HEROIN (Diacetylmorfin)

Na ovom forumu ćete moći čitati stručne tekstove u vezi narkomanije, tretmana i drugih srodnih tema. Korisnici foruma neće imati mogućnost komentarisanja tekstova.
User avatar
mustafa
Posts: 253
Joined: Fri Apr 15, 2005 4:46 pm
Location: Sarajevo
Contact:

HEROIN (Diacetylmorfin)

Postby mustafa » Sun Apr 09, 2006 5:35 pm

Nastaje preradom biljke Papaver Somniferum (jedna vrsta maka)
Iz ove biljke se dobijaju
Opijum, heroin i kodein.
Ljekovita dejstva ove biljke su vec odavno poznata i upotrebljavana je pri lijecenju:
*nesanice,
*dusevnog nemira,
*astme,
*kao analgetik, i tako dalje.
Svojstva ove biljke i proizvoda koji se dobijaju njenom preradom su naravno doveli do toga da se takodje kao preradjeni proizvod upotrebljavala kao opojno sredstvo.
Naj rasirenija zloupotreba je naravno konzumiranje heroina koji se pojavljuje najcesce u dva oblika- kao bijeli prasak (horse) ili kao smedji prah (brown sugar).
Heroin se unosi u tijelo : pusenjem, uspricavanjem, i usmrkavanjem

Efekti koje heroin daje su :
 Neograniceni osjecaji srece
 Mir
 Zadimljena stvarnost
 Osjecaj lagodnosti i bezbriznosti.

Ovi euforicni i kratkotrajni dozivljaji unutarnje harmonije se moraju cesto ”hraniti” novim dozama jer je djelovanje jedne doze heroina kratko , i ako ovisnik hoce da izbjegne jako neugodnu apstinenciju (bolovi u cijelom tijelu, svrabez, unutarnji nemir i zelja za samodestruktivnoscu). Nivo tolerancije heroina je u stalnom porastu i ovisnik mora uzimati sve cesce i sve jace doze da bi postigao efekat laznog ”blagostanja”

Osobe koje su pod dejstvom heroina ili slicno mogu se prepoznati po jako smanjenim zjenicama, lijenosti(sporosti) u kretanju, cesto konstantnom cesanju citavog tijela i stanje polu sna.
Pocetak apstinencije od heroina se prepoznaje po tome sto ovisnik pokazuje ocite signale psihicke uznemirenosti, tjelesnog nemira i preznojavanja.

Dugotrajni efekti prouzrokovani upotrebom heroina:

 Svrabez
 Otezano vrsenje velike nuzde
 Impotencija
 Razne infekcije
 Hepatitis C
 Zutica
 HIV
 Zagadjenje krvi
 I tako dalje

Konstantno prijeti i smrt jer je heroin dosta lako predozirati , ili u slucajevima gdje se mijesaju razne vrste narkotike . Depresije u apstinenciji ali i tokom aktivnog ovisnistva uzrokuju u mnogim slucajevima fenomen ”podijeljenog identiteta” sto moze dovesti do suicidalnih misli ili samoubistva putem pre doziranja heroina.

Zene i heroin


Jedna od konsekvensi ovisnistva o heroinu je totalno izdvajanje iz drustva i familije i naj cesce pogadja zene.
Heroin je poznato skupocjena droga i da bi se ovisnica u kasnijoj fazi mogla snabdjevati dovoljno velikim dozama predaje se kriminalitetu i (najcesce) prostituciji.
Opasnosti u trudnoci jedna ovisnice o heroinu mogu takodje biti katastrofalni po zivot novorodjenceta.. Za vrijeme trudnoce dijete moze biti zarazeno Hepatitisom C, HIV-om i drugim po dijete opasnim infekcijama.
Takodje su cesti slucajevi preranog porodjaja uz komplikacije, smrti ne rodjenog dijeteta povrede same placente, ili djeca rodjena sa poremecenim funkcijama CNS i tako dalje.

Lijecenje od heroinskog ovisnistva nije lako ,najvise zbog toga sto je uzimanjem heroina poremeceno normalno lucenje signalnih supstanci - dopamin i endorfin. Dvije supstance koje prirodno imamo vec od samog rodjenja . Najobicniji simptomi akutne apstinencije su:

 Nemir
 Mucnine
 Povracanje
 Bolovi u misicima
 Umor
 Nevoljnost
 Grcevi u stomaku
 Rinitis
 Diareje
 Preznojavanja
 Jeza
 Nesanica
 Depresija
Ovi simptomi su naj izrazeniji treci ili cetvrti dan nakon zadnjeg uzimanja heroina i postepeno nestaju tokom nekoliko sedmica.
M. Sarkic

Return to “STRUČNI TEKSTOVI”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest