GUBITAK KONTROLE, SRAM, EGOIZAM i EXISTENCIJALNA BOL

Na ovom forumu ćete moći čitati stručne tekstove u vezi narkomanije, tretmana i drugih srodnih tema. Korisnici foruma neće imati mogućnost komentarisanja tekstova.
Locked
User avatar
mustafa
Posts: 253
Joined: Fri Apr 15, 2005 4:46 pm
Location: Sarajevo

GUBITAK KONTROLE, SRAM, EGOIZAM i EXISTENCIJALNA BOL

Post by mustafa »

Sto vise vrijeme prolazi , sve vise ovisnik pokazuje zauzetost samim sobom, emocionalno udaljavanje od drugih i ovisnicka persona sve vise uzima kontrolu nad zivotom.
Na ovom nivou je "praznina" sve veca. To se najbolje pokazuje u obliku emocionalnog nemira i "pritiska" kajanja.
Ovinistvo sada vec radja novi osjecaj-SRAM !
Sram se radja na svijesnom ili na nesvijesnom nivou (najvise nesvijesnom). Trazeci olaksanje u drogama javlja se potreba kod ovisnika da opravda relacije sa narkotikama pred samim sobom= samoobmana.
Pritisak srama uzrokuje gubljenje samopouzdanja, sigurnosti,licne discipline,kontrole, ljudske vrijednosti i ljubavi prema samom sebi.
U pocetku se ovaj sram moze pokazati kao uopsteni nemir. To su prve zrtve koju ovisnik mora podnijeti na "altar" ovisnistva. Sram je u ovoj fazi uzrokovan nedostatkom kontrole nad sopstvenim zivotom, i to je primjetno. Dolazi do gubitka kontrole nad nasim ponasanjem , a u drugoj fazi gubitak kontrole na emocionalnom nivou.
Osoba se osjeca sve losije , uslovljeno unutarnjom izolacijom od okoline. Angazirajuci se sve vise na objekte(narkotika, novac, sprice i.t.d) ovisnik se sve vise distancira od relacija sa njemu bliznjima ili svojom do tada Visom silom.
Sve ovo pocinje uzrokovati existencijalni bol. Bol trazi lijek, a mi kao ovisnici znamo da je lijek na dohvat ruke= psihoaktivne supstance.
Ovisnik sve dublje gazi u ovisnistvo trazeci utrnuce od tog "existencijalnog bola" Sto vise trazimo utrnuce , automatski se sve vise udaljavamo od uzroka tog bola- udaljavanje od okoline i vec smo postali dio jedne jako opasne spirale.
M. Sarkic
Locked