Mišljenje/iskustvo o metadonskom održavanju
Moderator: sanela
Re: Mišljenje/iskustvo o metadonskom održavanju
Ovo vise nije zanimljivo, sve jedne iste price, pocinje da mi spava od citanja istih.Sta reci, svako je sam krojac svoje sudbine, i svako je sam odlucio koliko ce i da li ce poceti sa metadonskom terapijom, i na kolikoj dozi ce da bude, mislim ne bas sam zavisi i od dr ali po najvise od nas samih.I svi mi znamokoje su dobre a koje lose strane metadonske terapije, i da ja sam vec tri god na istoj, na 9,5ml sam, radim imam svoju firmu za moleraj, cetvoro radnika i sasvim sam normalan kao i strejteri, sklapam poslove sa ljudima, i niko nije posumnjao u mene ili primetio da nesto nije u redu sa mnom.Potrebna je samokontrola i karakter, i biti odlucan u svojim stavovima,dokle cu biti na terapiji ne znam, ali znam da kada mi se bude vise smucilo da idem jednom nedeljno da dizem da cu poceti sa skidanjem.I covek je tvrdji od kamena, i ne postoji TO sto covek ne moze da ostavi i oslobodi se datog.Metadon od svih najmanje ostecuje organizam ako dr lazu lazem ija.I sada vi vidite, preispitajte sami sebe i svoje stavove,zelje,mogucnosti, nismo svi isti.I da glasam za metadonsko odrzavanje ali samo po pravilima kako su propisana, nikako krsenje datih,slusati doktore i nema problema.Ovo je moj stav i noko mi ga ne moze promeniti, nikake price o krizama od metadona,ovoga ili onoga.
Joooooooooooooooooooooooooj pa sad po tvome ispade samo što ti tepih ne prostru,dočekaju te na aerodromu sa sve transparentima,misliiiiiiiiiiiim.Voyager wrote: Dakle ako moras otici negde na godinu dve, tvoja klinika odmah kontaktira najblizu kliniku tamo u mestu gde ces ostati i transfer je veoma lak.
Jednostavno kada stignes u recimo USA ili Francusku, samo se pojavis u zakazanu kliniku sa papirima iz tvoje klinike, sve je vec ugovoreno i tamo nastavljas da dobijas terapiju.
.Voyager wrote:o kaze da po Metaodn moras ici svaki dan ?
Procedura nalaze da se prvi mesec dolazi svaki dan, zatim jos jedan mesec svaki treci i nakon 3 meseca dobijas za nedelju dana, a u redjim slucajevima i za 2 nedelje (to je maximum), dakle isto kao da podizes nedeljnu terapiju kontrolisane supstancije u apoteci.
Evidi ovako,kod nas u Sarajevu najviše što možeš dobit povlasticu to ti je da dođeš tri puta sedmično. A što se tiče Srbije napisaću ti svoje iskustvo: Krajem 2006g.,ja i moj tadašnji momak smo uhapšeni u Beogradu i pošto smo bili u takvoj krizi da nismo bili u stanju sjedit,a kamoli šta drugo,zvali su hitnu i inspektori su nas snjima poveli u Drajzerovu. Mislim kad te dovodi policija iz stanice,to je prioritet i naravno doktoru je sve bilo jasno čim nas je vidio al neda on metadon živ,kaže:metadon daju samo hiv pozitivnim pacijentima,aj dobro to,na kraju nam faca da trodone i to njemu 3,meni jedan,kao ne smiju više pošto mi je pao puno pritisak pa kao da ne umrem. Šta da ne umrem,ja već umirem,buncam,neznam kako se zovem i da ne umrem od 2 trodona,ja ne mogu da vjerujem,došlo mi biolo prosto da umrem tamo iz inata,čuj da ne umrem pa ja bi oživjela. Toliko što se tiče lagane procedure. Evo ti i lakoće procedure u Hrvatskoj i CG.( JA sam ti intermnacionala barem kad je ex Yu u pitanju,porijeklom iz Dalmacije,živim u BH,a udata za Crnogorca). A u Hrvatskoj jedno ljeto,+40,ja sa roditeljima i familijom na plaži umirem od zime,došla pametnica da se skidam na suvo,i poludim u neka doba i s mamom kod doktora,još mimam državljanstvo,ništa,šalju me tamo u drugi grad,bolnice i šta ti ja znam.lagano i to,nema šta.Au CG 2009,ja trudna,a pošto se razumiješ u medicinu,vjerovatno znaš da trudnice ne smiju biti u krizi i šta to znači za plod,trebalo bi da su prioritet. Ne daju,šalju me kd ginekologa,čuda,traže nekakvih 100 potvrda. Ma baš lagana procedura,ma samo što ti još kući ne dođu i snadbiju te koliko ti volja za godinu dana,eto prosto su tako divni i susretljivi. al dobro sve to.
