Nažalost, potencijal se koristi u pogrešne svrhe. Istina je da su kod ovisnika o opijatima kognitivne (misaone) funkcije jako očuvane, za razliku od alkoholičara kod kojih upravo te funkcije oslabe.
Činjenica je da ovisnici često imaju natprosječan IQ, ali uglavnom su im socijalna i emocionalna inteligencija ispod prosjeka. Međutim, emocionalna i socijalna inteligencija se stječu kroz učenje vještina tokom života.
budjenje
Moderator: sanela
Re: budjenje
Ako si od rodjenja bezosecajan to ne moze da se promeni kroz zivot. Mozes samo da naucis kako da budes pristojan inace emocije i saosecajnost ili imas ili nemas. Socijalna OK ali emocije ko nema ne moze da ih dobije nikako cak i ako shvati sta je to nece osecati sam. Mozda za sebe. Ima ljudi koji su jako osetljivi kada su oni u pitanju dok prema drugima nema nikakvogh saosecanja.
Ja sam sretao ljude za koje sam mislio da su super osecajni ono mnogo vise nego drugi a u stvari totalno je suprotno kraj ono mrtvilo osecanja totalno. Nemogucnost da se shvati tako nesto. Samo te belo gledaju.
Mozda cek i osetis da pokusavaju da te shvate ili nesto ali ne mogu takva im je priroda i ne moze nista tu da se uradi po tom pitanju.
Ja sam sretao ljude za koje sam mislio da su super osecajni ono mnogo vise nego drugi a u stvari totalno je suprotno kraj ono mrtvilo osecanja totalno. Nemogucnost da se shvati tako nesto. Samo te belo gledaju.
Mozda cek i osetis da pokusavaju da te shvate ili nesto ali ne mogu takva im je priroda i ne moze nista tu da se uradi po tom pitanju.
Emocionalna inteligencija se odnosi na prepoznavanje i iskazivanje osjećanja na društveno prihvatljiv način, između ostalog. A to se, dragi moj, uči kroz život i, ako treba, kroz terapiju.
To o čemu ti govoriš je empatija, odnosno suosjećanje i to se isto tako uči.
sanela wrote:Emocionalna inteligencija se odnosi na prepoznavanje i iskazivanje osjećanja na društveno prihvatljiv način, između ostalog. A to se, dragi moj, uči kroz život i, ako treba, kroz terapiju.
mogu samo reci, slazem se. mislim da mnogo mladih ljudi nema predstavu o ovome i da im to kvari kvalitet zivota i gura u poroke.bilo bi lepo imati sistemski kroz skolu predavanja o osecanjima
toto- procitaj knjige emocionalna inteligencija kao i destruktivne emocije (knjiga nije negativna kao sto svi pomisle po naslovu,vrlo korisna) pozz te
Psihologija kao nastavni predmet prvi put je uvedena u Srbiji 1835. godine, u trogodišnjoj Prvoj humanijalnoj klasi Knjaževsko-serbske gimnazije u Kragujevcu (koja je 1833. godine preseljena iz Beograda), u čijem nastavnom planu se, među osam predmeta, pod brojem 6. nalazila Psihologija empiričeska ili dušeslovije po iskustvu. Predavao je doktor filozofije Atanasije Teodorović, koji je u Pešti završio filozofiju i prava.teodora4 wrote: bilo bi lepo imati sistemski kroz skolu predavanja o osecanjima
(http://www.dps.org.rs)
Ako nam neko dodje glave, to ce biti mangupi u nasim redovima
lepo ali program se ne sprovodi svuda kako bi trebalo plus, adolescentima treba mnogo vise od definicija.ne pricam iz licnog iskustva jer sam isla u skolu u kojoj je sve to postojalo i mislim da nam je bilo veoma vredno.slozices se da u mnogim skolama u srbiji nije tako.potreban je aktivan rad ne samo dati knjigu i optuziti mlade sto sa njom nisu nista pametno uradili!zeleni wrote:Psihologija kao nastavni predmet prvi put je uvedena u Srbiji 1835. godine, u trogodišnjoj Prvoj humanijalnoj klasi Knjaževsko-serbske gimnazije u Kragujevcu (koja je 1833. godine preseljena iz Beograda), u čijem nastavnom planu se, među osam predmeta, pod brojem 6. nalazila Psihologija empiričeska ili dušeslovije po iskustvu. Predavao je doktor filozofije Atanasije Teodorović, koji je u Pešti završio filozofiju i prava.teodora4 wrote: bilo bi lepo imati sistemski kroz skolu predavanja o osecanjima
(http://www.dps.org.rs)
Osecaji i emocije su nas najveci neprijatelj.Bar su po mene bile.Sto je naj gore emocije su prolazne i kada se covek veze za nesto prolazno,neminovno je razocarenje.Pozdravteodora4 wrote:zeleni wrote:teodora4 wrote: bilo bi lepo imati sistemski kroz skolu predavanja o osecanjima
Da u pravu si Bobane i ja mislim da je to otprilike to.
Nije mi to zanimljivo nimalo sada zanimam se drugim stvarima.
Ne stvarno mi nije do citanja ni malo sada a pogotovu ne takve knjige.toto- procitaj knjige emocionalna inteligencija kao i destruktivne emocije (knjiga nije negativna kao sto svi pomisle po naslovu,vrlo korisna) pozz te
Nije mi to zanimljivo nimalo sada zanimam se drugim stvarima.
ok
to nije bio imperativ (:
bobane, emocije nam nisu neprijatelj vec deo nas, treba samo da naucimo da koristimo ili popravimo taj deo

bobane, emocije nam nisu neprijatelj vec deo nas, treba samo da naucimo da koristimo ili popravimo taj deo

Nisi me razumela bas sam o tome pricao da mi dok smo se drogirali smo bili emotivni invalidi i jednostavno u krizama bi emocije dolazile jacim intenzitetom nego kod nekog ko se ne drogira.Jako je tesko kanalisati emocije kada nagrnu u krizi.I od silnog nagrtanja u krizama one budu posle problem kada se skinemo i pocnemo da radimo na sebi.Bar su meni bile problem.Inace emocije mogu lako da se zamaskiraju u zivotu umeju da budu toliko prelepe da nas zaslepe i onda jednog trenutka kada prestanu da budu lepe i prodju jer su prolazna stvar kao i sve u zivotu onda nastaje problem.Normalno je da su emocije deo nas ali ne preterane u pozitivnom ili negativnom smislu.Teska je bila ta borba sa emocijama i kanalisanje istih.Kada se setim koliko puta nisam mogao da se oduprem ali vremenom i radom na sebi tj. suocavanjem sa izvorom odakle krecu polako prestaju da budu one te koje gospodare sa mojim bicem a ja pocinjem da kontrolisem njih.Emocije su cudo naizgled bezopasne a tako mogu da uniste zivot i kad otvoris oci vec budes rob emocija.teodora4 wrote: