AL-ANON - MEDITACIJE "DAN PO DAN"

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

dita

Re: AL-ANON - MEDITACIJE "DAN PO DAN"

Post by dita »

27. studenog

Mogu biti ponosna da sam jedna od preživjelih. Proživjela sam mnoge bitke da bih došla tu gdje sam sad. Danas znam da sam ja nešto veće od mojih problema. Ja sam jedno dostojanstveno biće. Posjedujem pregršt bogatih iskustava koja mogu staviti na raspolaganje tako što ću ih podijeliti s onima koji prolaze kroz iste poteškoće. Ja se ne trebam plašiti izazova budućnosti jer danas znam da sam u stanju, uz pomoć vodstva svoje Više sile koju sam upoznala u Al-Anonu, nositi se sa svim onim što život sa sobom donosi.

Prije je moj život više ličio na tragediju. Danas promatram iskustva iz onog vremena iz nekog drugog kuta. Znam da sam zbog svega onoga što sam prošla, postala jača.

Razmišljanja za danas

Ako se odlučim za to, u stanju sam sve ono što mi se u životu desi smatrati za jedan poklon iz kojeg mogu nešto naučiti i pritom rasti. Danas želim pronaći nešto pozitivno što je skriveno u nekoj teškoj situaciji i dopustiti sebi da za to budem zahvalna. Možda ću biti iznenađena kako vrlo malo zahvalnosti može biti od velike pomoći.

«Kad se dovoljno smrači, možeš vidjeti zvijezde».

Charles A.Beard
dita

Post by dita »

28. studenog

Kad sam se upustio u rad na Četvrtom koraku, sačinio sam listu mojih karakternih osobina, savjesno i bez bojazni koliko je to bilo moguće. Pritom mi pade na pamet jedna velika ironija. Naime, mnoge stvari koje sam smatrao svojom vrlinom: voditi brigu o svakom u svojoj okolini, biti zabrinut za živote drugih, žrt- vovati svoju vlastitu dobrobit i blagostanje. Sve se to pokazalo razlogom moje osobne nesreće! A one karakterne osobine o kojima nikad nisam razmišljao, kao: talent, vjera u budućnost, samodisciplina, pokazale su se kao moje stvarno pozitivne osobine. Bilo je to kao da sam kroz moć tog Koraka pronašao put kako svoju na glavu okrenutu osobnost ponovno postaviti na noge.

Ja se još uvijek borim da se sve ponovno ne okrene naglavačke. Ali, ako imam jasnu sliku samog sebe, imam osjećaj cjelovitosti, ponosa i mira u sebi. Mogu biti sretan da sad, kad znam tko sam, mogu biti ono što jesam.

Razmišljanja za danas

Moj život je uključen u stalne promjene. Pozornost mi dopušta držati korak s tim promjenama. Dopusti da danas poslušam svoje riječi i promatram svoja djela. Samo ako poznajem sebe kao osobu koja jesam, mogu iz nje napraviti osobu kakva bih želio postati.

«Svaki čovjek mora promatrati samog sebe kako bi sam sebe poučio značenju života. Nije
nešto ono što je pronađeno, to nešto je ono što se oblikuje».

Antoine de Saint-Exupery
dita

Post by dita »

29. studenog

Prije nego što sam došao u Al-Anon mislio sam da «biti odrastao» znači imati sve pod svojom kontrolom, vladati svim i svačim i biti nadmoćan u svemu. Biti odrastao meni je značilo dobro izgledati prema vani, a ne osjećati što se događa iznutra. Biti odrastao značilo je za mene raditi toliko za druge dok se nisam slo- mio.

Al-Anon me naučio jednom potpuno novom načinu življenja. Prvo što sam morao otpustiti bila je kontrola nad drugima. Ali to mi jednostavno nije uspijevalo. Pokušaj da kontroliram, vrlo je djelotvoran način kako držati na odstojanju ljude koje volim. Umjesto toga priznao sam da sam bespomoćan prema drugim ljudima. Potom sam započeo sa «skidanjem» fasade dobrog izgledanja kako bih na sastanku svoje osjećaje mogao podijeliti s drugima. A onda, jednog lijepog dana zgrabio sam knjigu «Samo dan po dan u Al-Anonu» i iz nje počeo čitati stranice o «mučeništvu». Postalo mi je neugodno kad sam otkrio da je moja uloga dobročinitelja često bila maska koja je prikrivala mučenika u meni.

