Skidanje s buprenorfina - pravilan način

Vaša iskustva, pitanja u vezi sa terapijom "održavanja" - metadon, buprenorphine... Pišite ovdje o svojoj borbi sa ovisnošću, svakodnevnim iskušenjima i problemima s kojima se suočavate.

Moderator: sanela

Locked
Frajla

Re: Skidanje s buprenorfina - pravilan način

Post by Frajla »

Escitalopram je odlican, ja sam ga pila neke dve godine dok sam bila na subu i mirtazapinu. Jako malo nuspojava ima za razliku od zolofta i sam prestanak uzimanja nisam ni osetila.

Nema sta da te bude strah ja sam sve vreme pila antidepresive dok sam bila na subu.nekoliko doktora mi je reklo da se preporucuje uz sub antidepresivi, iako sam bila skepticna jer sub ima sam po sebi antidepresivno dejstvo, ali ocigledno nedovoljno.

p.s. presaltaj se na prvi Baretov solo album
noel

Post by noel »

Frajla wrote:Escitalopram je odlican, ja sam ga pila neke dve godine dok sam bila na subu i mirtazapinu. Jako malo nuspojava ima za razliku od zolofta i sam prestanak uzimanja nisam ni osetila.
Jeste, potentan serotonergički lijek s minimalno afiniteta za ostale receptore, stvarno bi me trebao izravnat, ali opet to je sve jako invidualno, i ono što odgovara jednoj osobi, drugoj može štetit. Ostaje se nadat najboljem... Također, nije pametno što sam krenuo s AD u vrijeme skidanja, to sam znao, jbga, trebao sam ranije ili još pričekati, ali ne mogu trpit ovo stanje...
Frajla wrote:Nema sta da te bude strah ja sam sve vreme pila antidepresive dok sam bila na subu.nekoliko doktora mi je reklo da se preporucuje uz sub antidepresivi, iako sam bila skepticna jer sub ima sam po sebi antidepresivno dejstvo, ali ocigledno nedovoljno.
Kažem ti da sam imao interakciju s bupom, ovo nije toliko često ali očito jeste "thing". Prije bupa sam sasvim normalno trošio Zoloft, Fevarin, Ladiomil i još neke, nikakvih nuspojava nisam imao, savršeno sam reagirano na te lijekove (zapravo, upravo me Zoloft u velikim dozama digao nakon što sam batalio dop - ubrzo našao posao, curu, rješio sva sranja što sam nagomilao. Taj lijek je čuda napravio za mene u jednoj fazi života, zato nikad neću biti jedan od onih što su poptuno protiv farmakologije i psihijatrije, ti lijekovi pomažu, nije nikakav placebo efekt... problem je samo što se previše prepisuju, i onima kojima nije potrebno, kao i što je teško "pogoditi" pravi lijek, ali ipak je mozak čudo prirode koje nismo ni približno dobro otkrili kao i načine na koje funkcionira.
Frajla wrote:p.s. presaltaj se na prvi Baretov solo album
Obožavam ja Bareta, ali ajmo nešto drugo.... https://www.youtube.com/watch?v=GJDRfCHeZmY ...prolazi moja mladost, dolaze druga vremena, ono sto je nekad bilo,toga sada vise nema, ali pamtim jos one livade, one rijeke one sume apoteke.... ♫♫♫♫
MasacreEnElDiscoBar wrote:sad vishe neznam di sam...samo mjenjam droge...uff...koje sranje ochu se rjeshit te ovisnosti a, molim Boga da mi ostavi neshto....
noel

Post by noel »

Najgore je prošlo, počeo sam se osjećati bolje, dosta bolje, pa je vrijeme da podvučemo crtu i rezimiramo.

Znači, iz osobnog iskustva, s buprenorfina se vrlo teško skinuti ako "skačete" s velike doze, a pod velikom dozom smatram i 2mg, pa i 1mg, jer buprenorfin je izuzetno potentan lijek (samo ovisnici dobivaju ovako velike doze, počevši s najmanjom od 2mg pa sve do 32mg, dok se za postoperativne bolove koriste doze od svega 0.3mg, pa sami zaključite).

