Pomoć za prijatelja - GHB

Na ovom forumu možete ispričati svoju ispovijest, od početka do kraja. Alkoholičari, ovisnici, suovisnici, svi ste dobrodošli. Samo ispovijesti, molimo Vas da ne pišete komentare i odgovore.

Moderator: sanela

Post Reply
Prolaznik
Posts: 3
Joined: Thu Mar 21, 2019 4:21 pm

Pomoć za prijatelja - GHB

Post by Prolaznik »

Pozdrav ljudi. Za početak, novi sam korisnik foruma i NISAM OVISNIK, prijavio sam se jer ne znam kako pomoći prijatelju. Vjerujem da je bilo onih koje je sram u početku pa pišu da pitaju za prijatelja al eto, ovo je sad stvarno tako :)

Da ne duljim nepotrebno - prijatelj, 34 godine, ovisan o GHB/GBL-u. Tekući ekstrazi, droga za silovanje, sredstvo za čišćenje - nekoliko je varijanti. Vjerujem da ima ljudi koji su upoznati s time.

Prva ovisnost prije tri godine, trajanje nekih 6-8 mjeseci. Inducirana koma ga je spasila. Od tad na normabelima i xanaxima, rekreativno speed, koks, bonkasi. Pije vikendima u izlasku. Prvi relaps prije godinu i kusur, tri tjedna, starci ga doma zatvorili u kuću i izvukli. Drugi relaps prošle godine u novembru, prekinuo s curom i krenuo - speed i GHB/GBL. Od tad se drogira. Završio na hitnoj desetak puta, bio u psihijatrijskoj bolnici 10 dana (zatvoreni odjel), par puta na psihijatrijskoj intenzivnoj i par puta na klasičnoj intenzivnoj.

Obzirom da se čovjeka ne može prisiliti na liječenje a on kategorički odbija svaki pokušaj, registrirao sam se ovdje da pitam ljude s jednim i drugim iskustvom što napraviti i kako probati čovjeku objasniti da nije dobro. On navodno par puta spomenuo da je našao neke klinike ali kad ga se pita "jel idemo", nema šanse.

Hospitalizacija je bila u nedjelju, prvo intenzivna u bolnici pa prebačaj na psihijatriju. Krizira brutalno. Negira da mu je išta, nije on ovisan ni o čem, želi doma. Što napraviti?

Hvala unaprijed na savjetima i nadam se da nisam nikoga uvrijedio, nije bila namjera.
oxo
Posts: 330
Joined: Sun Apr 17, 2005 4:41 am
Location: Beograd

Re: Pomoć za prijatelja - GHB

Post by oxo »

nikad cuo za ghb/gbl

toga u srbiji nije bilo kada sam se ja drogirao

inace to sto pises da se on drogirao neko vreme pa se onda "spasao" i bio na normabelu i xanaxu a rekreativno spid, kokain i exeri znaci da on nikada nije ni prestao da se drogira.

dokle god on ne prizna prvo sebi pa drugima da je narkoman i ne pozeli da se leci nema od lecenja nista

to "vikend lecenje" da bi se zadovoljili roditelji ili trabunjanje kako bi se skinuo kada je uradjen su prazne price. skidanje sa droge je ozbiljan i tezak "full time job" koji traje godinama i kojem on treba da se posveti 200%

sta vi mozete da uradite? da pokusate da ga ubedite u ozbiljnost situacije i neophodnost lecenja ali na kraju opet sve zavisi od njega
Rope82
Posts: 111
Joined: Wed Feb 20, 2019 6:49 am

Re: Pomoć za prijatelja - GHB

Post by Rope82 »

Ne moze se pomoc nekome ko ne zeli da mu se pomogne. Mozda u trenutcima kad ga pusti ili nestane love i droge pocme plakat da se zeli skulinut ali cim diler zazove nema prijatelja ni skidanja.
Ako ti je stvarno prijatelj i ako ga volis nemoj mu posudjivat pare i cekaj dan kad ce mu doc do glave.
Po ovemu sto si nam isprico....pripremi odijelo...nazalost zvuci kao da ces mu prije na sprovod nego ista....
Prolaznik
Posts: 3
Joined: Thu Mar 21, 2019 4:21 pm

Re: Pomoć za prijatelja - GHB

Post by Prolaznik »

Mali update - u međuvremenu je bio dva tjedna na psihijatriji (po ne znam koji put), pristao na "lijecenje" - da ga se prebaci u Zagreb na dva tjedna. Ispostavilo se da se na to pristalo samo da se udovolji familji, to se odradilo, vratio se doma i nakon tri dana ponovno poceo. Subota intenzivna, nedjelja psihijatrija. Sad je tamo. Nema problem, ne pristaje na lijecenje. Roditelji su definitivno premekani, prijatelji nemaju efekt niti itko postize ista. Da ga roditelji prebiju ili sta?
Rope82
Posts: 111
Joined: Wed Feb 20, 2019 6:49 am

Re: Pomoć za prijatelja - GHB

Post by Rope82 »

Pripremi odijelo...
zujokec
Posts: 3
Joined: Sat Apr 27, 2019 3:34 am

Re: Pomoć za prijatelja - GHB

Post by zujokec »

Pozdrav.. te sintetike kao GHB su zeznute, koliko sam čuo...Što se bilo kakvog pokušaja liječenja tiče, NIŠTA dok on sam ne shvati da je u problemu. Na žalost, nekima treba dugo, pa razviju sekundarne dijagnoze , od te kemije pogotovo.
Dakle, na silu, ništa. Sretno
Prolaznik
Posts: 3
Joined: Thu Mar 21, 2019 4:21 pm

Re: Pomoć za prijatelja - GHB

Post by Prolaznik »

Još uvijek smo na shvaćanju problema. "Ja nisam ovisnik, samo sam destruktivan, treba mi pozitivna promjena u životu, psihijatrije i bolnice mi u tome neće pomoći nimalo, nema šanse da idem na bilo kakvo liječenje"

To je priča. Nađene su klinike u Europi koje nisu klasične komune nego rehabilitacijski centri - odbija se na svaki prijedlog. Nema šanse, kaže.

Modus operandi isti. Par dana doma, urokavanje, hitna, intenzivna pa psihijatrija, na psihijatriji 3, 5, 10, 15 dana i onda van. Ponovno urokavanje i tako u krug već pet mjeseci.
Post Reply