Ponekad je bilo teško i zastrašujuće postati ljudskiji. Ali, biti pošten i iskren, omogućilo mi je imati iskrene odnose, iskrene veze s drugima i pravu sreću.

Razmišljanje za danas

Danas mogu riskirati da budem ja, onakav kakav jesam. Ne moram živjeti prema zamisli neke druge osobe. Sve što moram učiniti jeste- biti ja.

«Kad sam se oslobodio svoje uobražene moći nad drugima, dobio sam stvarnu predstavu o
svom vlastitom životu.»

Al-Anon je tu i za odraslu djecu alkoholičara.
dita

Post by dita »

30.studenog

Svaki čovjek, koji u našem životu igra neku ulogu, ima nešto za ponuditi iz čega bismo štogod mogli naučiti. Drugi ljudi mogu biti naša ogledala iz kojih možemo iščitati neke naše dobre ili loše osobine. Oni nam pritom mogu pomoći da temeljito obradimo konflikte iz prošlosti koje nikad nismo riješili. Oni mogu djelovati kao katalizator i u nama pokrenuti stvari koje moraju izaći na površinu kako bismo im mogli posvetiti našu pažnju.

Jednako tako dobro mogu i drugi učiti od nas. Svi smo mi međusobno povezani. To je naša velika moć.

Ako ja, dakle, na sastanku postanem nestrpljiv, ako sam ljutit zbog nepažnje neke meni bliske osobe ili ako ne mogu prihvatiti odluke nekog drugog, želim se uvjeriti da li možda preda mnom ne stoji moj učitelj ili moje ogledalo. I zamolit ću svoju Višu silu da mi pomogne primiti njene darove.

Razmišljanje za danas

Jedan od razloga zašto sam došao u Al-Anon je taj, da naučim izgraditi zdrave i ljubazne odnose prema sebi i drugim ljudima. Shvaćam da su mi drugi ljudi potrebni. Meni su dobrodošle sve one veze koje mi dovode moju Višu silu.

«Pojedinačne vlati trstike su slabe i lako lomljive. Povezane u snop, one su jake i teško lomljive.»

The Midrash
dita

Post by dita »

1. prosinca

Al-Anon je odavno bio prvo mjesto na koje su me ljudi pozivali da ponovno dođem, čak i onda kad su se naslušali mojih jadanja. Zbog toga sam im veoma zahvalan jer je Al-Anon bio moja posljednja nada. Vjerovao sam da ću se ubiti ako ne budem mogao ništa poduzeti protiv alkoholizma u kući. Kad su me kasnije neki u grupi zamolili da kuham kavu, bio sam sretan što na bilo koji način mogu uzvratiti njihovu ljubav. Pritom tako nešto od mene nitko nije zahtijevao. Oni su me voljeli, činio ja neku uslugu ili ne, čak i onda kad ni sam sebe nisam više mogao voljeti.

Al-Anon je u mom životu postao nešto u čemu sam ponovo «procvjetao», nešto u čemu se neprestano ugodno osjećam. Kad služim, osjećam da nešto stvaram, dajem, uzimam i – rastem. Primjećujem svoj napredak u kome učim učiti i u onoj mjeri u kojoj naučeno saživi u meni primjenjujem ga u svim životnim prilikama.

Danas mislim da se moram zauzeti za rast Al-Anona tako što ću preuzeti neku službu. Time ne činim uslugu Al-Anonu, nego je upravo obrnuto. Pomisao na to duboko me pogađa. Ja smijem sudjelovati u nečemu! Vi mi to dopuštate!

Razmišljanje za danas

Lijepo je slušati i čitati o duhovnom buđenju i o tome razmišljati. Ali, ako ja poželim duhovno buđenje dobiti na poklon, postoji nešto što moram aktivno uraditi za to. Ja mogu služiti.

«Ono što mi učimo da treba činiti, učimo tako što to činimo.»

