Draga moja sunrise (dobro nam dosla nazad, kćerkica ti je preslatka, mashallasunrise wrote: ne shvacam zasto je zena tako jako vezana uz truta a ne muskarca koji bi trebao biti prvi da gura svu i cijelu obitelj,da bude donositelj novca da se zena njemu obrati za novac a ne da jadna zena mora sakrivati novcanik i djetetu govoriti nema mama pare

Ono što sam ja naučila je da je i suovisništvo bolest. Nekad sam sebi postavljala isto pitanje koje si ti postavila, ali više ne. Isto kao što ovisnici trebaju mijenjati sebe, tako i njihovi partneri/ roditelji trebaju malo prekopati po sebi i uvidjeti šta oni kod sebe trebaju promijeniti. Nikome nije lako da se mijenja. Lakše nam se fokusirati na drugog, jer nemamo mogućnost da mijenjamo drugog. Tada smo u ulozi žrtve i samo se žalimo i kao trudimo se da "ga" promijenimo, jer je "on" problematičan. Ali, mi ne možemo mijenjati druge, nego samo i jedino sebe. Kada promijenimo svoje ponašanje, ovisnik više nema moć nad nama. On gubi tlo pod nogama i sve će napraviti da nas uvuče nazad tamo gdje je on moćan i može da manipuliše.
Ovisnost je vrlo složena bolest i svi koji su u ovisnikovom okruženju ili će ga pustiti ili će puknuti. Što ste duže s njim, njegova realnost postaje vaša i treba vam pomoć da se izvučete iz tog vrtloga. Znači, bliske osobe postaju ovisne o načinu života koji žive s ovisnikom. I ne znaju kako drugačije da žive. Možda mogu racionalno spoznati da je to pogrešno, ali nemaju snage da se iščupaju (to se vidi iz svake priče). Ali, svaka osoba treba u sebi iskopati snagu, jer sam ja uvjerena da mi svi imamo jako puno snage koje nismo ni svjesni... pogotovo mi žene (neka me muški izvine