Crno Beli Svet - Nemanje celovite slike. Samo crno ili belo.

Ovaj forum može sadržavati informacije koje nisu u skladu sa misijom ovog foruma.

Moderator: sanela

Post Reply
Nesa_neske_01
Posts: 816
Joined: Sun Mar 04, 2018 4:07 am

Crno Beli Svet - Nemanje celovite slike. Samo crno ili belo.

Post by Nesa_neske_01 »

Pozdrav svima.
Našao sam kod sebe jedan od problema. Hteo bih da ga podelim. Najviše se prepoznajem u slici crno belog sveta.
Nemam mogućnost sklapanja celovite slike sveta oko sebe. Sve mi je crno ili belo. Nema sredine.
Sve što razmišljam, samo je u okvirima crno belo.

Dao bih isečke iz tekstova zbog sebe i drugih. Ako ima još vas sa ovim problemom, pišite.

1. Ukoliko zavirimo dublje videćemo da je podela na crno-beli svet vrsta nezdrave odbrane od životnih izazova I nedaća. Ona nas sprečava da vidimo realnost kakva ona zaista jeste. Zatvaramo oči.
Cena korišćenja ovakvih mehanizama plaća se mentalnim zdravljem. Naplata nije kod svakoga ista i zavisi od toga koliko smo ovom mehanizmu skloni. Ono što svakako trpi je naš kapacitet za ljubav i rad. Dakle, kako je svet crn ili beo tako su i emocije isključive, pozitivne ili negativne. To može dovesti do impulsivnosti, haotične smene emocija, anksioznosti i drugih emotivnih neusklađenosti.

Deo pod 1. kod mene se ispoljava ovako: Čim imam obavezu da radim nešto što je meni neugodno, emotivno-stresno(životni problemi), ja sebi odmah zalepim negativnu etiketu osećajem na taj problem. Istog trenutka odlažem rešavanje problema, imam otpor. Iako sam svestan da problem moram da rešavam. Guram ga od sebe. Ne samo da problem guram od sebe, nego i sve što je vezano za njega, kao i ljude.
Odmah crnim u glavi i emocijama. Iz takve perspektive gledam, dajem kategorije ljudima.

Šta gubimo ako razmišljamo u isključivim kategorijama? Da li nas takvo razmišljanje neminovno vodi u nezadovoljstvo?
Osobe kod kojih dominira stav “sve ili ništa” teško se suočavaju sa frustracijama. Žive dominantno u crno belom svetu “anđela i đavola”. Sa takvim gledištem nemoguće je prihvatiti stvarnost takva kakva jeste.
Stav “sve ili ništa” deli realnost na dva dela. Prva realnost je idealna i ona kao takve ne frustrira. To je ona stavrnost kakva “mora da bude”, a ne kakva zaista jeste. Druga stvarnost je I druga krajnost: “crni đavo” koji ne može da se podnese. Ona “ne bi smela da postoji” i često se poriče.

Šta dobijamo?
Sve odluke i odabiri u životu zahtevaju od nas vaganje. Prihvatanje pozitivnih i negativnih aspekata. Iako je u prvi mah teže, zahteva od nas da analiziramo, a ne kategorišemo. Kada kategorišemo deluje da lako donosimo odluke o tome šta je dobro, a šta loše. Situaciono I u prvom mahu oslobađa nas odgovornosti za mnoge odluke I smanjuje frustraciju. Dugoročno je svakako neisplativo. Život postavlja pred nas izazove koje ukoliko zaobiđemo plaćamo na drugi način, svojim mentalnim zdravljem.

2. U crno belom svetu vila i veštica čovek se oseća nestabilno. Kada idealizuje oseća se idealno zadovoljeno, a kada se okrene druga strane medalje - životno ugroženo. Za zdravi emotivni život ne treba nam ekstremna sreća, već balansirane emocije.

Pod 2: Ovo sam imao ranije ili - ili. Ako se ne osećam super onda nisam živ. Sad da li gledam tako ne znam.

3. Kategorično mišljenje je ograničavajuće ali nam dalje, lažni osećaj sigurnosti I kontrole nad nesigurnim životom. Kategorije nas zavaraju da nam je život jasan, da smo prokljuvili važna pitanja I da ne moramo da se više mučimo. Osećaj zadovoljstva je tu, ali samo privremeno.
Crno belo mišljenje ograničava našu perspektivu. Propuštamo mnoge alternative načine da vidimo svet kada razmišljamo u kategorijama. Manje smo sposobni za prilagođavanje i kompromise. Često nam deluje da za mnoge situacije nema rešenje koje je prihvatljivo. Ono nas može voditi ka razočarenjima I depresivnim razmišljanjima I emocijama. Tada zaboravljamo da iako život nije idealan možemo biti srećni I zadovolnji.