Ako ste mangup, možete vi jednostavno prestati s uzimanjem, vjerujem da postoje ljudi koji su dovoljno snažni da to izdrže, ali vjerojatnost je da nećete uspjeti + riskirate teška stanja apst. sindroma poput delirija, psihoze, epi napada, opasno skakanje tlaka gore-dolje itd. Zato se ove stvari obavljaju pod lječničkim nadzorom, da je skidanje pičkin dim, ne bi se obavljalo u bolnicama.

Ljudima često samopouzdanje ode u nebesa kad se odluče skinit, pa idu prebrzo, skaču s velike doze, skidaju se na suho.... ali čim buprenorfin kreće napuštati tijelo stvari se mijenjaju i postajete manji od makovog zrna. Brzo dolazi do promjene mišljenja, pa je "ok ostati na manjoj dozi" i sl. Vidio sam to previše puta.

Naravno nemaju svi tu komociju da budu 15-30 dana na nekom detoxu, pa je skidanje kući jedina opcija. I nije toliko strašno; evo sad sam unazad malo čitao svoje postove koje sam kačio tijekom skidanja i dosta se nasmijao, stvari ipak nisu bile tako gadne kad se gleda iz sadašnje perspektive, zapravo sve je vrlo izdrživo, ali naravno uz pomoćnu farmakologiju. Mi ovisnici se krize bojimo kao vraga, vjerojatno jer smo ih prošli jako puno a svaka se na neki način čini gora nego prethodna. Teško je ostati objektivan u takvoj situaciji i takvom poremećenom stanju uma, meni je zato jako pomoglo što sam pisao ovdje, dobivao savjete i podršku.

----

Znači, zaključili smo da je buprenorfin vrlo potentan lijek, međutim za razliku od metadona, ovdje postoji nešto što se zove "plafon efekt", odnosno ako uzimate dozu od 8mg, vaši receptori su gotovo u potpunosti pokriveni i bilo kakvo povećanje neće imati efekta. Recimo da je na dozi od 8mg pokriveno oko 75% receptora, a povećanjem doze na maksimalnih (nepotrebnih) 32mg dobit ćete dodatno pokrivanje od svega 10%, što nećete ni osjetiti. Ovako velike doze koriste se isključivo prilikom skidanja s velikih doza horsa, ali i onda doktori rade brzi tapper sve do nule. Kad je održavanje u pitanju, na tim gigantskim dozama ostaju jedino neinformirani pacijenti koji inzistiraju na tome, nadajući se nekom boljem "radu", međutim samo povećavaju toksičnost lijeka na organizam i rade si dodatnu štetu.

Image

Bez obzira, ovo je super stvar kod skidanja, jer ako ste na velikim dozama nemate brige, svakih par dana možete drastično skinuti dozu s minimalnim simptima krize, znači s 32mg na 24mg, pa onda na 16mg i lomit na 8mg... Tu već možete usporiti ako želite, zadržati se malo duže do potpune stabilzacije, nekih cca 12-14 dana. Onda opet lomit na pola svakih 7-8 dana, s 8mg na 4mg, pa na 3 ili 2mg. Kad dođete do dva miligrama, imate dvije opcije - napraviti tapper plan i odužiti skidanje maksimalno moguće, recimo na nekih 40-ak dana.... Za točno doziranje i vremenske intervale možete pogledati ovdje, ukucajte 2mg i dobit ćete tablicu s rezultatima. Ova metoda je jako uspješna, imat ćete minimalne simptome krize i sve će proći relativno bezbolno... čak vjerujem da se može normalno ići na posao i obavljati druge stvari, ali naravno sve ovisi od osobe do osobe - svi imamo različite metabolizme i različito reagiramo na krizu.

