trebam savjet i pomoc

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

racunar

Re: trebam savjet i pomoc

Post by racunar »

znam za to savjetovaliste crni vrh, ali to je posljednja stvar u zivotu sto bi uradio. imao sam priliku da vidim, tu nema nikakve diskrecije. upravo iz razloga jer na istom mjestu je prijemna ambulanta i mjesto gdje se daje terapija, tako da i vise nego su male sanse da u malom gradu kakvo je sarajevo dolazak na crni vrh ostane nezapazen. redovno je tu 20tak ljudi koji uzimaju terapiju, isto toliko onih koji dolaze na pregled, po savjet i sl.. zdravstvena knjizica je obavezna pa time i diskrecija iskljucena. vise me zanimalo da li ima mjesto gdje ne moram prezentovati licni dokument, ne moram cekati u redu i na taj nacin dobiti savjet. mozda previse trazim u sarajevu, ali na zapadu ima takvih mjesta, privatne prakse npr, udruzenja i sl gdje identitet nije bitan i gdje se moze dobiti kvalitetan savjet. takvo mjesto me zanima a mozda previse trazim. u konzervativnim sredinama kakvo je sarajevo, a vjerujem i cijeli balkan, jednom obiljezen kao narkoman ostaje biljeg za cijeli zivot, a tako nesto bi da iskljucim.

u ostalom dijelu hvala na savjetima i podrsci. u toku dana cu dobiti i nesto apaurina, tako da mislim da sam kompletirao sve sto mi treba za skidanje, bar prema savjetima sto sam dobio. probat cu ovo sam da uradim, da sam izadjem iz ovog u sto sam usao i bez da ikoga petljam u sve ovo. nadam se i vjerujem da mogu to. da li cu uspjeti, vidjet cemo svi zajedno..
MasacreEnElDiscoBar

Post by MasacreEnElDiscoBar »

Ajd javi se , jer kako je reko marilyn manson, poslje dok dodje zudja za dopum pa chesh se uvjeravat, uvjerit se kako si se sad bez problema skinuo, pa kao mogo bi opet uzet pa tako se skinut, pa shta malo chu vruche malo hladno...Onda sad ima toliko ljekova tih za skidanje i tih medikamenata opijata tako da i ako opet pochnesh uzimat opet se lako skinesh, al to se sad govori o fizichkoj krizi, a psihichka djeluje upravo tad kad ti pochnesh tako razmishljat(ma sad chu uzet, ima vech nachina da se skinem bezbolno i to je to)...to je bunar i onda chesh na kraju kad tad morat i fizichku trpit...kad tad, ako nastavish...al kazem to treba stvarno past, jer ja sam mislio da znam sve to ma i znao chak, bio na savjetovalishtima, neznam vishe s kim nisam razgovaro popovima, psihichima..ma..,al mi je uglavi bilo to tolko fino da jednostavno si dash vremena i dok sam na svojoj kozi ne iskusish to shto ti drugi govore nikad nechesh znat kako je to stvarno, neznaju ni oni(psihijatri, psiholozi).. to shto savjetuju, nego prichaju iz onog shto su nauchili o tome da trebaju prichat!!!
Javi se kako prolazi!!!
:wink:
Last edited by MasacreEnElDiscoBar on Sat Jul 30, 2011 5:35 pm, edited 2 times in total.
MasacreEnElDiscoBar

Ja jedino od savjeta u bolnici sam dobio methadon, koji mi je unishtio i ono malo zivota...Ali ima okej terapeuta, recimo meni su puno svechenici pomogli..tako da, kako je marillyn reko gore probaj ako trebash razgovart s nekim nach nekog, neche bit na shtetu...
MarilynManson

Post by MarilynManson »

:axe: :drinkers: :axe:
Last edited by MarilynManson on Sun Jul 31, 2011 10:20 pm, edited 1 time in total.
I don`t like the drugs, but THE DRUGS LIKE ME!!!
MarilynManson

Post by MarilynManson »

joj masacre to sa svećenicima ti je luuudiloo . ima istine fkt. :smt038 evo saću otvorit temu na to ime. hvala na inspiraciji. poooooz za tebeee. :D
I don`t like the drugs, but THE DRUGS LIKE ME!!!
MasacreEnElDiscoBar

MarilynManson wrote:joj masacre to sa svećenicima ti je luuudiloo . ima istine fkt. :smt038 evo saću otvorit temu na to ime. hvala na inspiraciji. poooooz za tebeee. :D
Reko sam shto je meni najvishe pomoglo...ne pomoglo nego di sam shvatio situaciju..jer ako vjerujesh u neshto to neshto te moze spasit, a ja hvala Bogu vjerujem...Nazalost sam se uvjerio u dobro da ima dok sam prvo upozno zlo, nebi o tome, niti volim o tom iskustvu prichat...
Al mi bar dalo nadu i shvatio sam da moram bit ono shto jesam kao i ti to morash, i da nema samo za vikend, nego ili se drogirash ili ne...Sam ''sam'' reko da ja nazalost josh vjerujem da chu moch samo nekad uzet!!To sad i radim, ali uz takvo muchenje da mi se zgadilo...(uzet pa mislit kako che proch mjesec dana da opet uzmem, ma..sranje je to.. tako da sam odusto.),,ima iznimka koje to rade ali te iznimke koje ja znam nikad nisu osjetile ovisnichku krizu!!!Tako da sam odusto opshte vishe mislit da mogu tako zivjet, a vjeruj i drugi koji su ovisnici i hochu da im ostane samo nekad neshto da uzmu, i oni che skuzit koja je to zabluda... :rock:
P.S. Neznam koju inspiraciju si izvuko da otvorish temu??, al samo daj, bash me zanima...
MasacreEnElDiscoBar

