Page 1 of 4

Pušenje jednako uzimanju droga

Posted: Tue Mar 13, 2007 9:42 am
by saša-ex
Ovo sam pročitao na sajtu B92, deluje interesantno, šta vi mislite?U mozgu pušača dešavaju se hemijske promene slične onima koje u mozgu izazivaju droge heroin i kokain, saopštili su naučnici Američkog instituta za borbu protiv zavisnosti.Naučnici već godinama veruju da nikotin stvara zavisnost kao i najteže vrste droga, ali nisu mogli da utvrde zašto, piše u izveštaju koje prenosi "Glas Amerike".

Naučnik Roj Vajz i njegova ekipa su u novom istraživanju upoređivali moždano tkivo pušača i zavisnih laboratorijskih miševa.

"Svaka ćelija mozga je mašina koji proizvodi peptide koji se mogu nazvati hemijskim kuririma, odnosno receptorima koji omogućavaju komunikaciju između ćelija i odražavaju osetljivost mozga na droge", rekao je Vajz.

Naučnici su otkrili da su u peptidima identične promene, koje stvaraju veću osetljivost mozga na droge.

Vajz je rekao da je zabrinjavajuće koliko su te promene dugotrajne.

"Reč je o pušačima koji su se te loše navike odrekli više godina pre smrti, tako da smo bili iznenađeni da se njihov mozak tako dugo nije oporavio od posledica nikotina", rekao je Vajz i dodao da je istraživanje sprovedeno na moždanim ćelijama osoba koje su za života zaveštali svoje organe.

Vajz je zaključio da ti podaci pokazuju da zavisnost od pušenja, odnosno nikotina, izaziva strukturalne promene u mozgu koje opstaju dugo, čak i kad se prekine sa pušenjem.

U drugoj studiji, naučnici su ustanovili da jedno uvlačenje dima cigareta dostavlja nikotin u mozak tokom pet otkucaja srca.

Jednom u mozgu, nikotin menja hemijsku reakciju ćelija. Što osoba više puši, više nikotina je potrebno mozgu, navodi se u toj studiji.

Posted: Tue Mar 13, 2007 1:06 pm
by hermiona
Iste su osnove svih vrsta zavisnosti. Ja sam ostavila cigare pre 5 godina, i dan danas sanjam da pusim, olovku uvek drzim kao cigaretu, vuce me da zapalim, zavidim onima koji puse.
Ostavila sam pljuge jer sam se nesto razbolela i bilo mi je lose kad zapalim, misleci da cu ponovo poceti da pusim kad mi se sredi zdravstveno stanje. Ali kada se sredilo, imala sam strah da ce mi opet biti lose kada zapalim, pa nikad vise nism pokusavala. Ali ko zna...

Posted: Wed Mar 14, 2007 7:42 pm
by sunrise
Ja pusim pa skoro 10godina. Nikad nisam pokusala prestati s pusenjem no u zadnje vrijem intenzivno razmiljam o tome da stvarno prestanem. No, svjesna sam da necu moci tek tako lako prestati tipa ustanem i necu vise cigaru zapaliti. Stoga razmisljam s cime da si pomognem? Postoji onaj produkt Nicotine ili tako nesto, zvake, inhalator i flaster, no ako mi netko moze nesto predloziti rado bi ga poslusala.
Ako imate iskustva kako ste vi prestali dajte mi koji savjet jer mi je dosta vise cigara i pusenja i smrada i dima i svega ostalog.

Posted: Wed Mar 14, 2007 8:32 pm
by saša-ex
vidi ovako, ja sam prestao pušiti kada sam već dve godine bio u komuni, do tada se tamo pušilo, u to vreme nas je u kući bilo desetak, predložio sam da ostavimo pljuge, svi su se složili i to je bilo to. Normalno, bilo mi je lakše da ostavim cigarete u takvoj sredini zato što niko oko mene nije pušio, no uprkos tome, bilo mi je užasno. Ipak, vrlo brzo sam počeo da se osećam mnogo bolje, nije više bilo kašljanja, onog smrada, svih onih gadosti koje prate pušenje... Zato podržavam svakog ko se odluči da ostavi cigarete, stvarno vredi.

Posted: Wed Mar 14, 2007 8:39 pm
by sunrise
Ja ima stvarno dosta veliku zelju da ih ostavim jos mi samo fali plan. Doslo je do toga da mi vise kutija nije dovoljna na dan, isto tako sam pocela ujutro i navecer kad perem zube, iskasljavati se, uzas.
Nije mi bitno sto nemam nikoga da me podrzi nego mi je bitnije pronaci neki nacin da to napravim ili neki preparat za podrsku

Posted: Wed Mar 14, 2007 9:05 pm
by Betterlife
sunrise wrote:Ja ima stvarno dosta veliku zelju da ih ostavim jos mi samo fali plan.
Heheh, ista situacija :)

Posted: Wed Mar 14, 2007 9:23 pm
by sunrise
Sta mislis o onim flasterima? Navodno je postotak oko 40%. Kad pogledam da je kod dopa ili metadona nekih samo par posto ovo mi ispada kao zicer rijesena stvar.
Pa, sta ti mislis napraviti? S cime si mislis pomoci?
Negdje sam citala da ako prestanes pusiti do svoje 30-te godine da onda postoje dobre sanse da prodjes bez nekih too much posljedica. A, posto je moj 30-ti rodjendan za tocno mjesec dana onda to namjeravm do tad sprovesti

Posted: Wed Mar 14, 2007 9:28 pm
by zvrky
ma ja necu da prestajem nikada to mi je jedini porok koji trenutno posedujem ako ga mogu nazvati porokom :twisted: Pa sve sam zivo ostavila samo jos cigare da ostavim ,sta onda da radim hehehehehhehe?

Posted: Wed Mar 14, 2007 9:31 pm
by sunrise
Ja ozbiljno hocu, vec sam odlucila, uostalom pisati cu vec o tome kako mi bude bilo

Posted: Wed Mar 14, 2007 9:34 pm
by zvrky
Ja vam zelim srecu u ostavljanju cigareta,a kad cete kafu da prestanete da pijete po meni i to je stetno :-D ?