Naravno, nisu svi toliko strpljivi, evo ja prvi.... zato je tu i druga opcija, malo brže spuštanje s 2mg na nulu. Ja sam to odradio u nekih tjedan dana, spuštajući dozu svaki dan za mrvicu... s 2mg na 1.8mg, pa 1.6mg, 1.3mg, 0.8mg, 0.4mg, 0.2mg i 0.1mg. Ovo je bilo izuzetno lako, čak mi je raspoloženje skočilo, pomalo euforičan osjećaj, misliš odradio si svoje. Međutim ne smije se zaboraviti gomilanje buprenorfina u tijelu, koji ima izuzetno dug poluživot od cca 37sati, a to znači da kad dođete do "nule", posao nije ni izdaleka gotov. U vama je još hrpa buprenorfina nagomilanog od prijašnjih doza i kriza će započeti tek kroz nekoliko dana, kad i taj nagomilani bup počnje napuštati tijelo.

Ponavljam, ovo je iz osobnog iskustva, akutno stanje krize od buprenorfina započinje otprilike treći dan nakon što ste "stigli do nule", tu je negdje i sama špica, taj treći, četvrti dan... to treba izgurati. Nakon što je prošlo sedam dana može se reći da vam je glava iznad vode i najgore je prošlo. Kriza se nastavlja, u mom slučaju sve je trajalo oko 15 dana; ovaj drugi dio je neugodan, ali izdržljiv. Svi efekti bupa sada lupaju kontru, znači ako vam je stolica bila tvrda, sada je konstantni proljev (ovo se lako riješava Loperamidom, antidijaroik dostupan u ljekarnama, dvije tablete nakon stolice i problem rješen), ako ste imali normalan san sada nastaje insomnia, raspoloženje drastično pada, hvata vas užasna depresija, dolazi do umora, svi bolovi koje je bup držao pod kontrolom sada dolaze do izražaja (recimo ja sam na bupu znao satima pogrbljen sjediti pred laptopom. a sad me leđa ubijaju nakon svega pola sata), teško se kretati, apetit opada, čak je i vodu teško piti (ali se morate natjerati, mene su radi ovog ubijale glavobolje). U glavi je magla i teško se fokusirati na bilo što, teško se ustati a kamoli kretati... brijanje, kupanje i sl. osnovne stvari postaju pravi napor. Međutim morate se natjerati ustati iz kreveta, napraviti koji krug oko kvarta, biti na zraku.... Otuširati se. Važno je zapamtiti da ovo stanje prolazi i relativno brzo se vraćate u koliko-toliko normalno stanje. Evo ja se nakon 15 dana osjećam ok, većina simptoma je nestala, energija mi se vraća... idem u duge šetnje s psom, stavim slušalice u uši i lagano (iako mi glazba još uvijek ne predstavlja užitak kao prije, ali valjda će i to nadoći uskoro).

E sad, gore spomenuti treći/četvrti dan zna biti prilčno gadan; ako ste čitali moje postove vidjeli ste da sam se poslužio malim trikom - ubaciti na nekoliko dana opioid kratkog djelovanja (tramal/trodon i sl.), to će drastično ublažiti simptome krize ali i odužiti skidanje, pa tko voli nek izvoli... meni je pomoglo i ne znam kako bi bez toga. Kad je došlo najteže, dobio sam priliku napraviti pauzu, doći sebi, proštetati, biti na suncu/zraku, najesti se, odmoriti, naspavati... pritom nisam prčkao po toleranciji buprenorfina koji je i dalje lagano napuštao tijelo. Ali važno je zapamtiti, kriza nastaje jer receptori prestaju biti pokriveni opiodima i tijelo se buni na sve načine... nije bitno koji opijat/opioid je u pitanju, kriza će vas svakako sustići, upravo kako se dogodilo i meni. Naravno, možete umjesto opioida kratkog djelovanja uzeti i malu dozu buprenorfina (0.1/0.2mg), ali u krizi ove male doze imaju jak rad, pa oprezno s tim...

Ja sam pomoć potražio kod svog psihijatra - zapamtite da su oni mašine za propisivanje lijekova i uglavnom će vam dati sve što tražite.... Meni je izuzetno pomogao Pregabalin, a spavati sam počeo tek nakon što sam dobio Dormicum (Flormidal). Uglavnom, asortiman imaju i pokrit će vas na ovaj ili onaj način, samo oprezno kasnije s lijekovima... ja sam se zaigrao nabrzinu ali srećom prošlo me.

