Koliko je velik problem?

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Post Reply
Mojre
Posts: 3
Joined: Sun Jul 30, 2017 7:51 pm

Koliko je velik problem?

Post by Mojre »

Bok svima. Iskreno neznam kako da uopće počnem,nadam se da ćete shvatiti poantu priče. Uglavnom prije par mjeseci upoznala sam jednog dečka. Ispostavilo se da redovito konzumira kokain,ne mogu točno reći koliko puta tjedno. Jednom prilikom izjavio je da mu je 5g,njemu i frendu za jednu "jaču" večer. Inače, u normalnim večerima po mojoj procjeni uzme 1 - 1,5g. Rekao je da uzima samo dok pije alkohol. To traje oko godinu dana,ne znam detalje da li je to prije bilo rjeđe ili ne,u tih godinu dana. Sve osim toga mu se gadi,rekao je da nikad ne bi uzeo nešto drugo i da nikad nije,što mu i vjerujem. Priča koliko je taj kokain zapravo dobar,kao postane jako društven od toga i slično. Kad pričamo(dok nije na tome) skroz je normalan,simpatičan i dobar dečko. Razgovarali smo o sasvim normalnim temama,glupostima dok s druge strane dok uzme zna pričati gluposti i besmislice,jako je pričljiv mada mu neke priče nemaju poantu. S druge strane pričao je nešto kao da mu je nezamislivo da jednog dana dok se oženi,dobije dijete i dalje to konzumira. Uglavnom kreće se u tim krugovima,dok s druge strane ima normalno društvo koji imaju normalne živote. E sad ima frenda,kojeg je vjerujem on nagovorio na to malo dublje budući da imam osjećaj da je njemu lakše,da se osjeća bolje kad još netko uz njega uzme to. Taj frend vjerujem da nema problem jer znam da gotovo 100% nije konzumirao 3 mjeseca,imao je neki ozbiljan liječnički gdje su provjeravali sve moguće. Također taj frend na jesen odlazi na fakultet,gdje nema nikakve šanse da to uzme i dolazit će kući samo vikendom,on je i sam rekao da jedva čeka da se makne od svega i promijeni okolinu. Dok s druge strane ovaj dečko koji to uzima ostaje gdje je i sad,neznam što će biti budući da mu ovaj frend odlazi sve,uvijek je sa njim. Može se jedino okružiti gorim ljudima,budući da je u kontaktu s likom koji je nekoliko puta bio u komuni i konzumira kokain oko 15 godina,detalje njegove priče stvarno neznam ali ako mu on postane jedan od bližih ljudi u životu ne znam koliko će to biti pametno.

Uglavnom planirala sam popričat s njim o tome,probati mu objasniti da ima ozbiljan problem koji iz dana u dan postaje sve veći. Mislim da on trenutno smatra da to može pustiti u bilo kojem trenutku. Iskreno vjerujem da bi u dubini duše želio to ostaviti,iako kroz razgovor s njim nisam stekla dojam da on smatra da ima problem. Svjesna sam da će biti teško da ja postignem neki učinak na njega,ali ima li ikakve šanse? Je li stvarno mogao toliko duboko zaglibiti u to u proteklih godinu dana? Do sad nisam imala iskustva s nekim poput njega,tako da stvarno neznam baš puno o tome. Nemojte predlagati da ga cinkam starcima i slično,ne pitajte za razloge.Meni je iskreno teško zbog njega,dok razmišljam o tome stvarno razbijam glavu i neznam stvarno se čudno osjećam jer nikad nisam mislila da ću morati razmišljati o ovakvom nečem.
User avatar
Caty
Posts: 741
Joined: Thu Apr 20, 2017 8:54 pm

Re: Koliko je velik problem?

Post by Caty »

