Gdje se liječiti od droge?

Molimo Vas da ovdje postavite linkove na stranice na kojima se nalaze informacije o tretmanu ovisnosti o drogama. Pomozite nam da napravimo najveću bazu linkova i resursa za pomoć osobama koje su ovisne i njihovim bližnjima u regiji.

Moderator: sanela

Post Reply
User avatar
noel
Posts: 380
Joined: Wed Apr 08, 2015 9:51 pm

Gdje se liječiti od droge?

Post by noel »

Gdje se liječiti od droge?

* Na najzanimljivije pitanje o uspješnosti ustanova i udruga u liječenju ovisnosti odgovor je teško dobiti zbog složenosti problema ovisnosti o drogama

Image

U Hrvatskoj se pomoć u liječenju od ovisnosti može potražiti na 70-ak mjesta. To je podatak Vladina ureda za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga. Odvikavati se može u bolnicama, lokalnim centrima za prevenciju ovisnosti, te u zajednicama popularno zvanim komune. Svaka od tih ustanova nudi svoj način liječenja od droge. Koju izabrati i zašto?

Glavna je razlika u tome što jedne primjenjuju metadonsku terapiju da bi olakšale apstinencijsku krizu, a druge odvikavaju "na suho", bez lijekova. Također, ustanove se mogu podijeliti na vjerske i one koje to nisu. Postoje i mjesta koja nude samo savjetovanje, daju čiste injekcije i testiraju na bolesti.

Razlike među ustanovama za liječenje od ovisnosti postoje i u financiranju. Centri dobivaju novac od države, grada ili županija u kojoj su smješteni i uglavnom se žale da su sredstva mala. Komune se financiraju vlastitim radom i donacijama.

S popisa koji smo dobili od Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga izdvojili smo 13 ustanova. Njihove voditelje pitali smo kakvu terapiju nude, koga primaju, imaju li posebna pravila kojih se ovisnici moraju pridržavati, kakva im je uspješnost i kako se financiraju. Dobili smo grubu sliku kako se u Hrvatskoj može liječiti od ovisnosti.

Svaka ustanova za sebe kaže da je uspješna u liječenju od ovisnosti. Neki voditelji priznaju da se izliječi polovica onih koji se dođu liječiti. Objasnili su da je teško dati točne podatke jer mnogi liječenje prekidaju, pa se vraćaju i po nekoliko puta. Neki opet nakon punog boravka u programu liječenja ponovno krenu putem droge. Opet, neke od stranih komuna u Hrvatskoj djeluju prekratko, pa i ne mogu govoriti o svojoj uspješnosti jer nitko još i nije završio njihov program.
Zdravstvene ustanove

Pomoć se može potražiti i u zdravstvenim ustanovama: u Dječjoj psihijatriji u Kukuljevićevoj ulici u Zagrebu, u Domu zdravlja studenata Zagreb, u KBC Rijeka i KBC "Rebro", te u bolnici za plućne bolesti Klenovnik. Ovisnici se mogu obratiti kliničkim bolnicama u Dubrovniku i Osijeku, "Sestrama milosrdnicama" u Zagrebu, Kliničkoj bolnici u Splitu i Neuropsihijatrijskoj bolnici u Popovači. Mogućnost liječenja pružaju i opće bolnice u Slavonskom Brodu, Koprivnici, Dubrovniku, Novoj Gradiški, Puli, Šibeniku, Vinkovcima, Virovitici, Vukovaru, Zadru, Varaždinu i Sveti Duh u Zagrebu, te psihijatrijske bolnice Jankomir, Rab, Ugljan i Vrapče, ali i županijske bolnice u Čakovcu i Požegi. (aka)
ZAVOD ZA BOLESTI OVISNOSTI SV. KAJO Solin

Primarna prevencija i edukacija od dječjih vrtića, osnovnih škola, pa nadalje. Tribine za široke mase i pisani vodiči. Predavanja za roditelje. U utorak i četvrtak se provodi metadonska terapija. Prema ravnateljici prof. Aniti Ćudini, Split je dugo bio na prvome mjestu po broju registriranih ovisnika, a sad su ispred njega na neslavnom mjestu, primjerice, Pula i Zadar. Zavod se financira iz županijskog proračuna, a ove godine nisu ništa dobili od Vladinog ureda, iako su trebali.
CENTAR ZA PREVENCIJU I VANBOLNIČKO LIJEČENJE OVISNIKA, Pula

Metadonski program. Uz apstinenciju od droge svaki ovisnik prolazi individualnu, obiteljsku i grupnu psihoterapiju. Oni koji nisu uspješni u apstinenciji pripremaju se za komunu, a sami izaberu u koju žele otići. Njih 70 posto napušta komunu prije roka. Neki od tih 70 posto ponovno uzmu drogu. Oni koji ne mogu održati apstinenciju su kandidati za dugotrajni metadonski program. Centar financira najviše grad Pula, manji dio županija, a ove godine nisu ništa dobili od države. U Puli se slažu da imaju veliku stopu narkomana u odnosu na broj stanovnika. Ali, tvrde, brojka registriranih narkomana ne prikazuje pravo stanje.
CENTAR ZA PREVENCIJU I IZVANBOLNIČKO LIJEČENJE OVISNOSTI, Zadar