Uglavnom, nikako ne preporučujem skidanje na suho - opremite se osnovnom farmakologijom, prije svega klonidin (Catapresan), to je stari lijek koji skida tlak, ali istovremeno svojim djelovanjem na alfa-2-adrenergičke receptore drastično ublažuje simptome krize (lupanje srca, znojenje, toplo-hladno, jeza itd). Ovo je snažna tableta i ne treba pretjerivati, uzimati po pola najviše tri puta na dan + po mogućnosti mjeriti tlak svako malo.

Dalje, treba vam nešto za smirenje, neki anksiolitik. Diazepam (apaurin) je jako dobar jer osim što smiruje, opušta i mišiće a čak je i blagi antiepileptik. Također ima jako dug poluživot što je dobro. Rivotril je isto dobar, oksazepam također ali poslužit će i Xanax. Opet, ne pretjerivati, ja diazepam nisam uzimao više od 3x10mg, jer i nema svrhe... ako se mislite šopati anksioliticima da ublažite krizu, od toga nema vajde... Samo opijat/opioid vas može izravnati, a velikim dozama anksiolitika samo si pravite probleme i kasnije će imati manje efekta radi rapidnog podizanja tolerancije (btw ako otprije koristite neki anksiolitik, za skidanje izaberite nešto drugo, na čega nemate već stvorenu toleranciju).

Za proljev već sam spomenuo Loperamid, ima i drugih ljekova ali najbolje uzmite njega, izuzetno je efektivan. Ne pretjerivati jer možete dobiti gadan zatvor kasnije.

I za kraj, spavanje... uf. Ovo je jedan od najdugotrajnih simptoma (ja i dalje ne mogu spavati bez tablete, budim se oko 4 ujutro) koji vas u akutnom dijelu može jako izmoriti, zato obavezno nabaviti nešto što će vam zatvoriti oči na par sati (i ovdje vrijedi isto pravilo, ne pretjerivati s tabletama, koliko god su jake, kriza je jača i budi vas... morate se pomiriti s činjenjicom da će biti besanih noći, prepunih nervoze i umora. Preko dana vam se oči sklapaju, padate od umora, a kad stigne noć, oči širom otvorene... užas. Probajte nabaviti Dorimcum (Flormidal), prilično je jak, deset tableta je u kutiji, oko pet eura dođe (lijek se inače koristi prije operativnih zahvata, a u SAD-u kao dio koktela za izvršavanje smrtne kazne (zajedno s fenobarbitonom i otrovom koji zaustavlja rad srca)).

Nabavite si raznih vitamina/minerala, obavezno B-kompleks, Vitamin C i Magnezij Omega 3 masne kiseline. Sokova, voćnih najbolje, jer lakše ih je piti nego vodu. Što manje kave, kole, ne pokušavati podići energiju energetskim pićima. Napunite kadu vrućom vodom i budite što duže unutra, ovo će vam pomoći opustiti mišiće i živce koji luduju, posebno u nogama. Kad akutno stanje prođe, veće doze aminokiseline l-tirozin će vam dati energije da se krećete, motivacije (to je prekursor dopamina, a pomaže i u stvaranju noradrenalina, radi slabe apsorpcije uzeti isključivo na prazan stomak).

--

Da zaključimo, s velikih doza se može rapidno spustiti, a kad stignete do 2mg treba napraviti tapper plan, od nekoliko dana pa do mjesec ili dva pa i više, što ovisi o vašoj situaciji (radite li, imate li obaveze ili se možete zatvoriti u kuću na neko vrijeme). Također, svatko podnosi krizu na drugačiji način, ako smatrate da ste dovoljno jaki, možete to odraditi u tjedan dana ili manje. Farmakologija obavezna. Podrška obavezna (roditelji, prijatelj, forum etc). Akutni dio počinje treći dan nakon prestanka s bupom, traje oko sedam dana, a kriza se nastavlja još dodatni tjedan iako u daleko manjem intenzitetu (ovo varira od osobe do osobe, ali može poslužiti kao nekakva smjernica).

