JEL MOGUĆE

Suovisnici su osobe koje su u bliskoj vezi sa ovisnikom i koje pate uz njih, bez obzira da li ovisnik priznaje da ima problem ili ne. Ovdje možete razmijeniti mišljenja o mehanizmima za nošenje sa problemima i tehnikama za pomoć Vama, a ne ovisnicima.

Moderators: sanela, Erineja

Sarajevo
Posts: 21
Joined: Tue Feb 12, 2013 7:23 pm

JEL MOGUĆE

Post by Sarajevo »

Interesuje me vaše mišljenje eventualno savjet vezano za skidanje s heroina. Naime, dobili smo info da mi buraz puši heroin na foliju. U razgovoru s njim nam je sve priznao. Kaže da puši dnevno i do tri puta (ovo traje 10 mjeseci s tim da je u početku bilo dosta manje).
Odlučio je prestati i evo već dva tri dana nije ništa uzeo (uz njega smo 24 sata). Trenutno uzima sabixon tablete. Ima ih za još dan dva. Zanima me da li će sada uslijediti ona kriza i kako postupiti po tom pitanju? Što je još gore on je dijabetičar koji uzima inzulin dva/tri puta dnevno. Da li je iko imao slično iskustvo? Šta da radimo sada? Pružamo mu podršku, ljubav, masiramo ga, letamo oko njega, pazimo da negdje ne ode, nismo naporni, ne kritikujemo ga, znači ima našu punu potporu. Znamo da je fizička kriza nemonovna ali da je ona psihička gora. Trudimo se da stalno s njim razgovaramo, da ga tješimo i sl. Trenutno nam izgleda dobro (vjerovatno je to do sabixa) ali se bojimo šta poslije kada nestanu tablete. HELP!!!!!!!!!!!

Zaista nam treba bilo kakva vaša informacija, iskustvo, savjet.

Zahvalna,

Sarajka

User avatar
sanela
Posts: 3823
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: JEL MOGUĆE

Post by sanela »

Zašto ne odete na Crni vrh u Savjetovalište za narkomaniju?
On koristi Subotex tablete, pretpostavljam.
To što se on "skine" ne znači da neće opet uzeti. Njemu treba stručna pomoć, a bilo bi dobro da i vi s nekim razgovarate, da se educirate.
Imate i Udruženje "Proslavi oporavak" koje vode bivši ovisnici. www.proslavi-oporavak.ba
Možete i njih kontaktirati za više informacija kako pomoći bratu.
To što sad radite će vas jako iscrpiti, a njemu nećete dugotrajno pomoći.
Sretno...
Javite šta ste uradili...

Sarajevo
Posts: 21
Joined: Tue Feb 12, 2013 7:23 pm

Re: JEL MOGUĆE

Post by Sarajevo »

Predlagala sam Crn vrh ali neće, kaže da ih registruju a on još uvijek ima posao pa se boji da ga ne izbace. S druge strane, meni izgleda odlučan da prestane, kažem nije već dva dana ništa uzimao i dobro izgleda. Valjda dok ne nestanu ove tablete, tad nam se valja uhvatiti u koštac sa svim. Što se mene lično tiče nebi me trebalo iscrpiti ali fizički nisam tu toliko pa me toga strah.
S druge strane, jedini spas nam je u Islamu i on to zna. Trudimo se da se fokusiramo na to i o tome stalno pričamo. Imamo ono što mu trenutno najviše pogoduje: Islam, naša podrška (2 osobe su u pitanju), ljubav, razumijevanje i uvijek smo tu za njega. A ići negdje u neku komunu ili na neka sastanka i sl. njemu to ne dolazi u obzir. Samo koliko je uredu korištenje ovih Saboxon tableta? Da li da furamo s tim ili kako? Trenutno ima još par tabletica i to je to.

User avatar
sanela
Posts: 3823
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: JEL MOGUĆE

Post by sanela »

Na Crnom vrhu što ga registruju je za njihove potrebe, to mu neće nigdje pisati. Tako da to nije nikakav argument za netraženje stručne pomoći. Da imate upalu pluća, ne biste se liječili na svoju ruku.
Te tablete treba piti u skladu sa preporukom ljekara.
Čitajte forum, ovdje ima raznih iskustava.
Što se Islama tiče, imate Hafiza Bugarija na Čaršiji u džamiji, otiđite kod njega. On vas može uputiti i educirati o narkomaniji.
http://www.sulejmanbugari.com/news/latest/kontakt/

Sarajevo
Posts: 21
Joined: Tue Feb 12, 2013 7:23 pm

Re: JEL MOGUĆE

Post by Sarajevo »

Izgledalo je isuviše dobro da bi bilo istinito. Prvo je prestao pa se opet uhvatio pušenja i onda evo kaže da će opet prestati. Polako mi koji smo uz njega padamo psihički, lično ja. Kaže da mu treba love za Sabixon tablete. OK, možda je to bolje nego da puši heroin. Uglavnom, zanima me na koji način se može ovdje u Sarajevu dobiti Sabixon tablete? Znam da preko Crnog vrha može i kada te registruju. A ima li kako drugačije osim "na crno" i koliko te tablete koštaju? Mi bi da mu pomognemo ali stvarno više ne znamo kako.
HELP please!!!!!!!