Metadonska terapija, zatim individualna, obiteljska i grupna psihološka pomoć. Podrška za one koji su završili metadonsku terapiju kako bi se uključili u normalni život. Financiraju se od grada, županije i malo od Vladina ureda. U Zadru se broj ovisnika povećava.
RETO CENTAR, u Zagrebu i Klisu

Kršćanski centar. Kažu da rade na sebi i svojoj unutrašnjosti. Nema alkohola, cigareta i tableta. "Skida" se "na suho". Podršku onom koji prolazi krizu pružaju bivši ovisnici. U komuni "Reto centra" minimalno se boravi godinu i pol, dvije. Vrijeme se provodi u molitvenim sastancima ujutro, čita se Biblija i nastoji se živjeti po njezinim pravilima, te prihvatiti Boga. Komuna se financira svojim radom, što znači da po pristupačnim cijenama sele, čiste i sl.

Inače, Reto postoji u skoro svim državama svijeta. U Hrvatskoj su kuće samo za muške, a djevojke šalju u Španjolsku. U posljednjih sedam godina kroz hrvatski Reto prošlo je više od 1000 polaznika, a voditelj Denis Dajak tvrdi da je uspješnost dobra, da je 50 posto bivših polaznika danas O. K.
ZAJEDNICA SUSRET, Split

Prije 11 godina zajednicu je osnovala Bernardica Juretić. U zajednici treba provesti dvije godine. Program nije vjerske prirode. Radni dan počinje u sedam sati. Dnevni ritam je ustaljen, u točno određeno vrijeme se jede, radi ili odmara. Obvezno je gledanje dnevnika. U odvikavanju od droge ne koriste se lijekovi. Za smještaj dvije trećine štićenika država plaća 2500 kuna po osobi, a ostali sami participiraju, dok se za njih ne isprazni mjesto.
KUĆA NA POLA PUTA, Petrinja

Bave se resocijalizacijom i nastoje ne primati ljude u krizi, nego one koji su već prošli detoksikaciju. Rad su počeli unatrag par mjeseci, a kapacitet im je 40 momaka. Ustanova nije vjerska, a ističu važnost rada, discipline, zajedništva i vraćanja u obitelj. Bili su financirani od Zagreba i Ministarstva rada, ali više ni od koga ne dobivaju novac.
TERRA, Rijeka

Program smanjenja štete od ovisnosti. Prevencija AIDS-a, hepatitisa B i C. Na bolesti testiraju besplatno i anonimno. Daju čiste igle, a narkomani vraćaju prljave. Mogu se dobiti i kondomi. U "Terri" postoji savjetovalište, rade s obiteljima narkomana, a ovisnike pripremaju za komunu. Financira ih grad Rijeka i Institut otvoreno društvo Hrvatska.
HELP, Split

Savjetovalište. Daju čiste igle. Rade pretrage na bolesti. Šalju u komune u roku 48 sati. Financiraju se donacijama.
REMAR, Prigorje Brdovečko, Pula

Kršćanska španjolska udruga za sve koji traže pomoć. U Hrvatskoj prisutni četiri godine. Narkomani se od droge odvikavaju bez lijekova. Svi koji volonterski rade u ovoj komuni prije su imali problema s drogom. Svakodnevni život u komuni sastoji se od molitva svako jutro i dvaput tjedno navečer. Dan se popunjava radom - popravljanjem stvari, obrađivanjem vrta, te pomaganjem ljudima prilikom selidbi. Komuna živi od donacija i svog rada. Osim na liječenje u našoj zemlji, Remar šalje ovisnike u svoje podružnice u inozemstvo.
NARCONON, Rakalj

Dezintoksikacija u sauni uz nadoknadu vitamina i minerala provodi se uz liječnički nadzor (to se plaća). Nakon toga slijedi rehabilitacija. Udruga nudi psihološku pomoć koja se sastoji od primjerice vježbi treniranja rutine ili odvajanja od prošlih loših iskustava. Za javnost se organiziraju tribine, a prigodno se dijele i edukativni leci.
SAVEZ, Krk

Velečasni Marinko Barbiš rekao je da ne želi ulaziti u medije.
COMUNITA CENACOLO, Letovanić, Vrbovec, Zagreb, Poreč, Split

Rad i molitva. Škola života u kojoj se traži smisao življenja. Ne primaju samo ovisnike (oni čine 85 posto populacije u Cenacolu). Nema lijekova, alkohola, cigareta ni ljubavnih veza. Program traje tri do pet godina. Iz komune svatko izlazi kad osjeti da je spreman. Prema riječima Roze Gabrić, financiraju se vlastitim radom i Božjom providnošću. Rad se sastoji od sječe drva, obrađivanja zemlje, uzgajanja stoke, pospremanja ili pak izrađivanja predmeta za molitvu. Tko ne želi moliti, za to vrijeme radi. Viškovi poljoprivrednih proizvoda se prodaju, a računi se plaćaju onime što hodočasnici ostave u Međugorju.

