Page 1 of 1

Sta napraviti u ovakvoj situaciji?

Posted: Mon Jul 11, 2016 12:34 pm
by Najna27
Nalazim se u velikom problemu i iskreno neznam sta vise napraviti. Naime ,
rodeni brat (blizanac) mog decka je teski ovisnik o heroinu a jedina osoba koja reagira na taj problem sam ja.
Probala sam pricati s deckom(vise puta) o tome on se izdere na mene svaki put da to nije moj problem sta se ja
guram tamo di mi nije mjesto itd.
Mislim zivimo skupa naravno da je i moj problem da ne pricam koliko puta sam se skoro nabola na iglu jer sam budala isla cistiti za njim da njegova mama ne mora jer on naravno ne moze jadan.,, uzas. Njihova mama sve zna samo si ne zeli priznat ali zato cisti za sinom sve i svasta.
Brat mu je vec nekih 10 god ovisnik, jednom je isao na odvikavanje i to kad ga je vlastiti brat cinkao (spasavao mu zivot) roditeljima.
Naravno nije pomoglo ipak je to opaka bolest.
Od tada moj decko i njegova majka njemu ugadaju daju mu novce(radi i ima svoju placu ali nije mu dovoljno za svoje proroke), auto ,mjesto za spavanje, a u svemu tome ja najvise kuham i ne vjerujem da se to dogada, jer kako mozes dopustit nekomu da te toliko iscjedi i ponizava, makar bio tvoj vlastiti brat ili sin.
Pokusala sam objasnit decku da dok god vi njemu sve dajete na dlanu on nece niti pomisliti da radi nesto krivo a kamoli se skinuti s heroina. Ali nista od toga mene se ne slusa. Kap koja je prelila casu je bila situacija od jucer. Moj dragi je zvao svoju mamu da ona zove svog sina da makne sve sa stola( iglu,zlicu,gumicu) kako njegov otac nebi vidio jer se vratio sa poslovnog puta.
Pa da li je moguce da moj decko i njegova mama to zataskavaju i guraju ispod tepiha i onda me ona ima obraza pitat zasto njezino djete ne jede pa ja popizdim. Na to sam pukla, znaci vi sve znate i vidite jos mu i pomazete da to i radi. Vise ne znam sta da radim pokusala sam pomoci svom decku jer je stvarno vrijedan toga ali ovako vise ne ide. Zao mi je svega ali ako ja moram ugrozavat svoj zivot i biti nesretna a druga strana me ne slusa niti ne zeli cuti sta ja mislim o tome, vrijeme je zaodlazak.
Oprostite na ovakom opsirnom tekstu ali kuham vec 3 god i neznam kome da se obratim jer me nitko ne razumije. Ako imate savjet dobrodosao je uvijek.
Hvala

Re: Sta napraviti u ovakvoj situaciji?

Posted: Wed Jul 13, 2016 12:50 pm
by Heroin Rehab 4 YU
Pozdrav. :)

Osećao sam potrebu da odgovorim na ovaj tvoj vapaj, da ne bi pomislila kako te niko ne konstatuje i ne razume, iako ni sam nisam pametan šta da ti predložim.

Slična tema je otvorena nedavno, topic ispod ovog tvog, zove se “Specifičan problem”, u kom takođe jedna devojka/žena opisuje sličnu situaciju i traži savet. S tom razlikom da ona nije navela da li brat njenog dečka/supruga živi sa njima, pa sam pretpostavio da ne žive zajedno i posavetovao je da pokuša da gleda svoja posla i ne napravi problem većim nego što već jeste.

Ti živiš sa njima… i razmišljaš da odeš. Niko odavde ne može da te posavetuje da li je to pravi potez ili ne.

Da sam ja na tvom mestu, kao što nisam, uzeo bih jedan papir i olovku i u dve kolone napravio listu svih pozitivnih i negativnih razloga za ostanak. U zavisnosti koja kolona bude duža i jača, tako bih i postupio. Naravno, ovo je potez u kome se razum pita. Prvo bih osluhnuo svoja osećanja, pa onda razum.

Ako brat tvog dečka to radi punih 10 godina, šanse da se sa tim prestane nisu baš ohrabrujuće. Naravno da ima izuzetaka koji potvrđuju pravilo, i ja sam se drogirao heroinom 10 godina pa prestao, ali morao je prvo univerzum da se pomeri, a nikada ne bih u tome uspeo da nisam imao bezrezervnu podršku porodice i okoline, što se teško nalazi u takvim situacijama. I dan danas osećam svu težinu posledica i reperkusija tog svog drogiranja, i svestan sam da je problem samo zalečen, naivno bi bilo i pomisliti da je uspešno iskorenjen.

