satka mala izvrnuta torta

Na ovom forumu možete ispričati svoju ispovijest, od početka do kraja. Alkoholičari, ovisnici, suovisnici, svi ste dobrodošli. Samo ispovijesti, molimo Vas da ne pišete komentare i odgovore.

Moderator: sanela

User avatar
sanela
Posts: 4002
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: satka mala izvrnuta torta

Post by sanela »

verujemuzvezde wrote:evo i drugi dan je prosao dobro,apstinencija od svega :) samo sto oka ne mogu da sklopim :)
a sto se psihijatara tice, obisla sam ih ja dosta, ali bez ikakvog uspeha ....
a sto se price tice, bas osecam da mi je potrebna, zato cu pisati ovde, posto svakako ja jako tesko pricam o osecanjima i o svemu...
hvala svima na podrsci i lepim recima
Dobro nam došla!!
Samo piši, papir sve trpi, a sigurno pomaže...
Želim ti snage i istrajnosti...
verujemuzvezde
Posts: 17
Joined: Sat Oct 23, 2010 9:18 pm

Re: satka mala izvrnuta torta

Post by verujemuzvezde »

Evo da i ja napisem nesto....
ja znaci imam 27 godina, zovem se ......i ovisnica sam od raznih stvari...cak mi se nekako cini, da od svega cega se uhvatim da radim, postajem ovisna, koliko god cudno da zvuci :)
kako je sve pocelo....imala sam divno detinjstvo, sve je bilo idealno i porodicna situacija, i uvek puno ljubavi i paznje od roditelja i finansijski je bilo ok. I to je bilo tako do neke moje 15 godine...onda su poceli neki porodicni problemei...mene su smatrali za divno, ozbiljno, mozda cak i preozbiljno dete. Svo to vreme sam se se ja brinula o 3 sestre, dok su moji matori raspravljali, tukli... negde u medjuvremenu sam ja prestala da jedem...kad je to bilo drasticno, dijagnostikovali su mi anoreksiju. Hajke oko toga, odlasci lekarima, nista nije pomoglo...Tad sam imala prvi kontakt sa apaurinima, diazepamima, koje sam svakodnevno gtala...Bila sam na ivici smrti i nekoliko puta pokusala samoubistvo,ali nazolost bezuspesno...i posle nekoliko godina za ljubav moje sestre pocela da jedem, ali onda sam dobila bulimiju, a u sklopu sa njompocela su i prva eksperimentisanja. Zapravo sa alkoholom i tabletama sam preterivala i ranije, a kasnije sve po redu od hemije... jedino sam se horsa drzala podalje...npr. 3 meseca konstantno na speedu, pa tri meseca konstantno alkohola od jutra do mraka, pa tri meseca na tableticama samo, asvo to vreme je bulimija bila jedino cega se nisam mogla oprostiti. Imala sam jedan period od neka dva meseca kad sam bilasvakodnevno i na h. pa se desilo da su moji matori imali saobracajnu nesrecu iipoginuli, to je meni bilo otreznjenje, da batalim h. jer su mi bile u glavi tri moje mladje sestre.i toga sam se resila, ali sa svim drugim nastavila, ali periodicno i tako do dana danasnjeg...evo vec treci dan nista od hemije, ali sam imala upravo bulimicni naapad, inace i to je vrsta ovisnosti... tri dana oka nisam sklopila...da pravo je cudo da sam uz sve to zavrsila fax i da imam normalan posao, ali meni to sad nista ne znaci...pozzz
User avatar
saša-ex
Posts: 1907
Joined: Sat May 06, 2006 9:55 am
Location: Beograd

Re: satka mala izvrnuta torta

Post by saša-ex »

verujemuzvezde wrote:Bila sam na ivici smrti i nekoliko puta pokusala samoubistvo,ali nazolost bezuspesno...
Nije na zalost, nego na srecu :)
SAMO CEO ŽIVOT...
User avatar
tamarra
Posts: 231
Joined: Mon Nov 23, 2009 4:13 pm