Cenacolo je u Italiji osnovala časna sestra iz redova Sestara milosrdnica prije 19 godina. U svijetu ima 40 kuća. U Hrvatskoj je sedam kuća, muške i ženske. U zadnje četiri godine u Zagrebu je u program ušlo 140 ljudi, a svega su ga četiri osobe i završile.
ZAJEDNICA PAPE IVANA XXIII., Vrgorac, Split

Zajednica koja za svoj rad ima rješenje od Pape. U Hrvatskoj su od 1996. godine. Od droge se odvikava bez pomoći lijekova. Važna je molitva i praćenje Evanđelja. Molitva nije obvezna, ali kažu da je potrebna. Voditelj Enrico Cavicchi objašnjava da narkoman nema vrijednosti, nema Boga, ali ga pomalo nalazi. Oni koji se odvikavaju od narkotika skupno pričaju o problemima, a u komuni im se pomalo daju odgovornosti. Ako primijete da je netko, primjerice, egoističan, određuju mu zadatak da mora pomagati ljudima. Poželjno je u komuni ostati tri godine. Zajednica se financira iz Italije, a preko Caritasa traže poslove. O uspješnosti Cavicchi kaže da se na svakih deset ljudi spasi njih pet.
LIGA ZA BORBU PROTIV NARKOMANIJE, Split

Savjetovanje i primarna prevencija. Rad s mladima, djecom, roditeljima i nastavnicima. Nešto sitno financira splitsko Poglavarstvo, Ministarstvo zdravstva, sponzori i donacije.
Izvor: Večernji list

DOPUNA: Oprez oko Narconon komune u Puli, kolega mi je bio tamo, uzimaju dobre pare a lječenje se svodi na trpanje velikim dozama niacina i na hrpu sati provedenih u saunama, s ludom idejom da na taj način toksini i droga izlaze van i čovjek se liječi (ovo nema nikakve znanstvene podloge) Narconon postoji posvuda u svijetu i svuda je optužen od medicinske struke kao nadrilječništvo - komuna zapravo ima debele veze sa Scijentologijom, tamo se uče neke njihove lude tehnike, tipa pomakni pepeljaru umom ili znam za slučaj, dečko je kao oblik terapije morao sjediti satima na stolici da se ne pomakne niti milimetar, sam sam svojim mislima....na kraju je dobio epi napad, pa to je igranje sa psihom. Dobiju se debele knjižurine koje se moraju napamet učit, ispiranje mozga u stilu scijentologije. Pogledajte samo Wikipedia stranicu na temu, hrpa ljudi je umrla u njihovim komunama pod sumnjivim okolnostima.... ali oni imaju para, plačaju odvjetnike i to im prolazi.... Oprez!
MasacreEnElDiscoBar wrote:sad vishe neznam di sam...samo mjenjam droge...uff...koje sranje ochu se rjeshit te ovisnosti a, molim Boga da mi ostavi neshto....
User avatar
sanela
Posts: 3867
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: Gdje se liječiti od droge?

Post by sanela »

Hvala na informativnom tekstu, noel. :)
vlada78
Posts: 37
Joined: Mon Feb 20, 2017 3:24 pm
Contact:

Re: Gdje se liječiti od droge?

Post by vlada78 »

Prvo da Te pozdravim i odgovoriću Ti na ovo pitanje što se tiče lečenja narkomana u Srbiji.Svima nama poznata njeno visočanstvo"Drajzerova"i Dr.Vorobjev,bolnica Vita u Novom Sadu(nereklamiram ni jednu ali su jedne od boljih ustanova za što je važno uspešno lečenje i izlečenje)naravno ko hoće.Postojale su i kojekakve privatne ustanove(bilo ih je na stotine) na kojima su pojedini ljudi profitirali ali dobro.I bogohulna organizacija na čelu sa Branislavom Peranovićem,koji se nalazi tamo gde mu je i mesto(mada je ovo blaga kazna šta je on radio i kako se iživljavao na bolesnim ljudima,pričali su mi drugari koji su bili tamo)nisam merodavan nikome da sudim neka mi Bog oprosti ako sam zgrešio u vezi ovoga ali mislim da nisam .Međutim kod nas je sada druga priča.Pošto odlučiš mislim na ljude koji stvarno žele da se skinu sa droge uvedena je terapija buprenorfinom što se pokazalo kao efikasna terapija(barem ovde kod mene za ostalo neznam)Ja znam pre ono kada sam ja bio ovisnik krajem devedesetih i početkom dvehiljadite godine,a verujem da dosta njih i zna kakve su muke skidati se na suvo ili bez nekakve pomoći.Jer narkomanija je bolest,e sada svaka bolest može da se izleči(nemislim baš na svaku)ali može da se zaustavi,da se ne širi dalje.Ali za narkomaniju odgovorno tvrdim da može da se izleči a lek je ako si rešio stvarno da se skineš skinućeš se.Eto to je lek.Pozdrav i sve najbolje.
Post Reply