Iz perspektive porodice tvog dečka i njegovog brata, krenuti u tu borbu je kao kada krećeš u rat u kome si osuđen na poraz. Šta više, razumem ih zašto im je lakše da zatvaraju oči nego da se suoče sa kolosalnošću problema pred sobom. Potičem iz naroda koji slavi sve svoje istorijske poraze, od rata na Kosovu 1389. pa sve do bombardovanja od strane NATO 1999. Ali daleko od toga da je ijedan od svih tih ratova bio pametan potez. Choose your battles, biraj svoje bitke… tako da imaš bar neke šanse da iz njih izađeš kao pobednik.

Nije mala stvar imati dečka koga voliš i koji “zaslužuje sve najbolje”, kako ga sama opisuješ. Dobro porazmisli da li je vredno da se pokupiš i odeš. Niko ne može da ti kaže šta je tu pravi potez, moraš prvo da poslušaš svoje srce, koliko god to ofucano zvučalo.

Jedini moj pravi savet je da ne tražiš od svog dečka da bira između brata i devojke…
Možda bi bilo praktično da vas dvoje potražite sopstveni stan.

Re: Sta napraviti u ovakvoj situaciji?

Posted: Wed Jul 13, 2016 7:57 pm
by Hemfri
Pozdrav is Srbije Najna27...dorćola točnije (kak volim koristit ijekavicu i "hrvaticu"-nema,alan ford je ljubav koja nema zaborava :)
Nego,kolega pajdo rehab za YUgoslaviju ti je napisao nešto sa čime bi se i JA ,koji se javljam sa dna bezdana (gde je sad mnogo toplo),da....NEMOJ...ček da ponovim-stalno me ispravljaju sa tim mojim VELIKIM naspram malih slova,elem,da Ne tražiš i ne uslovljavaš svog tog momka koga očito liš-vo,da bira između brata i tebe,samo kontraproduktivno može da ispane-bar ja tako mislim,i da bi Naj Vjerojatnije bilo jako dobro rešenje i potez,da se vas dvoje (Ti i tvoj momak Odvojite).Pozz i želim ti da se naprave neki pomaci na bolje u tvom/vašem ,životu.

Re: Sta napraviti u ovakvoj situaciji?

Posted: Thu Jul 14, 2016 1:28 pm
by Najna27
Hvala Vam na odgovorima i savjetima :)
Ovakva je situacija. Ja sam već predložila da mi idemo u drugi stan ali
on ne želi jer ja sam luda da plaćam stanarinu.Jebeš stanarinu kad je tvoj životni mir u pitanju.
Mislim da on želi ostati jer mu je ipak to brat i on ga tako još uvijek i vidi iako ga je pojela
ova bolest. Moj dečko je postao klasični suovisnik i osjeća se krivim pa mu želi pomoći ali na pogrešan način
što on ne shvaća. Nikad ga nisam natjerala da bira između brata i mene, nikad mi nije to palo na pamet.
Samo sam probala s njim razjasniti situaciju u kojoj on njemu "pomaže" i da se treba napraviti nekakva granica jer moj dečko
normalno ne funkcionira od kada se stanje pogoršalo. Treba pomoći čovjeku, naravno ,ali treba se i obrazovat na kakav način.
Od kada se nalazim u ovoj situaciji pročitala sam svakakve knjige bila na forumima, čitala ispovjesti i znam da nije lako
ali njegov brat če ga uništiti ako se brzo nešto ne promjeni, kao i njegovu mamu a ja to ne mogu mirno gledati.
Da se prizna problem porazgovara s njime i napravi granica možda bi se nešto iu promjenilo ovako samo iz
šupljeg u prazno. oni njega vide kao čovjeka kakav je nekad bio ali njega više nema ali šta je tu je.
Još jednom veliko hvaala na odgovorima stvarno to cijenim :)
Javim se ako se nešto promjeni :)
Želim Vam puno sreće i zdravlja :D

Re: Sta napraviti u ovakvoj situaciji?