O skidanju nemoje uopće razmišljati ako niste stabilni barem cca 6 mjeseci, znači da ne koristite ništa drugo osim buprenorfina (hors, morfij, tramale) i da ga ne zloupotrebljavate na nos ili IV. Sublingvalno se buprenorfin primi oko 30%, dok intravenoznim putem 100%, što znači da kad ganom ufurate dva miligrama, da ste zapravo unijeli daleko više buprenorfina nego što mislite. Ista stvar se odnosi za šmrkanje. Ovo vam radi velike probleme, jer nikad nemate stabilnu dozu bupa u krvi i teško je uopće pronaći pravu dozu, posebno ako se miješa zlouporaba i uzimanje pod jezik. Znači, prvo potpuna stabilizacija a tek onda neko razmišljanje o skidanju....

Ako netko ima nekih pitanja može ovdje a može i na PM. Ajte poy!
Last edited by noel on Mon Oct 17, 2016 9:07 am, edited 2 times in total.
MasacreEnElDiscoBar wrote:sad vishe neznam di sam...samo mjenjam droge...uff...koje sranje ochu se rjeshit te ovisnosti a, molim Boga da mi ostavi neshto....
Frajla

Post by Frajla »

Noel, kako ide?
noel

Post by noel »

Ej pa evo ovo će bit izgleda prva noć da sam odspavao u kompletu, što je napredak (jesam se budio u nekom polusnu ali to ne računam), i to dobrih 7 ili 8 sati. Dormicum (Florimidal) je brzo prestao djelovati, kad me jedna čitava više nije uspavljivala, nisam se htio šopati jer to je jedan od najjačih benzodiazepina i tko bi se kasnije skidao s pet-šest komada dnevno? Ali zato Seroquel odradi posao u najmanjoj dozi, 25mg i spavanjac. Bilo je do sada da me budi usred noći pa drmnem još jednu od 25mg, ali evo, toga noćas nije bilo... Jedva čekam da mi se spavanje ispravi. Buđenje svaki dan oko 6h što je ok, ustajanje i rutina, oblačenje, higijenja, kava....

Energije imam, ali za osnovne stvari, prošetam ja koji kilometar ali stignem kući premoren. Sinoć sam nešto malo počeo vježbati, da tijelo što prije počne pumpati endorfine. Valjda ću ustrajat, vidjet ćemo.

AD još nije počeo djelovati (oko dva tjedna je prošlo), samo me jebe s nuspojavama (umor i zijevanje). I tu polažem velike nade....

Uglavnom sve je ok, manje više... stvarno se ne mogu požaliti (osim povremenih čudnih naleta krize, poput lupanja srca ili nemirnih nogu, kao što je sinoć bio slučaj) definitivno bolji osjećaj nego na bupu, pa čak i u ovom još uvijek oporavljajućem stanju. Sam sebi se čudim zašto sam toliko vremena proveo na njemu i zašto se ranije nisam skinio (ajd da je dop u pitanju, ali jbni bup koji nema skoro nikakav rad???). Dan po dan... Hvala na pitanju Frajla. Jesi mi ti ok?
Tamara86

Post by Tamara86 »

Evo, da se javim i ja, jer sam upravo pronasla ovaj forum, zeljela bih da podijelim svoje iskustvo, i nekoliko pitanja da postavim, ako je neko voljan da odgovori. Ovako, na suboxonu sam od maja 2014, trenutno na 8mg, nekad uzmem i 6mg, ali psiha kao da govori da mi treba jos, a znam da ne treba, jer me odavno ne radi. Elem, ja sam i na terapiji zalijecivanja hepatitisa, pa mi je i doktorica rekla da mi nije bas preporucljivo skidati se sad sa Suboxona. Medjutim, problem nastaje sto sada, od 01.11.2016, Suboxon ne mozes dobiti u Metadonskom centru(ja sam iz Banja Luke) juce mi je ukratko objasnjeno od tehnicara koji izdaje terapiju, da od 01. donosim uputnicu mjesecno kao i do sada, ali sada su ponedeljkom i petkom razgovori i onda doktorica napise nalaz, i onda ides kod porodicnog da ti izda recept, i onda u apoteku. Ni to mi ne bi bio toliki problem da sam se preregistrovala u ambulantu kad sam se udaal, medjutim moja ambulanta je 10km odavde, a samo me brine kako cu izvoditi to sve, s obzirom da imam jos 17 sedmica interferona i Copegusa, a jako tesko podnosim, lose mi je stalno, kosa mi opada, nemam snage, ni volje, pritom mi je i psihijatar koji me prati(jer kad se lijecite od hepatitisa mora vas pratiti psihijatar) dao i antidepresiv- asentru, i apaurin, i sanval. Znaci, sto bi se reklo, krkam sve i svasta. E sad, citala sam neka vasa iskustva kako ste se skidali, pa da li bi imali savjet za mene, jer msm da mi je pod ovim uslovima najpametnije da se skidam sa Suboxona? Hvala unaprijed.
Frajla