Pod 3: Imam i danas.

Oslobađanje od kategoričnog viđenja stvarnosti, iako je nekada težak put, vodi ka srećnijem životu. Tada nismo robovi onoga što “treba” i “mora”. Prihvatamo “možda” i “šta ako” i to da su percepcije isključivo dobrog i lošeg samo u našem umu. Tada prestajemo da projektujemo osećanja na druge osobe, ne vidimo Ih kao pretnje, već kao potencijal za kvalitetan odnos.

Kako da počnemo da svet gledamo u boji?

Ako nam se nečije ponašanje ne sviđa, ne sviđa nam se. To je u redu. Problem nastaje kada na osnovu toga celu osobu ubacimo u policu sa nalepnicom "oni koji mi se ne sviđaju". Možemo da pokušamo da se setimo i dobrih osobina tog "negativca". Takođe, ako nekoga vidimo kao potpuno dobrog i savršenog i to može da bude znak da je vreme da se zapitamo. Pouzdano znamo da idealno ne postoji. Postoji nešto što je veoma dobro za nas, odlično, fenomenalno, ali ne i idealno. Idealno sa sobom nosi standarde koje nijedno ljudsko biće ne može da ispuni. A kada ih ne ispuni, što je samo pitanje vremena, srušićemo ga u crnu kategoriju i vratiti se na crnu opciju. Cilj je da crno-belo razmišljanje prestane da bude automatizam, da misli prestanu da nam teku utabanim stazama i da, umesto odbacujućeg "ili-ili" razmišljanja, počnemo sve više da se otvaramo prihvatajućem "i-i" razmišljanju. U početku može da dođe do zbunjenosti i osećaja gubitka kontrole ali, dugotrajno gledano, ovakav, nov način razmišljanja, u život svakako unosi mnogo više boja. Naravno, ne možemo se jednog dana probuditi i odlučiti da prestanemo da vidimo svet crno-belo. Ali, možemo to da radimo malo-pomalo, svaki put kada "uhvatimo sebe" da razmišljamo crno-belo. Ako nekoga ocrnjujemo, setimo se da je ta osoba uradila i nešto dobro i da može biti da smo neko ponašanje protumačili posmatrajući ga kroz crne naočare.

Kako shvatiti: umesto odbacujućeg "ili-ili" razmišljanja, počnemo sve više da se otvaramo prihvatajućem "i-i" razmišljanju. ?

Problemi koji nastaju usled nedovoljno razvijene sposobnosti celovitosti objekta:

- velike oscilacije raspoloženja i osećanja, impulsivnost, loša kontrola emocija
- stanja između euforije i očaja, ljubavi (idealizacije) i mržnje (satanizacije)
- osećanja prema drugima su u funkciji toga da li je drugi ispunio očekivanja, zadovoljio potrebe
- javlja se “crno-belo” viđenje sveta, “rascep emocija” i haotične smene emocija
- nedostatak empatije za druge – sposobnost samo “parcijalnog empatisanja”, empatisanja sa “istima kao ja”- samo ako se poklapaju
međusobna emotivna stanja
- velike oscilacije u doživljaju sebe, sklonost ka omalovažavanju sebe ili drugih
- iritabilnost, impulsivan bes
- nesposobnost da se oprosti i/ili sklonost ka pseudoopraštanju.

Ukoliko želite da testirate sebe i porazmislite u kojoj meri vi koristite “sve ili ništa” mišljenje možete početi od analize reči koje koristite. Kada razmišljamo principom bez balansa našim rečnikom dominiraju reči kao što su uvek, nikad, savršeno, nemoguće, užasno stravično…katastrofa… Komunikacijski stil je obojen kategorijama baš kao što su emocije koje ih prate. Što smo manje rigidni po pitanju emocija to su i naše mišljenje I reči I obrnuto.
- Ovoga sam pun kao oko. U mislima, rečima, pisanju.

Malo muzike Prljavo kazaliste - Crno bijeli svijet https://www.youtube.com/watch?v=891V5nni_Vo

- preuzeto sa:
http://psiholosko-savetovaliste.blogspo ... jenje.html
http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.303 ... -beli-svet
http://psihoterapijsketeme.rs/2013/celovitost-objekta/
Last edited by Nesa_neske_01 on Sat Jun 16, 2018 6:40 pm, edited 2 times in total.
VitaJana
Posts: 383
Joined: Sun Feb 11, 2018 1:26 pm

Re: Crno Beli Svet - Nemanje celovite slike. Samo crno ili belo.

Post by VitaJana »

Da pogodim
U horoskopu si rak ili vaga
Nesa_neske_01
Posts: 816
Joined: Sun Mar 04, 2018 4:07 am

Re: Crno Beli Svet - Nemanje celovite slike. Samo crno ili belo.

