Prinao je!

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

AnAna_mo
Posts: 1637
Joined: Tue Aug 26, 2008 3:08 pm
Location: Mostar, BiH

Re: Prinao je!

Post by AnAna_mo »

Ti nažalost ništa ne možeš uraditi. Što prije to shvatiš, to ćeš više živaca i bezveze potrošenog i propalog truda i vremena uštediti. Dok on sam ne odluči - ništa ni od čega, to si već sigurno pročitala ili čula. A te priče koje ti priča, nemam riječi. Pomiri se s tim da je do njega i samo do njega. Kada se (ako uopće) odluči na skidanje, budi tu za njega. Sve ostalo ti je presipanje iz šupljeg u prazno i nazad, to ja nažalost vrlo dobro znam.
Puno sreće i pozdrav!
Potpis.
cibukarda
Posts: 61
Joined: Wed Apr 21, 2010 2:42 pm

Re: Prinao je!

Post by cibukarda »

mnogo puta sam djevojke savjetovao ako primete da im se momak drogira da bježe glavom bez obzira i bio na raznim forumima napadan.
evo vidim da su mnogi shvatili da treba spašavati sebe a ako narkoman zatraži pomoć onda pomagati
roditelji su nešto drugo
ali i oni moraju prvo zaštititi ostalu djecu pa tek onda pružati pomoć
narkomanija je bolest u koju ulaze već odrasla djeca ili čak punoljetna
znači imaju izbor a suovisnici braća i sestre maloletni nemaju izbor i dužnost roditelja je da prvo njih zaštiti od narkomana
vaš momak je povratnik i zna kako izgleda biti čist prema tome sam bira smrt koja je sigurna a vi kao i sve potencijalne majke ste slbe da pomognete iako ne shvatate da ste samo slamka u vihoru
pustite ga da padne ponovo jer možda se onda opameti i počne da se bori za život
ako ne umre
ako umre niste vi krivi jer niste mogli bez obzira na želje ništa da promijenite
guga
Posts: 6
Joined: Wed Aug 25, 2010 5:10 pm

Re: Prinao je!

Post by guga »

Eto čisto da vam javim što se dešavalo.Razgovarala sam s njegovim bratom koji se več godinama bori s njim i njegovom ovisnošću i predložila komunu.On se složio da će i on pokušati ga uvjeriti da barem razmisli o tome,ali bez pritiska "moraš ići",čisto da mu stavi bubu u uho.Ja sam ga nazvala i predložila komunu Reto(ta mi se čini ok,sviđa mi se program).I savjetovala da kada sam odluči prijaviti da ćemo svi biti uz njega,ali da ako misli ići zbog mene ili obitelji da niti ne krene u to.Kopirala mu program komune i poslala na kućnu adresu.On kaže da želi otići.Kaže da se prijavio na Rab,onih 21 dan ali sam mu objasnila da je to ok ali da je to fizičko skidanje a da u komuni može dobiti i psihološku pomoć što mu je prijekopotebno.Uglavnom sada je na njemu da nešto od sebe napravi.Baš me zanima šta će olučiti!
Hvala svima na savjetima.Ja se neću previše ubijati za njega ali eto čisto da pokušam ga navesti na komunu s obzirom da se nikad nije tamo ljećio možda mu baš to pomogne.
Post Reply