Page 1 of 1

Mehanizmi odbrane kod ovisnika

Posted: Thu Apr 10, 2008 3:06 pm
by Sonja
Odbrambene taktike rzvijaju ovisnici sa ciljem da izbegnu i negiraju stvarnost koja je za njih nepovoljna. Postoji vise odbrambenih taktika:

Minimiziranje znaci konstantno umanjivanje svega sto je problematicno u vezi sa uzimanjem supstance (kolicine popijenog pica, kolicine potrosenog novca, ublazavanje i minimiziranje svih mogucih postojecih problema)

Negacija znaci poricanje svih problema izazvanih pijenjem i drogiranjem, pa cak i samog drogiranja i pijanstva cak i kada je ono ocigledno.

Racionalizacija je neprekidno opravdavanje uzimanja supstance ("zbog problema u porodici, nerazumevanja supruge/ga, sukoba u radnoj organizaciji, zato sto ga niko ne razume...")

Projekcija znaci tumacenje realnih dogadjaja sa ciljem da se drugima pripisu sopstvene greske izazvane pijenjem i drogiranjem. Pisacu o alkoholu, ali tumacite isto i za drogu.
(Nije problem sto "ponekad" dolazim pijan kuci, vec sto supruga tada ne zna da postupa sa njim i izaziva svadju. Nije problem sto na poslu ponekada nesto popijem (ili kljucam za kompjuterom, moj slucaj) vec sto sef zeli da me premesti sa tog radnog mesta na losije pa mi "smesta igru". Ne bi se ja napio, ali sam sreo druga iz vojske...i sl.)

Potiskivanje je odbrana zaboravljanjem neprijatnih dogadjaja u vezi sa pijenjem/drogiranjem. Zavisnik se u pocetku lecenja ne seca kada se prvi put uradio, koliko godina se intezivno drogira, ko ga je prvi opomenuo zbog droge/pica, kada ga je dete molilo da ne pije. Sa prihvatanjem bolesti i sticanjem uvida vraca se i secanje. Najcesce potiskujemo one najgrdje stvari koje smo radili, a kada ih se setimo obicno tada nastaju bedaci, krize, a poneki put nemamo emocije prema tome jer jos uvek ne postoji svesnost o steti koju smo nacinili nekom dragom ili sebi samima.

Socijalna komparacija je uporedjivanje sopstvene zavisnosti sa zavisnoscu drugih ljudi koji piju/drogiraju se vise, a radi umanjivanja znacaja sopstvene ovisnosti. (On se bode, ja "samo" usmrkavam, on je narkoman ja nisam. Moj ortak popije pet piva, a ja samo tri. Itd..)


Pozz.

S.