Post by Frajla »

Drago mi je da se dobro drzis.Verujem ti da ti spavanje bas nedostaje, ali svakim danom tj svake noci ce biti bolje i bolje
Te nuspojave od AD, jesi siguran da su od njih? Mene to vise podseca na PAWS...

[quote="noel

Uglavnom sve je ok, manje više... stvarno se ne mogu požaliti (osim povremenih čudnih naleta krize, poput lupanja srca ili nemirnih nogu, kao što je sinoć bio slučaj) definitivno bolji osjećaj nego na bupu, pa čak i u ovom još uvijek oporavljajućem stanju. Sam sebi se čudim zašto sam toliko vremena proveo na njemu i zašto se ranije nisam skinio (ajd da je dop u pitanju, ali jbni bup koji nema skoro nikakav rad???). Dan po dan... Hvala na pitanju Frajla. Jesi mi ti ok?[/quote]

Ovde se u potpunosti slazem sa tobom! Upravo zbog toga sam pisala da on treba da se pije dok se ne stabilizujemo tj sredimo zivot, ali nikako 5 ili 10 godina....
ja sam trenutno odlicno, magle nema- vedro je :) pijem zoloft jos uvek 100 mg, ali sam na 10 mg mirtazapina i ne mogu se pozaliti. Spusticu ga ponovo za nnedelju- dve na 7,5 mg
Stvarno ne mogu ni na sta da se pozalim, energije imam, koncentracija je na maximumu, radim punom parom i sto primecujem, postala sam ponovo ona stara pozitivna i nasmejana osoba! Ljudi iz mog okruzenja primecuju ogromne promene u mojoj licnosti. To nas dovodi na pricu da bup otupljuje i izoluje ljude. Nekako smo valjda u svojim problemima bili i sa glavom punom misli da nam i nije bilo stalo do druzenja i sirenja pozitivne energije

I opet cu ponoviti, ljudi resavajte se bupa ako ste doveli svoj zivot u normalu, odradio je sto je trebao odraditi i sad ga se resavajte!
noel

Post by noel »

Frajla wrote:Drago mi je da se dobro drzis.Verujem ti da ti spavanje bas nedostaje, ali svakim danom tj svake noci ce biti bolje i bolje
Te nuspojave od AD, jesi siguran da su od njih? Mene to vise podseca na PAWS...
Ne, dobro poznajem nuspojave AD-a, posebno to zijevanje u početku rada... ali evo, svakim danom je to sve manje, čak vjerujem da počinje radit, diže me lagano... iako nema onog "kick in" efekta, ali osobno to nikad nisam ni doživio na AD-u, uvijek je postepeno počeo raditi, gotovo neprimjetno, sve dok odjednom shvatiš da nema više brzih misli koje se vrte po glavi i da više ne reagiraš kao prije na negativne stvari... Escitalopram minimalno nuspojava, stvarno preporuka za nekog tko inače loše podnosi SSRI (iako, sad nekako razmišljam da sam ipak trebao sa Zoloftom ići, jer osim serotinina, on ponovo pohranjuje i norepinefrin te dopamin (dopamin čak snažnije nego NDRI lijekovi tipa Wellbutrin) što bi mi dobro došlo za energiju i motivaciju u ovom stanju, digao bi ga na max 200mg gdje utjecaj na dopamin dolazi do izražaja, al sad je kasno, jebaji ga).

