam kanda malo tebe "potkačila", onako blago, na samom početku mog odgovora tebi :(
Mene kad nešto interesuje, ja se potrudim i pokušam da iščitam sve, umorna sam i ja nekad, i ne stignem, al se trudim da ne pitam ako sam mogla to negde pročitati.... al to sam ja, svako od nas je različit i to tako i treba da bude, da je drugačije, ne bi valjalo... :)
Što se komune tiče, bio je tačno 1 god., to nije bilo dovoljno, zna i on i mi /spomenuto u delu nekog posta/, drugi put bio 3 meseca, tek tad naš šok kad se javio sa tudjeg mob. na stanici, da stiže. Šta je tu je, znali smo da je prvi put trebao ostati još samo malo duže... kad budem imala vremena, ima tema o komunama, možda tamo napišem i ja koju... videću...
Možda to do sada nije uspevalo, jer je živeo s nama, ja uvek primetila da počinje, znala kako da razgovaram s njim, on shvatao da ima problem i dogovarali se da treba da se uradi nešto po tom pitanju, AL UVEK SAM JA BILA TA, i suprug se pridruživao, koja je INICIRALA, nisam mu dozvoljavala da tone, da zaglibi... meni je i to bilo strašno... uh, muka mi kad se setim...
To što si napisala, toplo ... hladno ... suze, kako bude divan... pa opet... nažalost poznato VERUJEM SVAKOM SUOVISNIKU, retki su oni koji iz prve uspeju da odnesu pobedu nad tim :evil:
:cry: :cry: :cry: pročitah sad na temi na kojoj si bila najaktivnija, i tvoju priču, u delovima, suprug - koji je nažalost umro /ovo je nešto čega se svi mi bojimo, i suovisnik i ovisnik koji konta šta on to radi sa svojim životom, i da svakog sekunda može da sleti u ponom, jer stoji na rubu, i da ga nema više ... STRAŠNO/, ne mogu ti tu ništa pametno reći SEM DA MI JE ISKRENO ŽAO.
Vidim, imala si problema sa bratom - narkomanija ...
Samohrana si majka, sa dvoje dece, dve devojčice.... ... ... Pa Milice moja, hoće li ovaj život i tebe da pogleda i progleda, zar te nije dosta lupio... ZNAM DA HOĆE, DESIĆE SE I TEBI ŽIVOT, JER GA ZASLUŽUJEŠ, ako ti je u nicku godište, a i ako nije, uvek u životu naletiš na neku srodnu dušu... ZNAM DA GA JOŠ UVEK JAKO VOLIŠ, i ne znam kad se tragičan dogadjaj desio... deca su tu, koja te stalno podsećaju na njega... ali sve to stoji, i treba da je tako, - možda ti se u životu nadje neko ko će ti biti dobar prijatelj... neko ko će biti tu za tebe, kad tebi to treba... ne odbacuj prilike - kada se dese, nekad ni ne znaš da je to to ... ali nikako nemoj sebi zacrtati da budeš sama ... ... ... Ovo ja rekoh, pa ostadoh živa, ne zameri, ne želim se petljati u ničiji život, ali znam za mnoge priče, drugih ljudi, i da im se život nasmeši kad se najmanje nadaju i kad to ni ne očekuju...
Izvini, nije mi bila namera da ti se petljam u život, samo me pogodilo to sve, saznanje ...
Svaku sreći TEBI, i devojčicama - od srca želim
Veeeliki pozdrav
milica78
Posts: 45
Joined: Sun Jul 31, 2011 7:45 pm

Re: i meni Vaša pomoć treba ...

Post by milica78 »

Hvala u svakom slučaju ....nisam ja to shvatila ništa pogrdno kontala sam da vam je mrsko da kuckate ko i meni :) ja ni ne znam što sam na ovom forumu , valda mi jako nedostaje pa onda čitam tuđe priče i pokušavam da skontam šta nisam dobro uradila i sve više mi se čini , da je to bila njegova, a ne moja greška ........
Za sad ne razmišljam toliko u napred , jer još nisam spremna ali, ko zna šta život nosi ...ni ovo nisam sigurno planirala tako da više ništa ne znam , sve je moguće!!! Hvala na lepim željama ,svakako me do sad život nije mazio ni malo , pa nadam se da će ubuduće i meni biti malo lakše.Zanimam se sa decom , puno radim i vreme polako prolazi ,ali praznina je ogromna , tuga i bes se neizmeničo smenjuju :(
Ja vam želim da uspete od srca i znam koliko vam je teško tim pre što je to vaše dete i od deteta se nikad ne odustaje i nemam neki savet , a za komunu sam uvek jer po svim pričama vidim da je imala najveći učinak ,a moj komunu nije hteo kao neće dugo mu je da bude razdvojen od nas tako da smo za lečenja potrošili silne pare ...mogli smo stan kupiti i nije mi žao samo mi je žao što nismo uspeli!!!!! toliko od mene sve najbolje .....puno snage i strpljenja!!!!
be a warrior
Posts: 97
Joined: Wed Jul 20, 2011 5:53 pm
Location: Zagreb

Re: i meni Vaša pomoć treba ...