Posted: Tue Feb 21, 2017 11:14 am
by vlada78
Veliki pozdrav i kao što sam rekao i obećao,koliko mogu toliko ću da pomognem svakome jer znam šta je droga.Prva i osnovna stvar je ta da se narkomanu dozvoli da propadne ,da oseti dno(izgleda malo surovo i okrutno)ali tako mora.Zovem se Vlada iz Lazarevca sam (jedan rudarski grad pored Beograda)leglo narkomana.Čist sam već hvala Bogu pet-šest godina sigurno(više i neračunam).Da on prelomi, ne da ga vi vezanog vodite u bolnicu ili na lečenje,finansijski mu udariti totalni embargo.Ako puši Vi mu kupujte cigarete i hranu.Ubrzo će početi da glumi da je on stim raskrstio da nema nikakve veze sa tim ovo dobro zapamtite molim Vas(NIŠTA MU NEVERUJTE).Kada bude video da tu nema kod Vas nikakve koristi ubrzo će da napravi neko sitno krivično delo.(obično neka krađa,tj.sigurno)Ništa se nemojte bojati policija kada privede narkomana u policisku stanicu čeka da počne da ga hvata kriza ,a i narkomani sami po sebi su plašljivi(dobiće batine što je dobro na neki način)i biće pušten kući.Doćiće ponovo sa pričom kako nikada više neće da se drogira,plakaće(sigurno)ali ni tada ne popuštajte jer ja znam psihologiju narkomana.Pričaće razne nobulozne stvari,plakaće,dobijaće napade smeha u stanju je sve da uradi u tom trenutku(nebojte se da će da digne ruku na sebe ili da se samopovredi to potpisujem svojim životom da neće) ali budite ubeđeni njemu je u glavi samo jedna stvar a ta stvar je droga.Sve dok nebude jedan dan došao ali mora da dođe taj dan kad tad da on sam kaže nemogu više ovako pomozite mi.Znači da je dogorelo do nokata.Vi mu tada pružite ruku spasa i odvedite ga na lečenje,nažalost posle lečenja nikakve blokatore tj.tablete samo implat pod kožu.Isprva će mu biti dosadno najbolje je da nešto radi(ako je zapošljen ekstra) da nađe sebe negde u nečemu(ja sam naprimer pre nego što sam se drogirao voleo ribolov i tu sam našao sebe i posle)Vremenom će um da mu se polako bistri i on će početi da shvata neke stvari.Ja sam ukratko objasnio neke sekvence iz tog narkomanskog života,ali vidim da tu i njegov brat se drogira a majka neće to da prizna ili šta već,ali svaka istina ispliva na površinu kad tad.Znam to i mogu svoj život da dam kao zalog da narkomanija može da se izleči samo ako je ta osoba jaka(ja sam jednostavno to ovako shvatio i napisao na mom stolu heroin- :twisted: đavo,jedan dan bez droge bilo kakav da je uspeh)Možda je glupo ali tako sam napravio barijeru u svojoj glavi.Ja sam se drogirao jedanaest godina,znam svaki mig narkomana,znam tačno dovoljno je da ga pogledam znam šta misli,čak i iz onog mutnog đavoljeg pogleda mogu da ga čitam jer sam sve to prošao i platio debelo.I ja sam čovek od krvi i mesa kao i svi mi što smo,što ja nisam mogao za ovih pet god da uzmem dop,mislite da ga nisam sanjao jesam naravno, probudim se mokar kao miš.Ali odlučio sam da to( govno izvinite na rečniku)jednostavno bacim i kraj.Ali bez pomoći stručnjaka i lekara(psihijatara)ta misija je nemoguća.Naravno porodice ko je ima na prvom mestu.Jednom prilikom sam se slučajno zadesio kod jednog lika koji je nažalost izgubio bitku sa drogom i on me je pitao jer hoću malo da probam (ovako nešto nisi probao nikada)narkomanski sleng,ja sam se samo nasmejao i otišao kući.Toliko sam taj dan bio ponosan na sebe ,činilo mi se da je ceo svet moj.Tako bih želeo da pomognem svakome ko je u tom đavolovom kolu tako da ga nazovemVeliki pozdrav i nadam se da sam Vam barem objasnio neke stvari.Sve najbolje.

Re: Sta napraviti u ovakvoj situaciji?

Posted: Tue Feb 21, 2017 5:22 pm
by noel
vlada78 wrote:nebojte se da će da digne ruku na sebe ili da se samopovredi to potpisujem svojim životom da neće


...jer je opće poznato da narkomani nikad ne počine samoubojstvo? :mrgreen: Prijatelju hajde oprezno s tim savjetima, jeste da si pun iskustva i droga je zlo i to sve ali ipak uspori malo.

vlada78 wrote:narkomanija može da se izleči samo ako je ta osoba jaka


Eh koliko samo "jakih" ovisnika poznajem, ne ide im nešto to izlječenje džaba im mentalna snaga...

Re: Sta napraviti u ovakvoj situaciji?

Posted: Wed Feb 22, 2017 9:15 am
by vlada78
Prvo pozdrav svima na forumu,zavisnicima,nezavisnicima itd. nema problema usporiću,ako je se neko pronašao uvređen ovim putem se izvinjavam javno stim što sam imao najmanju nameru to da učinim.Eto.Pozdrav svima.