Page 1 of 1

Samokontrola

Posted: Wed Jun 07, 2017 5:05 am
by Vukašin
Mozemo li samokontrolom doći do izlečenja od pošasti kao što je heroin?

Re: Samokontrola

Posted: Mon Jun 26, 2017 6:31 pm
by Caty
Uz mnogo samokontrole sigurno da moze, ja sam pre par godina resila da ga vise nikad ne uzmem i znam da necu. No takav sam stav manje vise uvek imala. Nisam se previse zezala sa tim. Uz to valjda moraju jos neke kockice da se slože....

Re: Samokontrola

Posted: Mon Jun 26, 2017 6:46 pm
by sanela
Da je ovisnost hir ili nedostatak snage volje, mozda bi i moglo, ali ovisnost je bolest, odnosno simptom da u zivotu ovisne osobe puno sta ne funkconise. Zato je prevladavanje fizicke krize, o cemu se u zadnje vrijeme puno pise po forumu, samo prvi korak.
Puno je vaznije ono sto slijedi, a to je promjena nacina zivota, sistema vrijednosti, nosenja s dosadom, nacina zabave, uspostavljanje i popravljanje narusenih odnosa, povjerenje, samopouzdanje, prepoznavanje emocija, rjesavanje problema, pronalazak posla, oporavljanje mozga i hormona, prevazilazenje praznine i neraspolozenja i jos gomila individualnih stvari koje zivot nosi svakome od nas. S tom razlikom da se ja necu puknuti heroinom, nego cu traziti neko drugo rjesenje, dugorocnije, a ovisnik koji nije izgradio novi sistem podrske, razmisljanja i zivota, ce uraditi ono sto mu je najlakse u tom trenutku. Zato samokontrola sama po sebi ne znaci puno, ako ne promijenis sebe i krug ljudi koji su oko tebe.

Re: Samokontrola

Posted: Mon Jun 26, 2017 8:53 pm
by noel
Priznati životni poraz i prigrliti osobine skrušenosti, poniznosti, skromnosti, ranjivosti... jedini put naprijed, jer dok god je ego velik, bilo kakvi pomaci su teški.

Re: Samokontrola

Posted: Tue Jun 27, 2017 8:17 pm
by sanela
noel wrote:Priznati životni poraz i prigrliti osobine skrušenosti, poniznosti, skromnosti, ranjivosti... jedini put naprijed, jer dok god je ego velik, bilo kakvi pomaci su teški.

Upravo tako.

Re: Samokontrola

Posted: Sun Jul 23, 2017 6:56 pm
by dstoner
ufff za heroin neznam, nikad niti cu!
za sve drugo moze, snaga uma i jaka volja,
bio sam cist cak godinu dana...
ali evo, pokleknuo vec drugi vikend za redom,
jaoo :twisted:

Re: Samokontrola

Posted: Thu Sep 07, 2017 8:28 am
by Svencho
Poklekno si bas zao sto nisi "poslozio sve kockice" u glavi... i tu vidis da ti samokontrola nista ne znaci ako ne "poslozis te kockice"