Terapijska zajednica,,Izvor,, Plehan

Diskusije o terapijskim zajednicama kao jednom od načina tretmana ovisnika. Ovdje možete saznati koji se programi rada primjenjuju u terapijskim zajednicama, kakav je proces prijema, način rada ...

Moderator: sanela

Post Reply
User avatar
sanela
Posts: 3821
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:01 am
Location: Sarajevo

Terapijska zajednica,,Izvor,, Plehan

Post by sanela » Sun Aug 08, 2010 8:49 pm

U Derventi je ozvaničen rad Terapijske zajednice,, Izvor,, Plehan, koja je nastala kao rezultat projekta koji realizuje Humanitarno karitativna organizacija ,, Kruh sv. Ante,, iz Sarajeva, u vrijednosti oko milion maraka. Glavni donator projekta je ,,Caritas,, iz Njemačke.
- Prvu molbu uputili smo 17. novembra 2005. godine opštini Derventa da nam dodjeli ruševnu zgradu OŠ,,Anto Majstorović,, a naredne godine dobili smo saglasnost i potpisali Memorandum o razumjevanju. Krenuli smo od nule, uputili smo oko 60 raznih molbi na mnoge adrese i uspjeli smo da dobijemo Rješenje Vlade RS od 18.09.2008. godine za dodjelu traženog prostora i to na period dok traje projekt- rekao je fra Stipan Radić, direktor HKO,,Kruh sv. Ante,, Sarajevo.
Prema riječima Jelene Damjanac, projekt koordinatora Terapijske zajednice ,,Izvor,, Plehan u prvoj godini u objektu će biti smješteno 12 osoba , dok u drugoj godini njihov broj može da bude 25, a po potrebi 30 osoba.
- Ovdje će se pružati stručne individualne i pojedinačne terapije, radne aktivnosti, duhovne i kreativne aktivnosti, oni će učiti zanat i još mnoge aktivnosti koje će doprinjeti njihovoj izgradnji, odnosno vraćanju u svakodnevni život. Rehabilitacija se može procjeniti za neke,, drage momke,, kako ih mi zovemo od šest do dvije godine boravka- kaže Damjanac.

Little Lu
Posts: 3
Joined: Thu Dec 26, 2013 2:46 pm

Re: Terapijska zajednica,,Izvor,, Plehan

Post by Little Lu » Thu Dec 26, 2013 3:29 pm

Što se tiče terapijske zajednice "Izvor" ja kao suovisnik idem u njihov centar u Sarajevu na terapiju sa svojim dečkom koji je dugogodišnji ovisnik, prošao par komuna i opet nakon 2 godine "pad". Iz vlastitog iskustva preporučujem ovu zajednicu, bilo na Plehanima ili u nekom od njihovih centara. Imaju stručni tim koji radi sa ovisnicima i članovima njihovih porodica na svim segmentima liječenja.

Post Reply