PRAVOSLAVNI CENTAR ZA LEČENJE BOLESTI ZAVISNOSTI SRETENJE

Diskusije o terapijskim zajednicama kao jednom od načina tretmana ovisnika. Ovdje možete saznati koji se programi rada primjenjuju u terapijskim zajednicama, kakav je proces prijema, način rada ...

Moderator: sanela

Sagy

Re: PRAVOSLAVNI CENTAR ZA LEČENJE BOLESTI ZAVISNOSTI SRETENJ

Post by Sagy »

Sto se tice svinja Matej 7:6(Novi zavet).Da nema Jevrejina i Grka nebi im postojale poslanice u Novom Zavetu kad smo vec kod Novog Zaveta.Ne mogu svi biti isto.Nemam pojma odakle vam to.Procitajte nekad Bibliju pa onda komentarisite o stvarima ovako niste kompetetni za dalju konverzaciju.Pozdrav.
Ovo je fakat prepotentno do boli...

A i odražava,jednim dijelom,zašto jadnog Džizusa,svi svojataju(računa se da osim 2 najveće,katoličke i pravoslavne,ima još nekoliko tisuća razno-raznih kršćanskih denominacija,zajednica,bratstava,sekti,i štatijazna čega sve ne),i naravno,kad pričaš s njima,samo oni ispravno tumače Bibliju,ovi ostali su u krivu,zabludjeli itd.
Procitajte nekad Bibliju
Biblija nije neki roman ili beletristika,koja se da "nekad pročitat".
To je kompleksan skup,nekih 50tak(ne znam točan broj),knjiga,od kojih svaka,novim čitanjem,baca drukčije svjetlo,na stvari o kojima piše.
Pa pisana je u rasponu od nekih 5000 godina,i temelj je morala,etike,i većine religija zapadne civilizacije,i IMHO,da stvarno nije,ni tema za raspravu,ni razbacivanje citatima iz iste,na ovakvom forumu.

Uostalom,i sam Džizus(ne pišem ovo iz nepoštovanja prema dotičnom,nego,želim da naglasim,da nisam ni neki veliki vjernik,ni član nikakve crkve,zajednice,sekte...,moj odnos s dotičnim je nešto između mene i njega,bez posrednika),
nije djelovao samo zbog onih,koji su se tada nazivali,jedinim koji su "pravovjernih",nego zbog svih nas,jedinih bića na ovom planetu,koji imamo sposobnost da razlikujemo dobro i zlo(uh,odoh ja preduboko,OVER AND OUT :D )
ivica

Post by ivica »

zeleni wrote:a ovi drugi, što ti nisu porodica, s njima preko nišana..
d kriščn vej
a kamo ono da probaš ljubavlju, nežnošću, tolerancijom itd. zabludelog jaganjca božijeg ivicu da privedeš njegovom tvorcu?
I tisuću cvjetova će izrasti! :D :D :D :D
ignorance is bliss!
ivica

Post by ivica »

Sagy wrote: Biblija nije neki roman ili beletristika,koja se da "nekad pročitat".
To je kompleksan skup,nekih 50tak(ne znam točan broj),knjiga,od kojih svaka,novim čitanjem,baca drukčije svjetlo,na stvari o kojima piše.
Pa pisana je u rasponu od nekih 5000 godina,i temelj je morala,etike,i većine religija zapadne civilizacije,i IMHO,da stvarno nije,ni tema za raspravu,ni razbacivanje citatima iz iste,na ovakvom forumu.

Uostalom,i sam Džizus(ne pišem ovo iz nepoštovanja prema dotičnom,nego,želim da naglasim,da nisam ni neki veliki vjernik,ni član nikakve crkve,zajednice,sekte...,moj odnos s dotičnim je nešto između mene i njega,bez posrednika),
nije djelovao samo zbog onih,koji su se tada nazivali,jedinim koji su "pravovjernih",nego zbog svih nas,jedinih bića na ovom planetu,koji imamo sposobnost da razlikujemo dobro i zlo(uh,odoh ja preduboko,OVER AND OUT :D )
ima 66 knjiga u bibliji. a džisus... lik je potpuno nebitan. Za bit suosjećajan, za osjetit snagu ljubavi i razlikovat dobro od zla ne traba ti ni džisuz a ni biblija. A ja kad bi držao svoje mišljenje za sebe, tj kad bi SVI držali svoje mišljenje za sebe, forum nebi forum. To je glupo.
ignorance is bliss!
zeleni

