Psihicka kriza.

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Voyager

Re: Psihicka kriza.

Post by Voyager »

x
Last edited by Voyager on Sat Feb 04, 2012 12:44 am, edited 1 time in total.
ivica

Post by ivica »

Kada bi se problem ovisnosti riješavao isključivo unutar zajednice di je nastao (obitelji) i bez velikih uključivanja komuna,udruga,doktora ... dakle samo individualan rad sa bližim članovima BEZ da su isti na bilo koji način kontaktirali nekoga sa strane puno bi bolje bilo za sve nas (ovisnike i suovisnike).
Mada to ostavlja podlogu za manipulaciju od strane ovisnika koja je svima dobro znana pa se sve vrti u krug, dvosjekli mač...uf to je druga priča.
Ja znam da se među nekim krugovima ljudi (sortama :P ) problem ovisnosti nekoga od njih riješava u zatvorenom krugu polako i diskretno. Treba love, treba vremena. Riješavanje problema ovisnosti o drogama i psihičkim smetnjama tj krizama je kao riješavanje nekog drugog problema i tako se treba postavit a u suštini su iste vrste kao što su kocka, pohlepa, kleptomanija,ljubomora, egoizam, bahatost, agresivnost, seksualnost i pederluk ... sve su to iste klice iste trice. Šta ono putovanje na neki otok mađu palme i kokosove orahe nebi ne izliječio nego ubio svaki trag prihičke krize ha.

Kakve palme svak ima svoju palmu.
Imam osjećaj da sam napisao nešto što nitko ne razumije jer zvučim kao na artanima. No dobro ja neću čitat samo ću postat gore na server..zzzzzzzzzz
ignorance is bliss!
sanela

Post by sanela »

ivica wrote:Kada bi se problem ovisnosti riješavao isključivo unutar zajednice di je nastao (obitelji) i bez velikih uključivanja komuna,udruga,doktora ... dakle samo individualan rad sa bližim članovima BEZ da su isti na bilo koji način kontaktirali nekoga sa strane puno bi bolje bilo za sve nas (ovisnike i suovisnike).
Mada to ostavlja podlogu za manipulaciju od strane ovisnika koja je svima dobro znana pa se sve vrti u krug, dvosjekli mač...uf to je druga priča.
Sam sebi si odgovorio zašto se ovisnost ne može rješavati BEZ pomoći sa strane.
Stručnost doktora, psihologa, socijalnih radnika, bolnica i udruga je različita. Ali, nije li tako u bilo kojoj drugoj profesiji? Među arhitektima, pravnicima, učiteljima...
zeleni

Post by zeleni »

sanela wrote:
Sam sebi si odgovorio zašto se ovisnost ne može rješavati BEZ pomoći sa strane.
ne manipulišu u toj situaciji samo ovisnici, već i njihovi bližnji. sva odgovornost se prebacuje na jednoga, situacija se održava iz milion jednog razloga.
uglavnom, svako tu ima nekog putera na glavi. zato i treba neko sa strane.
Ako nam neko dodje glave, to ce biti mangupi u nasim redovima
ziki

Post by ziki »

Niko nije rekao da je forum beznacajan.
Da je tako nebih ni mihut proveo ovde.
Evo pitanje, posto sta god ja kazem neko ce me ispraviti.
Zasto potvrdjujete sebi i drugima da ste bolesni.
Evo konkretno jedan primer, pojavi se ovde neki momak ili devojka i trazi savet, to je svrha ovog foruma.
Ja im kazem nije strasna ta depresija, uglavnom je to vezano za dosadu mozak je navikao da funkcionise drugacije na opijatima itd, treba malo vremena da se to vrati na normalu, potrudi se malo budi aktivan, bavi se nekim sitnim korisnim stvarima i bice sve ok.
A od vas dobiju odgovor, to je teska bolest, ozbiljan poremecaj i postoji citava literatura o depresiji itd.
Od cijeg saveta ce imati vise koristi?
Od saveta kako je to vrlo ozbiljna bolest i poremecaj i covek ce tu da se zakopa jos vise u problem, ili od mog saveta da to nije strasno i da ako to prihvatis na pravi nacin i malo se potrudis resice se?
Pritom nista nisam slagao i nekom dao laznu nadu, jednostavno covek je depresivan i dosadno mu je, olenjio se ne mrda vise dupetom u zivotu i kraj price,to je njegov problem.
Ja sebe non stop ubedjujem u to i jedino tako funkcionisem, ujutru ustanem mrzovoljan ali govorim sebi, dobro je ,bice ok i guram u zivotu koliko mogu, trudim se
Sta ce meni da pomogne cinjenica da je depresija bolest koja se proucava zadnjih 250 godina ako ti meni ne das savet kako da ja proguram dan od ujutru do uvece..
Jel treba jos da prihvatim da sam ja mozda i neka zrtva, ima ljudi koji smatraju da su zrtve i da su nekako nepravedno oboleli od bolesti zavisnosti, kao da im je neko nametnuo bolest a nisu sami ugadjali dupetu?
Razumemo se mi dobro nego su nam pristupi malo drugaciji, ja sam vise za prakticne savete i resavanje problema u hodu a ne guranja problema pod tepih i analiziranja problema bez neke koristi u svakodnevnom zivotu.
...
ziki