Post by Nesa_neske_01 »

.
Last edited by Nesa_neske_01 on Sat May 26, 2018 5:41 pm, edited 1 time in total.
VitaJana
Posts: 383
Joined: Sun Feb 11, 2018 1:26 pm

Re: Crno Beli Svet - Nemanje celovite slike. Samo crno ili belo.

Post by VitaJana »

Nesa_neske_01 wrote:
VitaJana wrote:Da pogodim
U horoskopu si rak ili vaga
Riba - Rak haha
Jesam ti rekla da je to do karaktera :idea:

U tvome sam tekstu prepoznala svoga muža, koji je rak. Taj po 100 puta na dan promijeni raspoloženje. Ili je euforičan, ili je tmuran ko kišni oblak. Dok se nisam navikla na te njegove oscilacije, znala sam se bojati da si ne naudi u tim trenucima crnila.

Ja sam vodenjak, meni je sve u dugama. Doduše nekad su ružičasto-crvene -žute, a nekad u 50 nijansi sive :)
Nesa_neske_01
Posts: 816
Joined: Sun Mar 04, 2018 4:07 am

Re: Crno Beli Svet - Nemanje celovite slike. Samo crno ili belo.

Post by Nesa_neske_01 »

.
Last edited by Nesa_neske_01 on Sat May 26, 2018 5:53 pm, edited 1 time in total.
VitaJana
Posts: 383
Joined: Sun Feb 11, 2018 1:26 pm

Re: Crno Beli Svet - Nemanje celovite slike. Samo crno ili belo.

Post by VitaJana »

Znam također masu vodenjaka koje ne želim u svojoj blizini. Lažljivi, kradljivi, nepouzdani....sve užasne osobine.
To je valjda niži tip horoskopskog znaka.
Ja nisam takva. Točna sam, pouzdana, kad nešto kažem ili obećam prevrnem nebo i zemlju da to ispunim. Čak i u vrijeme svoje najgore ovisnosti o dopu, nisam nikog prevarila ili mu nešto uvalila da sebe izvučem. Valjda mi podznak u ovnu daje tu neku čvrstinu, i spušta me na zemlju.

Nesa, oprosti što sam ti uyebala temu horoskopom :lol:


Kako kod tebe Jano radi ta smena misli i emocija: Doduše nekad su ružičasto-crvene-žute, a nekad u 50 nijansi sive.
Možeš li mi opisati neke slučajeve. Da vidim, jel mogu sebi tako pomoći.

Na ovo ti trenutno ne znam odgovoriti jer to je nešto na što ja ne utječem svjesno. Jednostavno bude tako, bez planova i bez razmišljanja o tome.
Ovisno o raspoloženju.
Npr, sad su te oscilacije najizraženije. Skidam se, ne osjećam se najbolje u fizičkom i psihičkom smislu, a sa druge strane osjetim neko zadovoljstvo i uspjeh jer znam da činim nešto dobro za sebe. Povremeno osjetim čak i radost. Najčešće kad ova mrvica suba počne djelovati i prestane zijevanje :D :D :D :D

Hahahah
A jbg....bar sam iskrena
Nesa_neske_01
Posts: 816
Joined: Sun Mar 04, 2018 4:07 am

Re: Crno Beli Svet - Nemanje celovite slike. Samo crno ili belo.

Post by Nesa_neske_01 »

.
Last edited by Nesa_neske_01 on Sat May 26, 2018 5:53 pm, edited 2 times in total.
VitaJana
Posts: 383
Joined: Sun Feb 11, 2018 1:26 pm

Re: Crno Beli Svet - Nemanje celovite slike. Samo crno ili belo.

Post by VitaJana »

Nesa hvala na obzirnosti
Danas sam psihički bolje nego jučer pa možda danas ne bih ni reagirala kao jučer. Za sutra ne znam,ipak budi na oprezu :D :D :D

Danas mi je ovako:

https://www.youtube.com/watch?v=EAeZPiZbpvw
VitaJana
Posts: 383
Joined: Sun Feb 11, 2018 1:26 pm

Re: Crno Beli Svet - Nemanje celovite slike. Samo crno ili belo.

Post by VitaJana »

Doći će i emocije i do tebe, bez brige. Ako si ih imao ranije, imat ćeš ih opet
Nesa_neske_01
Posts: 816
Joined: Sun Mar 04, 2018 4:07 am

Re: Crno Beli Svet - Nemanje celovite slike. Samo crno ili belo.

Post by Nesa_neske_01 »

.
Last edited by Nesa_neske_01 on Sat May 26, 2018 5:53 pm, edited 1 time in total.
Post Reply