Re: satka mala izvrnuta torta

Post by tamarra »

Verujemuzvezde, kako je išlo sa riješavanjem uzroka problema s prehranom?
Jesi bila kod psihologa, u savjetovalištu za anoreksiju u bulimiju itd.? Te bolesti se ne liječe preko noći. Potrebno je puno vremena, upornosti, strpljenja...Čak i kod izliječenih osoba, koje su imale jedan od ta dva problema (ili kombinaciju) u npr. tinejdžerskim godinama, postoji mogućnost da se bolest vrati kasnije u životu, npr. sa 30 i nešto. Dovoljno je da se pojavi "okidač". Zato je važno doći do uzroka.

Laički, gledano, meni se čini da tebi droga maskira problem sa prehranom, koji opet vjerojatno dolazi od neprihvatanja sebe itd. Zamršeno. Trebalo bi da neko stvarno stručan vodi tvoj slučaj i da daš sve od sebe da uspiješ.

Drži se!
verujemuzvezde
Posts: 17
Joined: Sat Oct 23, 2010 9:18 pm

Re: satka mala izvrnuta torta

Post by verujemuzvezde »

sa bulimijom nikako izdrzim nekoliko dana i to je to, nikad duze od 5 nisam izdrzala...bila posetila sve psihijatre koji postoje ovde u srbiji, mada mislim da se to kod nas ne leci kako treba,a uzroci,kao sve ovo sto sam napisala,pa ja kao to ne mogu da prebolim....otkud znam...i slazem se sa tobom da droga maskira, samo sto ne znam sta da radim sa tim saznanjem :mrgreen:
User avatar
tamarra
Posts: 231
Joined: Mon Nov 23, 2009 4:13 pm

Re: satka mala izvrnuta torta

Post by tamarra »

Kad se liječi u bolnicama, nakrcaju te lijekovima, prikače na infuziju i kad se malo "popraviš", puste te doma. :roll:
Znam da je postojalo savjetovalište (u Novom Sadu) u okviru studentske poliklinike. Imali su dosta dobre rezultate i čak su radili grupne terapije sa djevojkama. To je bilo prije nekih 5-6 godina, dok sam se ja bavila takvim i sličnim temama...Danas ne znam precizno kako sve to funkcionira, ali bih se mogla raspitati ako hoćeš. U većim gradskim sredinama je više mogućnosti. Nadam se da si iz nekog većeg grada.

Pričam ti sve ovo jer sam, baveći se temom poremećaja prehrane, obavila jako puno razgovora sa liječnicima, psiholozima, odlazila u bolnice, pričala sa pacijenticama. Često su i igri bile kombinacije anoreksija/bulimija + droge (često zloupotreba lijekova) ili droga skupa s alkoholom. Kod bulimije je specifična ta neka trauma koja je pokrenula sav taj niz (neki vid zlostavljanja, silovanje, šok, gubitak itd.) Izliječenje je moguće samo proces dugo traje, jer je potrebna promjena i sazrijevanje tebe kao osobe. A to što ti znaš uzrok, pa to je već velika stvar! :) Sama spoznaja je prvi korak. Idući je prihvatanje itd. Polako to ide. Nemoj odustati!

Kakva je situacija sa drogom? Koliko su tu uspješne apstinencije?