Post by ziki »

Sta rade drugo po komunama nego pokusavaju da coveku osmisle zivot, kroz rad i kroz te svakodnevne aktivnosti.
Dzabe coveku znanje ako nije od koristi ni sebi ni drugima.
Znaci moras da imas neku svrhu, da pripadas negde i budes od koristi i sebi i zajednici kojoj pripadas.
Taj problem treba resavati a ne sedeti i razmisljati o depresiji i zaliti sebe.
Ajde na takav nacin da pomognemo i sebi i ljudima koji se prikljuce ovde na forumu.
Malo da damo ljudima vetar u ledja..
Sad idem da docekam novu godinu sa svojima pa se vidjamo ovde do godine.
Sve najbolje, da smo zivi i zdravi debeli i pravi..
...
Voyager

Post by Voyager »

x
ziki

Post by ziki »

Voyager mnogo ljudi se lecilo godinama supstitucijom I na kraju pokupilo stvari I otislo u komunu.
A znas zasto su otisli? Ne da lece mozak I mozdani metabolizam, vec da nauce ponovo da zive,
Kao beba kad prohoda tako I neki zavisnici uce ponovo neke prirodne stvari od pocetka.
Jer su izgubili volju za zivotom, prestali da veruju I da se bore.
Ispali su Iz zajednice, izgubili prijatelje,.posao..
Mora da se zivi svaki dan, bez obzira dali si u depresiji ili te boli nesto.
Mora da se zaradi novac da bi jeo, imao da platis struju ,telefon, da se obuces.
Ne moze da se ceka par godina da lekovi odrade svoj posao I navodno izlece mozak.
I sta onda, dupe ce samo da se pomeri sa mrtve tacke?
Oni se tamo uce da ponovo uzmu zivot u svoje ruke da kad izadju budu spremni da zasucu rukave I zapnu u zivotu za sebe I za svoju porodicu.
Ja sam shvatio tvoj stav I pristup lecenja, tvoje misljenje je da covek nemoze nista da uradi pa ma koliko hteo jer ima poremecen mozdani metabolizam?
U velikoj si zabludi, ti lekovi nista nece da promene samo ce coveku da oduzmu dragoceno vreme u zivotu, dajuci mu nadu da ce odjednom nakon nekog vremena nesto da se promeni.
Ti I ja ne da imamo razlicit pristup ovom problemu vec gledamo potpuno drugacije na zivot.

Uostalom ako neko i prihvati bilo tvoj ili moj savet ili bilo ciji ovde neka izabere sam.
Ipak smo mi ovde samo da razmenimo misljenja.
Neko pije lekove i funkcionise uz pomoc njih, neko pije lekove i ne radi nista vec mu samo bude lakse, a u zivotu tapka u mestu i ne mrda.
Neko primenjuje ovaj nacin borbe koji se radi po tim komunama, znaci aktivnost, zdrav zivot i socijalizacija.
Za to i nije svakom potrebna komuna, takav zivot moze da se organizuje i kod svoje kuce.
U komuni je dobro to sto si sklonjen sa ulice, daleko si od droge i imas podrsku zajednice ljudi sa istim problemima itd.
Nismo svi isti i ni ti ni ja nemozemo da tvrdimo za nekog dali je dobro jedno ili drugo, i kako ce ko da pomogne sebi.
...
Voyager

Post by Voyager »

x
ziki

Post by ziki »

Tekst sam procitao delimicno, neznam engleski vise od 30.posto tako da nisam mogao da sasvim razumem
Stavicu ga na prevod..
...
Post Reply