User avatar
sanela
Posts: 3823
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: JEL MOGUĆE

Post by sanela »

Sarajevo wrote:Izgledalo je isuviše dobro da bi bilo istinito. Prvo je prestao pa se opet uhvatio pušenja i onda evo kaže da će opet prestati. Polako mi koji smo uz njega padamo psihički, lično ja. Kaže da mu treba love za Sabixon tablete. OK, možda je to bolje nego da puši heroin. Uglavnom, zanima me na koji način se može ovdje u Sarajevu dobiti Sabixon tablete? Znam da preko Crnog vrha može i kada te registruju. A ima li kako drugačije osim "na crno" i koliko te tablete koštaju? Mi bi da mu pomognemo ali stvarno više ne znamo kako.
HELP please!!!!!!!
Zašto ne potražite pomoć na Crnom vrhu?
Sve drugo je GUBLJENJE VREMENA.
Ne dozvolite da vas manipuliše i ucjenjuje. Registracija na Crnom vrhu je interna, nigdje se ti podaci ne dijele.
Suboxon možete kupiti na crnom tržištu i na taj način PODRŽAVATE njegovo drogiranje!
Obolićete i vi skupa s njim.
Ne dozvolite da manipuliše s vama!!!
Znači, ovo što sam vam ja napisala u više navrata su rješenja koja vi ne prihvatate i radite upravo suprotno - konstantno griješite i podržavate i svoju i njegovu agoniju.
Potražite pomoć stručnih ljudi umjesto da slušate bolesnog čovjeka.
Da ima upalu pluća biste li otišli ljekaru ili biste ga slušali kako da ga liječite?

Sarajevo
Posts: 21
Joined: Tue Feb 12, 2013 7:23 pm

Re: JEL MOGUĆE

Post by Sarajevo »

Upravu si ti Sanela ali neke stvari se ne mogu baš tako realizovati lako. Samo, eto čitam to o Saboxonu i vidim da je mnogima to pomoglo a i on sam kaže da je to manje zlo od heroina. Te kontam možda je u pravu. Nisam pametna, voljela bih da su stvari drugačije ali nažalost nisu. Ako će mu pomoći ovo s.... od tablete da u početku se prizove onda super a iskreno bih najviše voljela da se javi u komunu. Međutim, mogu ja vaziti i vaziti ali uđe u jedno a izađe u drugo. Neka nam je dragi Allah na pomoći. A tebi Sane hvala na savjetima. A nadam se da će biti još nekih prijedloga od drugih jer vidim da dosta bivših i sadašnjih korisnika (da ne kažem narkomana) ima na forumu.

Hvala još jednom.

Tužna sestra

User avatar
sanela
Posts: 3823
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Re: JEL MOGUĆE

Post by sanela »

Nazalost, te tablete bez strucne pomoci nisu nikakvo rjesenje, pogotovo kad se kupuju na ulici.
Ovako mu ne pomazete...
Sve najbolje vam zelim...

dina_d
Posts: 264
Joined: Sun Mar 10, 2013 1:44 am

Re: JEL MOGUĆE

Post by dina_d »

boze kad sad procitah ovaj tekst ugledah sebe nekada ..prije godinu ili dvije .gledas u svoje dijete i ono sto ti on kaze ti mu vjerujes jer neshvatas da je bolestan .i da je narkomanija jako teska bolest ..koliko sam puta tako imala laznunadu pa samo zato sto je rekao da hoce pomoc ja sva blistan ..ili kao da mu pomognem da kupi subotex jer mu je to pomoc ..ili neke druge tabelete ..sve u negled ..treba svako svoje iskustvo ..nazalost.dok mi soisnici neshvatimo koloko je narkomanija teska bolest do tada nemozemo biti u stanju pomoci ovisniku ..sanela tebi hvalaa sto postojis ...pozdrav svima

Sarajevo
Posts: 21
Joined: Tue Feb 12, 2013 7:23 pm

Re: JEL MOGUĆE

Post by Sarajevo »

dino_d i kako je prošao tvoj slučaj? šta ste uradili? jeste išli na liječenje?

ja sam danas išla do savjetovališta gore iznad vojne bolnice da se raspitam šta i kako. sada je pitanje hoće li on da se izliječi mada po njegovim riječima on neće nigdje, hoće da se liječi u kućnoj varijanti. meni je to nemoguće ali eto vidjet ćemo šta ćemo uraditi. možda ćemo mu postaviti neke ultimatume jer koliko god smo fini i puni podrške prema njemu on će nas, tako izgleda, vintati i vintati kako on hoće. ne znam, zato tražim savjete i ovdje i na adresama gdje su stručnjaci. uzdam se u Allaha, dovimo puno i nadamo se ozdravljenju.

uhhhhh, teška je ovo situacija skroz!!!! tako mi je psihički loše a mislila sam da sam "beton" po pitanju ovakvih stvari. tačno čovjek sebe ne poznaje nikako.

Post Reply