Aristotel
dita

Post by dita »

2. prosinca

Veoma mi je lako navesti do u tančine sve pogreške svog partnera. Mogu satima nabrajati što bi sve ona mogla kod sebe mijenjati.

Ali, nikad ništa neće postati bolje zato što ću ja nešto kritizirati u mislima. Jedino što može pomoći je svoje misli usmjeriti na drugog čovjeka umjesto na sebe. Umjesto da uvidim, da sam nemoćan utjecati na odluke i način ponašanja druge osobe, ja se poigravam s umišljenom moći. Na kraju sam još malo ogorčeniji, bez nade i razočaran. I, ništa se nije promijenilo u mojoj situaciji, niti kod one druge osobe.

Što bi se desilo ako bih ja sasvim oprezno, listu koju sam napravio o drugoj osobi primijenio na sebi? Ja se mogu požaliti na bujicu uvreda mog partnera. Na kraju krajeva, ja tako ne razgovaram s njom. Ali, u mislima sam jednako tako loš kao i ona. U našim mislima leži isti način ponašanja. Mi to samo različito pokazujemo prema vani.

Razmišljanje za danas

Al-Anon kaže: «Kreni od sebe». Ako ja ustanovim kod drugog nešto što se meni ne sviđa, trebam odmah potražiti kod sebe neku sličnu osobinu i započeti s uklanjanjem iste. Ukoliko sam u stanju sebe promijeniti, moći ću promijeniti cijeli svijet.

«Duševni mir ovisi o tome koliko prepoznajemo svoje nedostatke. Iskren osobni inventar
nam pomaže, prepoznati pogreške koje često uvećavaju našu zbunjenost i očaj.»

This is Al-Anon
dita

Post by dita »

3. prosinca

Što je to meditacija? Al-Anon prepušta svakom osobno da na svoj način nađe odgovor na ovo pitanje. Upravljati se prema iskustvima drugih prijatelja Al-Anona može nam pomoći da nađemo naš vlastiti put. Slijedeći iskazi su samo neki od mnogobrojnih iskustava koja su doživjeli prijatelji i prijateljice iz naše zajednice:

- Za mene je meditacija viša duhovna spoznaja. Iz nje učim postati svjestan da svaki dan može služiti duhovnoj svrsi.
- Ja se usamim na jednom mirnom mjestu, zatvorim oči i tihim glasom izgovorim molitvu mira.
- Ja moram isključiti svoje misli. Zbog toga se usredotočim na svoje disanje i dok udišem i izdišem brojim uvijek iznova od jedan do deset.
- Ja se u mislima jednostavno postavim pored sebe samog i promatram svoje misli baš kao da promatram neku kazališnu scenu. Pokušavam svoju pažnju usmjeriti samo na današnji dan, a prošlost i budućnost ostavljam na miru.
- Usmjeravam svoje misli na jedan cvijet. Ako moje misli odlutaju, prihvaćam činjenicu da moj mozak upravo radi. Mozak misli i ja svoje misli ponovo s ljubavlju usmjeravam na cvijet. U mojim mislima predstavljam sebi svoju Višu silu. Dio po dio prepuštam u njene ruke svoje probleme i
brige, svoju radost i svoju zahvalnost. Na kraju joj prepustim i samog sebe.
dita

Post by dita »

4. prosinca

U prošlosti su mnogi od nas bili naučili donositi odluke strogo prema svojim osjećajima, baš kao da su osjećaji stvarne činjenice. Kad smo se npr. bojali učiniti nešto određeno, radije smo to odgađali. Nije postojao u tome neki srednji put i u nama nije bilo mjesta za više od jednog osjećaja u isto vrijeme.

Dio oporavka u Al-Anonu uči nas tome da osjećaji nisu stvarne činjenice. Ja sam jedno slojevito, očaravajuće biće s čitavom lepezom osjećaja, iskustava i misli. Meni pripada mnogo više nego ovaj ili onaj osjećaj, ovaj ili onaj problem. U meni leži gomila suprotnosti. Ja mogu vrjednovati svoje osjećaje bez da im dopustim da oni upravljaju mojim djelima.