Btw, tek nakon što sam prestao s bupom mogu uzimati SSRI AD, prije sam uvijek imao interakciju (serotoninski sindrom), a to nigdje u uputama nema... čak je i na internetu malo informacija o tome da opioidi mogu uzrokovati SS, mijenjajući kinetiku serotinina u tijelu, a da ne govorim tek koliko doktori nemaju pojma... Jednom sam tako ustrajao u uzimanju, sve misleći da će proći i da su to zapravo nuspojave (lako se pobrka, iako sad unazad kad gledam, postoje jasni znaci razlike) sve dok me nije oprala temperatura i počeli boljeti bubrezi, trzaji po nogama i rukama... Inače finalni stadij SS-a, temperatura i otkazivanje bubrega + smrt, ako se ne liječi. Ukinio sam lijek ali još dugo osjetio posljedice radi dugog poluživota.... Zato ovo uvijek spominjem, da ljudi znaju, opiodi MOGU UZROKOVATI serotoninski sindrom u kombinaciji sa serotonergičkim lijekovima, metadon isto, fentanyl, morfij.... Jeste rijetko ali se događa, zapravo, možda je češće nego se misli, međutim bude u blažem obliku pa ljudi niti ne znaju, osjećaju se istrzano i pripisuju to svačemu....
The prevalence of serotonin syndrome, which, at its most severe, is a potentially life-threatening drug reaction that increases serotonin levels, is strikingly high in patients receiving buprenorphine (Suboxone, Reckitt Benckiser) on an outpatient basis for opioid addiction, a single-center study shows. Presented here at the American Academy of Addiction Psychiatry (AAP) 23rd Annual Meeting & Symposium, the study showed that 43% of patients attending a single burprenorphine clinic had mild to moderate serontonin syndrome.
Frajla wrote:Stvarno ne mogu ni na sta da se pozalim, energije imam, koncentracija je na maximumu, radim punom parom i sto primecujem, postala sam ponovo ona stara pozitivna i nasmejana osoba! Ljudi iz mog okruzenja primecuju ogromne promene u mojoj licnosti. To nas dovodi na pricu da bup otupljuje i izoluje ljude. Nekako smo valjda u svojim problemima bili i sa glavom punom misli da nam i nije bilo stalo do druzenja i sirenja pozitivne energije
Isto je kod mene... točno osjećam da se mijenjam, primjetili su i moji bliski da počinjem ličiti na starog sebe... Izvaljujem šale na svoj i tuđi račun, smijem se, onako pravo, od srca, ma hrpa sitnica.... Činjenica: BUP MIJENJA LIČNOST, na gore, kao i metadon, zajebite priče o antidepresivnome efektu... djeluje on antidepresivno, ali na način da si sam sebi dovoljan, a otuda i izolacija i manjak brige za ostale i ostalo.
Frajla wrote:I opet cu ponoviti, ljudi resavajte se bupa ako ste doveli svoj zivot u normalu, odradio je sto je trebao odraditi i sad ga se resavajte!
Potpisujem ovo. Bup nema nikakav rad a hrpu nuspojava, otupit će vas i promjeniti ličnost, zubi će vam otići, libido se smanjiti... sve isto kao i metadon, bez obzira što je ovo parcijalni agonist. A tu su i stalni odlasci doktoru i biti "pacijent" bez razloga, upasti u ulogu žrtve. Ma nepotrebno.

Ili, zamislite da ste na Suboxoneu, doživite nesreću i u nesvjesnom stanju vas dofuraju na intenzivnu gdje ćete naravno dobiti morfij i eto interakcije opasne po život. Što bi trebali, nosiit narukvice na ruci gdje piše "PRIMAM SUBOXONE, ACHTUNG ACHTUNG!!!" ili pak one kartice kao što su one tipa doniranje organa ili ne oživljavati, ali s gore navedenim natpisom? Ma dajte....

Istekao je i patent na Suboxone (sad imate Zubsolv, Bunavail i generike), pitam se što će sljedeće izmisliti? Ponovo parcijali agnoist, ali ovaj put mnogo selektivniji ili neka slična priča? Proučite što su to opioidi i što sve čine vašem tijelu i mozgu nakon dugoročnog korištenja, a zajebite farmaceutske priče koje doktori ponavljaju kao papagaji.