Sam ti Racunar se javljaj kako ide, rjetko se ima prilike neko prvi puta skidat!!!!
racunar

Post by racunar »

pa evo nista posebno se ne desava, malo mi nos curi, povremeno mi je hladno, u navratima me probije neki hladan znoj i drzi me neki umor, noge su mi teske, medjutim, a sto me raduje, nemam neke bolove niti ceznem da uzmem heroin. sve u svemu nakon prvih 27 sati mislim da dobro stojim. sta ce se desavati tokom noci i sutra ne znam, nisam vidovit, al bude li ovako i slicno, mislim da cu se izvuci bez nekih posljedica. naravno, svi kazu da je ovo i najjednostavniji dio cijele price, medjutim ako se sjetim prica da su neki ljudi imali takve bolove koje su opisali kao probadanje nozevima i sl, onda moram biti prezadovoljan. bude li sve ovo ovako jednostavno proslo moram potraziti i nacina da odrzim tu situaciju. sigurno je da bi razgovor s nekim dobro dosao. ne znam bas koliko su ta svestena lica dobro rjesenje, ne pripadam ni jednoj religijskoj skupini, pa bi mozda u startu imali problem u komunikaciji.. nema potrebe da sumnjam u stavove ljudi koji su sve ovo prosli, zato sam vam se i obratio, i ako kazete da samopomoc i nije najbolje rjesenje necu pametovati i istrajavati da jeste, obratit cu se nekom na razgovor, mozda psihijatru privatne prakse, ali nikako negdje gdje cu biti stigmatiziran i postati zrtva konzervativne sredine. to bi me samo moglo vratiti heroinu, a nikako ojacati.

u svakom slucaju, zadovoljan sam sa onim sto se trenutno desava sa mnom, ovo se da prezivjeti. vidjet cemo kakva ce biti noc i naredni dan, a bude li ovako onda sam ubjedjen da cu tih nekoliko dana fizike proci bez posrtaja
MasacreEnElDiscoBar

super.. nishta neche bit ti strashno, nisi uzimo visoke doze..(upozno sam jednog momka, koji je uzimo 7-8gr. dnevno(na nos), prvo nisam vjerovo da je to moguche, al su mi kasnije neki i potvrdili, onda bi bilo gadno.., kaze da je popio kutiju hepova(20kom.) dok nije imo vishe dopa i da mu nije pomagalo, da mu je krevet bio mokar ko da je pod vodom bio..)nema veze, ti sad imash tramal, s kojim lako otklonish probleme ako chesh imat...3.dan(kroz noch) od uzimanja bi trebala bit shpica krize......samo nemoj zamjenit tramal sa heroinom kao shto sam ja bio...I drz se!!!
lizard

Post by lizard »

racunar wrote:pa evo nista posebno se ne desava, malo mi nos curi, povremeno mi je hladno, u navratima me probije neki hladan znoj i drzi me neki umor, noge su mi teske, medjutim, a sto me raduje, nemam neke bolove niti ceznem da uzmem heroin. sve u svemu nakon prvih 27 sati mislim da dobro stojim. sta ce se desavati tokom noci i sutra ne znam, nisam vidovit, al bude li ovako i slicno, mislim da cu se izvuci bez nekih posljedica. naravno, svi kazu da je ovo i najjednostavniji dio cijele price, medjutim ako se sjetim prica da su neki ljudi imali takve bolove koje su opisali kao probadanje nozevima i sl, onda moram biti prezadovoljan. bude li sve ovo ovako jednostavno proslo moram potraziti i nacina da odrzim tu situaciju. sigurno je da bi razgovor s nekim dobro dosao. ne znam bas koliko su ta svestena lica dobro rjesenje, ne pripadam ni jednoj religijskoj skupini, pa bi mozda u startu imali problem u komunikaciji.. nema potrebe da sumnjam u stavove ljudi koji su sve ovo prosli, zato sam vam se i obratio, i ako kazete da samopomoc i nije najbolje rjesenje necu pametovati i istrajavati da jeste, obratit cu se nekom na razgovor, mozda psihijatru privatne prakse, ali nikako negdje gdje cu biti stigmatiziran i postati zrtva konzervativne sredine. to bi me samo moglo vratiti heroinu, a nikako ojacati.

u svakom slucaju, zadovoljan sam sa onim sto se trenutno desava sa mnom, ovo se da prezivjeti. vidjet cemo kakva ce biti noc i naredni dan, a bude li ovako onda sam ubjedjen da cu tih nekoliko dana fizike proci bez posrtaja
Komsija,
de nam malo opisi kakva je 1. kriza od tog danasnjeg smeca, sto ga na ulici zovu Heroin?
I zanima me, da li u Lukavici fakultetski obrazovane tete jos uvjek dilaju ispod tezge onaj otrov, sto ga na ulici zovu Tramal?
Inace,
kako si danas?
BAŠ SVE TI DAJEMO I OPET MALO KOLIKO TE VOLIMO...
Post Reply