Danas se ja mogu na nekoga ljutiti i usprkos toga ga mogu voljeti. Ja mogu pokazivati strah pred novim iskustvima, pa im se ipak predati. Mogu živjeti s tim da budem povrijeđen bez da pritom pokazujem manje ljubavi. Također mogu biti tužan, pa ipak vjerovati da ću opet postati sretan.

Razmišljanje za danas

Danas učim cijeniti svoju slojevitost i svoje suprotnosti i učim biti zahvalan za obogaćenost onim što mi one donose.

«Život je sa svim svojim mukama……uzbudljiv i lijep, radostan i podmukao i vrijedan ljubavi.
Ma što poslije toga došlo, nikad ga više nećemo imati u tom istom obliku.»

Rose Macaulay
dita

Post by dita »

5. prosinca

Bila sam sigurna da na ovom svijetu mora postojati netko tko bi razumio sva moja raspoloženja, tko bi uvijek imao vremena za mene i tko bi me mogao nasmijati. Kad bi takav čovjek konačno ušao u moj život, meni bi bila pružena ljubav koju sam zaslužila. Dotle mi nije ostalo ništa drugo nego čekati. Jadna ja! Kakav sam to samo tužan i usamljenički život živjela?

Na jednom sastanku netko je izgovorio riječ «zahvalnost» i moja slika o svijetu iznenada se srušila. Kad sam razmislila o tome za koliko stvari sam ja morala biti zahvalna, moja slika iz snova je nestala kao u magli. Stvarnost je nudila jednu sasvim drugačiju sliku. Ja sam imala prijatelje, dijete koje mi je u potpunosti vjerovalo, kolegu koji mi je nudio svoje prijateljstvo, alkoholičara u svom životu kojeg sam voljela, prijatelje iz Al-Anona koji su me grlili, razgovarali sa mnom i hrabrili me. Što sam ja učinila s njihovom ljubavi? Činilo mi se da bih sve odgurnula u stranu u zamjenu za svog «princa iz snova», ili nešto još gore, kao da svu tu ponuđenu ljubav ne bih niti primijetila.

Razmišljanje za danas

Kad ne bih mogla prepoznati ljubav koja postoji u mom životu, bih li ja znala cijeniti kad bih je dobila još više? Želim sa zahvalnošću priznati ono što sam već dobila.

«Kad bi jedina molitva u tvom čitavom životu bila riječ «hvala», bilo bi to dovoljno.»

Meister Eckhart
dita

Post by dita »

6. prosinca

Prije mog dolaska u Al-Anon mogla sam se zakleti da mi je ljutnja potpuno nepoznat osjećaj. Kad sam pak radila na Koracima otkrila sam, bez da sam toga bila svjesna, kako sam često u svom životu bila ljuta na alkoholičare.

Počela sam prepoznavati ljutnju prije nego je ona nastajala. Najprije mi se jako svidjelo što opet imam pravo na taj dugo potiskivani dio moje osobnosti. Osjećala sam se kroz to potpunijom i jačom. Ali, u toku vremena počela sam zlouporabljivati taj moj novootkriveni osjećaj moći. Krivila sam alkoholičare za sve svoje probleme, postajala prema svakom od njih odbojna i pritom se osjećala jadnije nego ikad ranije.

Al-Anon mi je pomogao da se ponovno okrenem prema sebi. Kad sam nesretna zbog neke situacije, potražim dio svoje krivice u tome. Ja sam pred alkoholizmom nemoćna. Ponekad me to ljuti, ali ljutnja ne može ništa promijeniti. Danas se mogu ljutiti, izraziti svoje osjećaje o onom što sam pogriješila, a onda otpustiti.

Razmišljanje za danas

Ljutnja može opsjeniti moju moć. Kratko vrijeme učini mi se možda kako imam pod kontrolom situaciju ili druge ljude, ali ta vrsta lažne sigurnosti je varljiva. Jedina djelotvorna moć kojom raspolažem opisana je u Jedanaestom koraku: moć za ispuniti Božju volju.

«Nitko ne može kontrolirati podmukla djelovanja alkoholizma ili njegovu moć da stavi van snage oblike ponašanja i pristojnosti u životu. Ali mi posjedujemo jednu bogomdanu moć, a ta moć je da možemo mijenjati svoj vlastiti život.»

Dan po dan u Al-Anonu
Post Reply