Budi dobro.
verujemuzvezde
Posts: 17
Joined: Sat Oct 23, 2010 9:18 pm

Re: satka mala izvrnuta torta

Post by verujemuzvezde »

Sa drogom mnogo bolje, po dva , tri meseca svaki put kad hocu :)
a ja sam u NS, pa me niko niakd nije uputio na takvo neko lecenje, razgovori u grupama i to sve...bas vid zlostavljanja, silovanje, šok, gubitak, a svega ovoga je bilo kod mene...
User avatar
klara60
Posts: 550
Joined: Wed May 14, 2008 8:42 am

Re: satka mala izvrnuta torta

Post by klara60 »

Moja kcerka je imala bulimiju sedam godina i dvije godine se drogirala (sva hemija i heroin iv). Negdje od januara 2009. godine mi pocinjemo da je kontrolisemo, sumnjamo, pritiscemo. Prvo je priznala za bulimiju i ja se sva usresredila da o toj bolesti saznam sto vise-odlazi tad i u bolnicu zbog toga, ali nista. Tad otkrivamo i heroin i kad je doslo do kulminacije ponovo bolnica ali u drugom gradu(u medjuvremenu su bili psiholozi i psihijatar u nasem gradu, koje ona u pocetku izbjegava, nepodnosi ali vremenom je postala skoro prijateljica s njima). U toj drugoj bolnici bila je pod kontrolom psihijatra koji se bas bavi bulimijom. Stice povjerenje u njega i sve pocinje da se mjenja.Prvo se rjesava droge, bulimije teze ali vremenom i jedno i drugo postaju proslost...Kako je to uspjela pisat cu ti na pp, ali je vrlo bitno reci da se moze.
antigona
Posts: 10
Joined: Fri Oct 23, 2009 12:17 am

Re: satka mala izvrnuta torta

Post by antigona »

pozdrav zvezdice,
podsecas me malo na mene..bila sam u ocima drugih super dete..uspevala sam pored svoje zavisnosti da zavrsim fakultet, odrzim prijateljstva, prekrijem svoju zavisnoost..zavaravala sam se time da ja nisam narkoman zato sto redovno dajem ispite i ne potkradam prijatelje.poslednjih godinu dana drogiranja ja sam prepoznavala zavisnost i pokusavala da istrgnem iz njenuh kandzi..imala sam razne svoje projekte kako da se iscupam, ali bih se uvek vracala heroinu..imala sam apstinencije od po par meseci, kao i ti..sad vidim da to nisu bile apstinencije, vec samo period kad nisam uzimala drogu i kad sam bukvalno sedela i cekala da prodje neko vreme, nisam radila na sebi i zato bih se uvek vracala..i na kraju, onako psihicki izmaltetirana ( nisam umela ni cigarete na trafici da kupim, kamoli da se snadjem za heroin) kontam da mi je neophodna kontrola i dolazim kod svojih i zapocinjem lecenje..od tada je proslo skoro godinu dana..ne mislim da sam postigla puno za poslednjih godinu dana, ali sam sigurna da sam na pravom putu..bilo je tesko na pocetku, kasnije malo lakse, sad me brinu druge stvari, one koje sam odavno trebala da resim a koje je potisnuo heroin..i kolko god da mi bude tesko ja znam da moze biti jos gore- ako se vratim heroinu..zelim ti da sto pre pocnes sa lecenjem
peter
Posts: 101
Joined: Fri Aug 06, 2010 8:14 pm

Re: satka mala izvrnuta torta

Post by peter »

malmase wrote:Ono sto je mene konkretno drzalo u pocetku nije bila moja žarka želja da jednom živim normalno i da se promjenim nekim čudom, nego želja da pobjegnem od svega, od sebe ,dopa, od...puno toga...od ludila, od crnjaka, od fuj jutara i to mi je jedino pokretalo...
Tek je poslije došla želja da se borim za konkretne stvari.
Kad ti bude dosta svega, spremana si da se lijecis...
I imas puno komuna u koje mozes otici...



OVO JE NAJTACNIJI I MENI NAJPRIBLIZNIJI,MA KOPIRAN RAZLOG ZA POKRETANJE...
NE OVAJ PUT SAMO,VEC JOS PRE DESET GODINA KADA CSAM POCEO DA SHVATAM I POCEOB DA TRAZIM POMOC U LECENJU.
Borba i dalje traje!
Borba traje do kraja!
Borba svakog dana!
Post Reply