I kažeš posebno je zeznuto ako se osoba počne drogirat u doba adolescencije,žlijezd su trajno oštećene i to.
Pa evo i ja sam počela u doba adolescencije,prije toga se sjećam barbika i gume dok nije počeo rat i onda odjednom dijete u nekom ludom svijetu odraslih i narkomana,nisam ni imala fazu odrastanja,pa krađe,obijanje stanova,policija,sve to je za mene bila najnormalnija stvar,pa ja ništa drugo nisam ni znala.I evo me sad,čista od svega,prvi put nakon 13-ak godina i ništa mi ne fali,čak štaviše moj mozak vjerovatno luči više endorfina nego ikad jer se ja nikad nisam sretnije ni zadovoljnije osjećala. Od srca i tebi i svima zaista želim to isto. poz
stani iza onoga u šta vjeruješ,čak i ako to znači da ćeš morati da stojiš sam
Joooooooooooooooooooooooooj pa sad po tvome ispade samo što ti tepih ne prostru,dočekaju te na aerodromu sa sve transparentima,misliiiiiiiiiiiim.
Ne, ni blizu toga sto kazes.
Bas tacno ovo sto sam rekao, tako jeste u Srbiji - i drugim drzavama gde se Metadonsko odrzavanje sprovodi normalno i kako treba.
Evidi ovako,kod nas u Sarajevu najviše što možeš dobit povlasticu to ti je da dođeš tri puta sedmično. A što se tiče Srbije napisaću ti svoje iskustvo: Krajem 2006g.,ja i moj tadašnji momak smo uhapšeni u Beogradu i pošto smo bili u takvoj krizi da nismo bili u stanju sjedit,a kamoli šta drugo,zvali su hitnu i inspektori su nas snjima poveli u Drajzerovu. Mislim kad te dovodi policija iz stanice,to je prioritet i naravno doktoru je sve bilo jasno čim nas je vidio al neda on metadon živ,kaže:metadon daju samo hiv pozitivnim pacijentima,aj dobro to,na kraju nam faca da trodone i to njemu 3,meni jedan
To su bila vremena kada Metadonska terapija jos niuje zazivela u Srbiji, tada je sve bilo jako lose.
O Metadonskom programu po svetskim standardima u Srbiji mozemo pricati tek od 2008 pa nadalje, jer tek tada je pocelo sve da se radi kako treba, mada je i dalje u razvoju.
A sto se Bosne tice, ona kaska za Srbijom par godina, tako da zaista ne znam kakvo je tvoje iskustvo tamo.
Znam kakvo je moje i iskustva mnogih mojih drugara ovde.
Tri puta nedeljno maksimalni take-homes, to je zaista porazavajuce i deluje obeshrabrujuce z amnoge zavisnike, te odbija mnogo zavisnika koji bi usli u program i sredili svoje zivote da nema te bezvezne polise.
Svugde u svetu maksimum je nedelju do dve dana take-homes.
Svaka cast na uspelom skidanju, sta reci.