Post by zeleni »

ivica wrote: I tisuću cvjetova će izrasti! :D :D :D :D

les fleurs du mal
:-D
Ako nam neko dodje glave, to ce biti mangupi u nasim redovima
Sagy

Post by Sagy »

a džisus... lik je potpuno nebitan
Vidiš,tu se ne bi složio.
On je svojim snažnim utjecajem na tadašnje društvo,napravio veliku stepenicu,bez koje bi ostali na:"oko za oko..." i sličnim stvarima.A i biblija(tadašnja Torra,olitiga Star Zavjet),bi ostala ekskluziva za židove,koji su se "izgubili" u pustim pravilima,obredima...Džizus je to sve pojednostavnio,tj.,današnjim rječnikom rečeno,približio narodnim masama.
A nije morao onako skončat,stvrarno nije,pa opet...

P.S. zaboravih,Sretan Božić
selma

Post by selma »

Sagy wrote:
a džisus... lik je potpuno nebitan
Vidiš,tu se ne bi složio.
On je svojim snažnim utjecajem na tadašnje društvo,napravio veliku stepenicu,bez koje bi ostali na:"oko za oko..." i sličnim stvarima.A i biblija(tadašnja Torra,olitiga Star Zavjet),bi ostala ekskluziva za židove,koji su se "izgubili" u pustim pravilima,obredima...Džizus je to sve pojednostavnio,tj.,današnjim rječnikom rečeno,približio narodnim masama.
A nije morao onako skončat,stvrarno nije,pa opet...

pa naravno da se ne mozes sloziti zato sto si svojim ocima gledao KOLIKO taj isti Isus može da promjeni ljudski život...a tu ne pricam o nekoj pripadnosti crkvi,denominaciji ili sekti... vec o onomo sto ne mozes pobiti svojim razumom i cega si bio svjedok,ako ne u svom zivotu, onda bar u zivotima drugih.. :wink:

osoba koja to nije nikad vidjela i na neki nacin dozivjela...ce uvijek pljuvati i filozofirat u tomovima o Isusu,kako god ga vi zvali..pusta tlapnja,tra baba lan...

Ali...i ja zelim sretan Bozic tj..zelim sretan onima koji ga slave,ali da bar onda znaju zbog cega ga slave...
I da to nema veze sa djedom mrazom i kolacima
Grad razoren bez zidina, takav je čovjek koji nema vlasti nad sobom.
Sagy

Post by Sagy »

pa naravno da se ne mozes sloziti zato sto si svojim ocima gledao KOLIKO taj isti Isus može da promjeni ljudski život...
Ni s tim se ne bih složio,jer sam se stvarno svega nagledao,i u svom,i u životima drugih,što ti napisa.

I lijepih i ružnih stvari.I ljudi za koje se smatralo da su...svašta nešto,pa su danas opet nigdje,i onih koji osnivaju neke svoje udruge,crkve(baš u mom gradu je veliki "kupus" oko toga),pa se međusobno bore,tko će više ljudi privuć k' sebi(kao da je to bitno),pa do onih,koji su uvijek nekako bili na marginama cijele priče(kao ja npr.),pa su danas koliko-toliko dobro,i guraju.S takvima se i družim,i lako nalazimo zajednički jezik,bez da zadiremo,jedan drugome u intimu( a bilo je i toga,kad bi se nekome nabijalo na nos,što je kupio novi mobitel,po tim udrugama,zajednicama...)
Nemoj me krivo shvatit,ja jednostavno ne vjerujem u te čudesne promjene,ljudi se jako teško mijenjaju,naročito ovisnici,u većini slučajeva se ipak radi,o PRILAGOĐAVANJU situaciji,da bi se ostvarili neki osobni ciljevi.
Opet,svaka čast svakome,bitno je uspjeti,na bilo koji način,dovest život bar u "pozitivnu nulu"(ne u materijalnom smislu,naravno),ovo je samo moje,podosta,i osobno,i proživljeno viđenje svega toga.
ivica

Post by ivica »

Sagy wrote:
Sto se tice svinja Matej 7:6(Novi zavet).Da nema Jevrejina i Grka nebi im postojale poslanice u Novom Zavetu kad smo vec kod Novog Zaveta.Ne mogu svi biti isto.Nemam pojma odakle vam to.Procitajte nekad Bibliju pa onda komentarisite o stvarima ovako niste kompetetni za dalju konverzaciju.Pozdrav.
Ovo je fakat prepotentno do boli...