Post by be a warrior »

Draga NAJKO NS , pozdrav i Vama.. Čitam ja i Vaše postove, no nemam što novo za reći..
Srce me boli kad se sjetim kako se moja majka osjećala..zapravo , još osjeća zbog mojih gluposti...Znam, da tu nema pomoći..Na meni je da pokažem da je to sad iza mene i da ona može odahnuti...
POzdrav!!

don t worry, be happy!!
User avatar
majka NS
Posts: 215
Joined: Tue Dec 13, 2011 1:58 pm

Re: i meni Vaša pomoć treba ...

Post by majka NS »

Draga "be a warrior" - hvala
be a warrior wrote:Znam, da tu nema pomoći..
Ima - u sledećoj svojoj rečenici si sve rekla! Ne opterećuj se tim... šta je bilo - bilo je, zna i to tvoja majka tako da gleda, verujem. Uživajte OBE, A POSEBNO TI, u ovom životu koji SADA ŽIVIŠ, i živi ga još dugo, dugo... na tako kvalitetan način! BITNO JE DA SI ČISTA, I DA TAKO NASTAVIŠ DALJE :smt023 :D
be a warrior wrote:Na meni je da pokažem da je to sad iza mene i da ona može odahnuti...
SVE SI OVIM REKLA... :smt023 ... ... ... OVO JE SAN SVAKE MAJKE - SUOVISNIKA!

Veeeliki pozdrav,
(zagrljaj - AN :wink: ), i svako dobro Ti želim
User avatar
majka NS
Posts: 215
Joined: Tue Dec 13, 2011 1:58 pm

Re: i meni Vaša pomoć treba ...

Post by majka NS »

:!: Narkomanija, priznata "kao bolest" ... bla, bla, bla ... ...

Kad je KONAČNO to "to", KAD NEKO ZAISTA ŠELI, HOĆE ... IMA ČVRSTU VOLJU, ŽELJU I STAV... ... ... uradi se detoksikacija organizma, /dobiješ recepte, ali i plaćaš iznose lekova/... bla, bla, bla.. ... ...

:idea: Da bi se došlo od tačke "A", do tačke "B", da bi se pravili bilo kakvi koraci, TREBA BLOKATOR da se pije po savetu Dr., objašnjeno kako, prvih dana po 1/4 (rečeno koliko dana), posle po 1/2 ... ... ...

SVE DIVNO ... KRASNO... ALI:
Blokator /za koji imamo recept, a dobićeno 19.01. i "državni"/, se zove "NALOREX", na poledjini napisano "NALTREXONE" (jer je jeftiniji, sve isto, samo se drugačije zove...)

BLOKATORA NI JEDNOG NI DRUGOG, U DRŽAVNIM APOTEKAMA - N E M A !!! a navodno je na "A"listi
Dosadilo mi više da vijam apoteke, juče saznam br. i nazovem "centar za informacije o lekovima" /Apotekarska ustanova NS/: dobar dan, bla, bla, bla..., odgovor: UOPŠTE NEMAMO, a sve i da imamo to vam je 75% od cene - mora da se plati - TO VAM JE SKUPO :shock:. Dobro za koliko mogu da vas ponovo nazovem, - odgovor: 19-og se pravi nova lista, ko zna hoće li biti na listi :shock: :angry: :smt119
:?: NE BAŠ NAM JE JEFTINO, DA SE VUCARAMO PO PRIVATNIM APOTEKAMA, NAMA SUOVISNICIMA, I DA PLAĆAMO PUNU CENU I VIŠE, ETO BAŠ IMAMO NEŠTO VIŠKA PARA, PA DA IH DAMO PRIVATNICIMA, A CEO ŽIVOT PLAĆAMO ZDRAV. OSIGURANJE...(vratite mi pare koje vam nisam potrošila -"a di su moji novci"?), važno da za metadon ima, na litre..na hektolitre..na tone.. I BAŠ JE VELIKI BR. LJUDI I ZDRAV.RADNIKA PRESRETAN ZBOG TOGA !!! ŠTO TAKO NE DELE BLOKATORE, KAO METADON... - KO TI JE KRIV KAD NEĆEŠ DA BUDEŠ NARKOMAN ... ... .. ..

DA ME NIKO POGREŠNO NE SHVATI, ZNAM DA IMA MNOGO BOLESTI LJUDI I DECE, i srce mi se cepa i "pljujem" kad tako nešto vidim, pročitam, kako sve moraju ljudi da se snalaze i mole...za donacije, za ovo... za ono... ... ..

ALI SAM TRENUTNO BESNA - PO MENI JE OVO ČIST BEZOBRAZLUK !!! !!! !!!
Post Reply