Vrlo jednostavno, buprenorfin isključivo za skidanje s heroina i drugih opijata/opioida, a zatim postepno ukidanje ili za aktivne korisnike droga da budu na održavanju i stabilni. Trećeg nema.

Frajla, drago mi je da si ok, zapravo da si super... Tko je sljedeća "sretna mušterija buprenorfina" na forumu za skidanje?
noel

Post by noel »

Tamara86 wrote:Evo, da se javim i ja, jer sam upravo pronasla ovaj forum, zeljela bih da podijelim svoje iskustvo, i nekoliko pitanja da postavim, ako je neko voljan da odgovori. Ovako, na suboxonu sam od maja 2014, trenutno na 8mg, nekad uzmem i 6mg, ali psiha kao da govori da mi treba jos, a znam da ne treba, jer me odavno ne radi. Elem, ja sam i na terapiji zalijecivanja hepatitisa, pa mi je i doktorica rekla da mi nije bas preporucljivo skidati se sad sa Suboxona. Medjutim, problem nastaje sto sada, od 01.11.2016, Suboxon ne mozes dobiti u Metadonskom centru(ja sam iz Banja Luke) juce mi je ukratko objasnjeno od tehnicara koji izdaje terapiju, da od 01. donosim uputnicu mjesecno kao i do sada, ali sada su ponedeljkom i petkom razgovori i onda doktorica napise nalaz, i onda ides kod porodicnog da ti izda recept, i onda u apoteku. Ni to mi ne bi bio toliki problem da sam se preregistrovala u ambulantu kad sam se udaal, medjutim moja ambulanta je 10km odavde, a samo me brine kako cu izvoditi to sve, s obzirom da imam jos 17 sedmica interferona i Copegusa, a jako tesko podnosim, lose mi je stalno, kosa mi opada, nemam snage, ni volje, pritom mi je i psihijatar koji me prati(jer kad se lijecite od hepatitisa mora vas pratiti psihijatar). E sad, citala sam neka vasa iskustva kako ste se skidali, pa da li bi imali savjet za mene, jer msm da mi je pod ovim uslovima najpametnije da se skidam sa Suboxona? Hvala unaprijed.
Tamara pozdrav! Mislim da bi, s obzirom na trenutnu situaciju, trebala i dalje ostati na Suboxoneu, dok ne završiš lječenje interferonom. Nuspojave tih lijekova i kriza od skidanja 8mg Suboxonea mogu biti vrlo gadna stvar.

Pokušaj se nekako snaći za Suboxone, 10km nije tako strašno (nevjerojatno da su vam toliko zakomplicirali davanje terapije, kakvi božji razgovori dva put tjedno??? Jesi li pala možda na testu za droge pa te zato tlače ili je svima tako?).
Tamara86 wrote:dao i antidepresiv- asentru, i apaurin, i sanval. Znaci, sto bi se reklo, krkam sve i svasta.
Asentra je generik Zolofta, dobar antidepresiv, iako može imati gadnih nuspojava kod nekin, apaurin je ok ako ne pretjerušeš, Sanval je blagi hipnotik... Ne moraš se brinuti radi ovih lijekova. Nije to sve i svašta, lako se izbaci jedno po jedno kad bude vrijeme. Prvo zalječi hepatitis, a onda ćeš ostalo rješavati po potrebi.
Tamara86

Post by Tamara86 »

Svima nam je tako, jer su kod nas u Metadonskom Suboxon dobijali putem donacije. E sad, izgleda donacija presusila. Uglavnom, nikad nisam pala na neku drugu drogu dok sam na Subu. Za Asentru, Apaurin i Sanval znam, jer sam ja prije svega bila tabletoman, pa mi za njih svejedno, msm mogu bez njih, a mogu i sa njima. Ali za Sub mi je problem, jer ne znam kako ce to funkcionisati, msm to dolazenje, pa cekanje razgovora, pa idi deset km po recept, pa se vrati 10km do apoteke(nije to meni prije bio problem, sad mi je problem jer je terapija interferonom toliko jaka da je jedva izdrzavam) Uglavnom, hvala ti, javicu, eto 01. sta su pamtno smislili :)
Locked