Moras imati na umu da je jako mali procenat ljudi koji su uspeli isto sto i ti.
Jer, ljudi nisu cesto svesni koliko je zavisnost teska bolest i koliko visok procenat ljudi ne moze da se skine i ne skine se nikada.
Zato, smatraj svoj slucaj kao deo manjine, a ne kao nesto sto svako ko postane zvaistan moze da ostvari.
Ta-da..
.::VOYAGER::.
Ne, ni blizu toga sto kazes.
Bas tacno ovo sto sam rekao, tako jeste u Srbiji - i drugim drzavama gde se Metadonsko odrzavanje sprovodi normalno i kako treba.
Evidi ovako,kod nas u Sarajevu najviše što možeš dobit povlasticu to ti je da dođeš tri puta sedmično. A što se tiče Srbije napisaću ti svoje iskustvo: Krajem 2006g.,ja i moj tadašnji momak smo uhapšeni u Beogradu i pošto smo bili u takvoj krizi da nismo bili u stanju sjedit,a kamoli šta drugo,zvali su hitnu i inspektori su nas snjima poveli u Drajzerovu. Mislim kad te dovodi policija iz stanice,to je prioritet i naravno doktoru je sve bilo jasno čim nas je vidio al neda on metadon živ,kaže:metadon daju samo hiv pozitivnim pacijentima,aj dobro to,na kraju nam faca da trodone i to njemu 3,meni jedan
To su bila vremena kada Metadonska terapija jos niuje zazivela u Srbiji, tada je sve bilo jako lose.
O Metadonskom programu po svetskim standardima u Srbiji mozemo pricati tek od 2008 pa nadalje, jer tek tada je pocelo sve da se radi kako treba, mada je i dalje u razvoju.
A sto se Bosne tice, ona kaska za Srbijom par godina, tako da zaista ne znam kakvo je tvoje iskustvo tamo.
Znam kakvo je moje i iskustva mnogih mojih drugara ovde.
Tri puta nedeljno maksimalni take-homes, to je zaista porazavajuce i deluje obeshrabrujuce z amnoge zavisnike, te odbija mnogo zavisnika koji bi usli u program i sredili svoje zivote da nema te bezvezne polise.
Svugde u svetu maksimum je nedelju do dve dana take-homes.
Svaka cast na uspelom skidanju, sta reci.
Moras imati na umu da je jako mali procenat ljudi koji su uspeli isto sto i ti.
Jer, ljudi nisu cesto svesni koliko je zavisnost teska bolest i koliko visok procenat ljudi ne moze da se skine i ne skine se nikada.
Zato, smatraj svoj slucaj kao deo manjine, a ne kao nesto sto svako ko postane zvaistan moze da ostvari.
Ta-da..
o.k.,slažem se,u pravu si,jeste teška bolest pravo,al može se izliječit. Izlječiva je kako je to napisao jedan lik sa foruma. Ja sam bila baš nepopravljiv slučaj,i doktori i porodica,svi su bili digli ruke od mene,ni sama neznam koliko puta sam se skidala i kačila i nekako sad mislim,ma kad sam ja mogla,može brate svako. Eto...................................................
Zavisnost je neizleciva bolest.
Jedini nacin da se osoba oslobodi zavisnosti je transformacija, psiholoska totalna transformacija najcesce zbog uticaja tranzitnih planeta (nekih iz spoljasnjeg prstena Suncevnog sistema), no to moze biti i neki oblik soka, ili nagle promene u nacinu zivota, znaci drasticne nefge promene propracene jako euforicnim desavanjima i sl.
Tipa, moja jako dobra drugarica iz BG-a je bila zestok slucaj kao i ja i onda se zacopala u lika strejtera, uzeli se, dobili dete, nema droge za vreme trudnoce istripovala se ona, pa zatim posle trudnoce ovaj vrsio lagani pritisak da ostavi i cigarete, pa obaveze, pa budi se snazna majcinska ljubav, pa trt mrt i ona ti je sada devojka koja ni cigaretu ne zapali, ugojila se, ono - nema vise one stare zavisnice, gotovo je.