Ja decka nikad nisam cinkala roditeljima to je meni licno totalno bezveze jer u mnogim slucajevima moze da se postigne samo kontra efekat, kad god bi mu roditelji nesto saznali i posumnjali postajao je samo jos gori, niko od nas ne zna kakav odnos sa roditeljima ko ima pa to prosto ne može biti pametan potez za svakoga. On ocito ne smatra to vikend drogiranje problemom, ali ako se navuce (ako vec i nije) to onda vide nije nesto sto moze da kontrolise, vec postaje potreba koja mora da se zadovolji. On smatra da je kokain suoer i da mu prija, cim i drugove ubedjuje da uzmu, a vremenom moze da mu padne na pamet da i tebe ponudi... kokain je jedna od najnacih droga kao i heroin,imaju razlicito dejstvo ali se jednako navlaci na obe droge, posledice mogu biti opasne, ali ono, u danasnje vreme uzumati kokain je postalo cool a u mnogim krugovima i sasvim normalno. Ako vec smatra da on to moze da kontrolise ajd neka proba da ne uzima mesec dana pa da vidimo da li stvarno moze. Probaj da pricas sa njim, reci mu da to nije igra, i da je jako bitno da bude siguran da ima stvari pod kontrolom, sto sumnjam da ima, nijei to spid i sl pa da ne moze da stvori fizičku zavisnost, mozda ni ti nisi svesna koliko cesto uzima, obzirom na kolicinu njemu treba jako puno, to je bas mnogo, uzeti gram , gram ipo je MNOGO veruj mi! Strejt osoba bi se od toga odvalila od zivota. Ispitaj ti prvo onako opusteno, izokola, koliko cesto uzima i koju kolicinu, i da li je fizicki navucen. Mada nece oni to bas da priznaju, zato kazem probaj neku opustenu priču tako da pridobijes njegovo poverenje. Meni je moj toliko verovao da sam znala sve kad sta i koliko. Nista nije krio jer sam se ja tako postavila upravo da bih saznala kakva je situacija. Srecno!
edy
Posts: 195
Joined: Sat Dec 05, 2009 11:45 pm
Location: mala kuća 2 sa 2

Re: Koliko je velik problem?

Post by edy »

Caty wrote:Meni je moj toliko verovao da sam znala sve kad sta i koliko. Nista nije krio jer sam se ja tako postavila upravo da bih saznala kakva je situacija. Srecno!
Caty, ti se nisi postavila, ti si usla u njegov svijet i postala si dio nas.. Kamo srece da nismo u tom svijetu i takođe zelim i ovoj curi da ne postane dio..
nije sramota pasti,sramota je ne ustati..
Mojre
Posts: 3
Joined: Sun Jul 30, 2017 7:51 pm

Re: Koliko je velik problem?

Post by Mojre »

Problem je također u tome što mislim da to nije samo vikend drogiranje,rekao je da konzumira svaki put kad pije. Zna piti po 4,5x na tjedan,nekad 1x sve ovisi. Također jednom prilikom je rekao da je povukao malu lajnu dok je bio trijezan,tek toliko da proba robu. Probala sam izvući to iz njega,ali samo mi se smijao i nije htio reći točno,s tim da sam ga pitala nekoliko puta. E sad koliko mu mogu vjerovati,ne znam. Njegov životni stil jednostavno vuče k takvom načinu života,što je i sam rekao. Nema nikakve posebne obaveze u životu,nema normalan posao,svaki dan je cijelu noć budan i ide spavati oko 5/6/7 ujutro,nekad i kasnije i njemu dan počinje tek oko 16h. Zato me i zanima koliko su stvari otišle daleko,na koji način mu pristupiti i dal će postati svjestan da se uništava. Ma da kažem, čini mi se da je svjestan na neki način,ali se nema namjeru maknuti od toga. Ma nisam pametna uopće. A to da je ponudio,je ponudio je par puta i nema nikakve šanse da probam,apsolutno nikakve. Nemam love za to,a ni neke želje da me vuče k tome budući da vidim kako se on ponaša pod utjecajem toga. Hvala vam na odgovorima!
breakdown
Posts: 66
Joined: Fri Apr 08, 2016 2:13 am

Re: Koliko je velik problem?

Post by breakdown »

možda ti ovo izgleda nebitno, ali odakle mu toliki novac ?
nije život poljem proći
Mojre
Posts: 3
Joined: Sun Jul 30, 2017 7:51 pm

Re: Koliko je velik problem?

Post by Mojre »

breakdown wrote:možda ti ovo izgleda nebitno, ali odakle mu toliki novac ?
Kreće se u takvim krugovima,pretpostavi budući da ne plaća nego uzme koliko i kad hoće. Jednom prilikom je čak rekao kao da mu je to u opisu posla,šmrkanje jel. Brine me sve to,neznam da li ima dovoljno volje da nađe normalan posao i počne voditi život ko svaki normalan čovjek.
User avatar
Caty
Posts: 741
Joined: Thu Apr 20, 2017 8:54 pm

Re: Koliko je velik problem?

Post by Caty »

edy wrote:
Caty wrote:Meni je moj toliko verovao da sam znala sve kad sta i koliko. Nista nije krio jer sam se ja tako postavila upravo da bih saznala kakva je situacija. Srecno!
Caty, ti se nisi postavila, ti si usla u njegov svijet i postala si dio nas.. Kamo srece da nismo u tom svijetu i takođe zelim i ovoj curi da ne postane dio..
U pocetku je bilo ovako kako sam napisala, na.žalost sam ja previse usla.u to, zato kazem i njoj vremenom moze da se desi da i njoj ponudi i da uzme kad vec on misli da je sve to super. No iskreno se nadam da do toga nece doci.
Post Reply