A i odražava,jednim dijelom,zašto jadnog Džizusa,svi svojataju(računa se da osim 2 najveće,katoličke i pravoslavne,ima još nekoliko tisuća razno-raznih kršćanskih denominacija,zajednica,bratstava,sekti,i štatijazna čega sve ne),i naravno,kad pričaš s njima,samo oni ispravno tumače Bibliju,ovi ostali su u krivu,zabludjeli itd.
Ne obešćaćujte svetinje! (Mt 7,6)
6"Ne dajte svetinje psima! Niti svoga biserja bacajte pred svinje da ga ne pogaze nogama pa se
okrenu i rastrgaju vas."

Ovo je čisti užas , meni se snekad zaledila krv od ovakvog širenja licemjerja i mržnje prema nesretnicima koji ne doživljavaju vjeru, na kraju prema nesretnicima koje nije zadesila nesreća pa grabe najbližu slamku.
A od svega mi je bilo gotovo fascinantno način na koji svećenici to interpretiraju, podlo do zla boga, odnosno čovjeka.
Uh opet kritiziram bibliju... al dobro to je moja sloboda.Za koju imam filing da je uskraćena na ovom forumu jer ipak ovdje je to ispravljanje krivih drina. Potpuno nepotrebno. Meni da netko nešto objasni i na kraju citira bibliju !! a ne ne ja ipak okrećem glavu od toga (ludu)
ignorance is bliss!
ivica

Post by ivica »

Sagy wrote: A nije morao onako skončat,stvrarno nije,pa opet...

Ma sve je to lipo i krasno samo ja sam osim biblije čitao i druge knjige koje su fino u tanćine pokazivale da postoji velika mogućnost da lik na kraju nije ni umro da je imao dvojnika i sl. da je lazarovo uskrsnuće samo metafora za buđenje seksualne orijentacije ili zrelosti. Jer povijest kakvu danas poznamo se nije bilježila samo udžbenicima, mnogi njeni fragmenti su bili jasno vidljivi u redovima pjesama, zakonika i nekih pisama i osobnih dnavnika ljudi iz tog doba, postoje svici nag hamadi, pa sumeranske ploče... pa u zadnje vrijeme svici u templarskoj crkvi u stupu oltara što je otkrio jedan svećenik , pa se obogatio dok si reko keks a općejepoznato koji je to svećenik i ko je napisao tu knjigu a pogotovo ko je iz svega toga napisao fikciju i nazvao je da vincijev brod ,pardon kod itd... I iz te se knjige (biblije) razvilo toliko religija i svak tjera vodu na svoj mlin a svi mašu sa istom knjigom i svatko baca neku analizu te knjige i potkopava sam sebe kao što su to bili bogumil - Crkva je dopustila jednom redu svećenika potpuno istraživanje biblije sa ciljem da je bolje i vještije interpretiraju narodu ali dogodilo se to da su ti svećenici malo po malo uz još dodatnu dokumentaciju otkrili malo previše pa je nastalo nešto sasvim drugo...

Kao što je nastala sasvim druga rasprava na ovoj temi koja nosi naslov liječenje ovisnosti a pošto je lijek potreban ja neću više o njemu... neću blatit .Imam filing da se moran ispričavat i ispravljat čin dotaknen bibliju a bogati a bogati nebi da je svetinja nesmiš pričat o tome nebi da je fašizam ili komunizam ili,,,
ignorance is bliss!
ivica

Post by ivica »

selma wrote:
osoba koja to nije nikad vidjela i na neki nacin dozivjela...ce uvijek pljuvati i filozofirat u tomovima o Isusu,kako god ga vi zvali..pusta tlapnja,tra baba lan...
Džisus - engleski - napisano po srpski jer srbi pišu kako čuju. Nikakva uvreda za nikoga a ponajmanje za isusa.
ignorance is bliss!
Locked