Transformacija koju su kod nje izazvali Pluton i Venera, trigon, 120 stepeni - trajna i nepovratna i snazna pozitivna transformacija i zivotne okolnosti.
I imam jos raznih slucajeva koje mogu da navedem.
Stoga, kao i svi koje poznajem i koji su bili teski slucajevi i skinuli se kao i ti, takodje si i ti dozivela neku vrstu snazne transformacije i na taj nacin se oslobodila zavisnosti.
Da li sam u pravu ?
Mislim da jesam.
Ta-da..
Jedini nacin da se osoba oslobodi zavisnosti je transformacija, psiholoska totalna transformacija najcesce zbog uticaja tranzitnih planeta (nekih iz spoljasnjeg prstena Suncevnog sistema), no to moze biti i neki oblik soka, ili nagle promene u nacinu zivota, znaci drasticne nefge promene propracene jako euforicnim desavanjima i sl.
Tipa, moja jako dobra drugarica iz BG-a je bila zestok slucaj kao i ja i onda se zacopala u lika strejtera, uzeli se, dobili dete, nema droge za vreme trudnoce istripovala se ona, pa zatim posle trudnoce ovaj vrsio lagani pritisak da ostavi i cigarete, pa obaveze, pa budi se snazna majcinska ljubav, pa trt mrt i ona ti je sada devojka koja ni cigaretu ne zapali, ugojila se, ono - nema vise one stare zavisnice, gotovo je.
Transformacija koju su kod nje izazvali Pluton i Venera, trigon, 120 stepeni - trajna i nepovratna i snazna pozitivna transformacija i zivotne okolnosti.
I imam jos raznih slucajeva koje mogu da navedem.
Stoga, kao i svi koje poznajem i koji su bili teski slucajevi i skinuli se kao i ti, takodje si i ti dozivela neku vrstu snazne transformacije i na taj nacin se oslobodila zavisnosti.
Da li sam u pravu ?
Mislim da jesam.
Ta-da..
Naravno da si u pravu , štonije razlog da i ti ili bilo ko drugi doživite neku vrstu transformacije,jel gledaj,ne možeš mi reći da si fakat zadovoljan svojim životom, ili možda možeš?.......... :smt047
eh, al' planete....
- preispitivac
Sta se bre dogadja ovo?!!! Planete?! Spoljni prsten? Ortov oblak, brate, Nemesis failed star, ma bre pulsari i kvazari nas napadaju i menjaju mozgove. Ali to je totalna promena. Covece, bar si ti pricao nesto o naucnim cinjenicama... Pocinjem da volim onog Beobandita covece...Voyager wrote:Zavisnost je neizleciva bolest.
Jedini nacin da se osoba oslobodi zavisnosti je transformacija, psiholoska totalna transformacija najcesce zbog uticaja tranzitnih planeta (nekih iz spoljasnjeg prstena Suncevnog sistema),
Jurim rep
ma ja stvarno mislim da se sve ovo zakuhalo još davne 1265 kad su oni sa planete C467 jednom transmisijom kapetana Klarka teleportirani s Enterprajza zbog podmetanja velike količine luka posadi u hranu..............................eeeeeeeeeeeeeee djeco moja,još onda sam ja znala,neće to na dobro.............
Portishead"Roads"
óh,can´t anybody see,we got a war to fight,never find the way,regardless of what they say.................How can it feel this moment,from this moment how can it feel this wrong................................
storm in the morning light I feel,no more can I say
frozen to myself.........
How can it feel this moment.........
óh,can´t anybody see,we got a war to fight,never find the way,regardless of what they say.................How can it feel this moment,from this moment how can it feel this wrong................................
storm in the morning light I feel,no more can I say
frozen to myself.........
How can it feel this moment.........